Nagyot lehet kaszálni a budapesti olimpiával

2017-02-16
Aki megtakarított pénzének egy részét a budapesti olimpiába fekteti, igen bátor döntést hoz...

 

A fogadóirodák szerint Párizs a leginkább esélyes a rendezés elnyerésére, de Budapest, az egyébként már visszalépett Rómát és Hamburgot magasan veri… Amennyiben hazánk lesz a befutó, akkor feltett pénz hétszeresét fizetik vissza. 

 

Esemény: 2024 Olimpia – melyik város lesz a házigazda?

Határidő: 2017. szeptember 13.

Iroda: Betfair (Exchange/Special/2024 Olympic Host City)

 

Azt mindannyian tudjuk, hogy Budapest (legalábbis a kormányzat és a polgármester) nagyon-nagyon de nagyon szeretné az olimpia rendezési jogát elnyerni, és Tarlós István külön megkérte az embereket, nehogy aláírják a népszavazással kapcsolatos ívet. Ekkora elhivatottság és akarás vajon elég arra, hogy egy kicsi ország nemzetközi összehasonlításban kicsinek számító világváros fővárosa egy ekkora rendezvény házigazdája legyen?

 

A pályázók között ott van Párizs, amely egy olyan olimpiát szeretne szervezni, amely a játékok szenvedélyét példa nélküli ünnepléssel kívánja megosztani a stadionokban és az utcákon is, a programok pedig nem korlátozódnának csak a sportlétesítményekre, hanem bevonnák a közösségi tereket is, hogy mindenki részese lehessen az eseménynek. A francia kandidálás mellett szól, hogy az elmúlt években harminc világversenyt szerveztek Franciaországban, és egyiken sem voltak biztonsági gondok. A pályázatot nemcsak a kormányzat, hanem a politikai ellenzék és a civil társadalom és vagy ötven világváros is támogatja – és az sem elhanyagolható szempont, hogy a játékokhoz szükséges létesítmények 95%-a már készen áll. A városban eddig kétszer rendeztek olimpiát, és ha nem kapja meg most a rendezés jogát, nem kíván újra pályázni 2028-ra.

 

Los Angeles is akár már ma meg tudná szervezni az ötkarikás játékokat, és szinte minden létesítményük áll, és ma is használtban van, ami a majdani olimpiát is szolgálná – például az olimpiai falut az UCLA egyetem kollégiuma fogadná be. A helyszín ellen szól Trump bevándorlásellenes rendelete (ez alapján a sportolók egy részét nem engednék be az Államokba az állampolgárságuk miatt), és hosszabb távú bevándorlásellenes elképzelései is. Los Angeles esélyeit rontja az is, hogy az elmúlt hónapokban felerősödött Kalifornia részéről az igény, hogy a szövetségi állam kilépjen az Egyesült Államokból, az ehhez szükséges népszavazáshoz pedig már elindult az aláírásgyűjtés. A városban eddig kétszer rendeztek olimpiát, és ha nem kapja meg most a rendezés jogát, nem kíván újra pályázni 2028-ra.

 

Budapest mellett szól, hogy a kormányzat tűzön-vízen át akarja az olimpiát, akár a lakosság ellenében is, azonban ugyanez a hátránya is a jelentkezésnek - mert mi van, ha a választók eljutnak odáig, hogy nem akarják vagy nem tudják finanszírozni azt a gigaberuházást, amelynek jelenleg csak elhanyagolható hányada van készen? Vajon a NOB-nak elegendő-e annyi biztosíték, hogy „aki Budapestet szereti, támogatja az olimpiát”, illetve „Budapest szempontjából értelmetlen támadni az olimpia rendezését” szajkózása, miközben szakemberek szerint az olimpiarendezés a legdrágább és pénzügyileg leginkább kockázatos nagyberuházás, ezért egy országnak vagy városnak komolyan mérlegelnie kellene, hogy szüksége van-e rá, és miből finanszírozza majd a veszteséget? A lakosság mindenesetre egyre kevésbé rajong az ötletért (azaz a magyarok 68%-a ellenzi), és a nemzetközi támogatás sem Budapest mögé állt be.

 

Róma és Hamburg időközben már visszavonta a jelentkezését, egyik város sem szeretne eurómilliárdokat ölni rendkívül kockázatos projektbe, miközben sokkal feszítőbb problémákkal küzdenek, Róma polgármestere pedig kifejezetten felelőtlennek tartaná az olimpia támogatását.

 

A Betfair fogadási tőzsde oddszai ( A p2p fogadásokról részletesen itt olvashat.)

 

Címkék: fogadás, tipp,