Nagy nyertesek és vesztesek a brit elnökválasztáson

2015-05-12
Az elnökválasztás legnagyobb nyertese természetesen David Camerun és a Konzervatív párt, akik nagy meglepetésre többségbe kerültek a választásokon. A meglepetések azonban sokba szoktak kerülni a fogadóirodáknak…

 

Még április 29-én is 7/1-es odds-zal lehetett fogadni a konzervatívok győzelmére, és volt, aki élt is a lehetőséggel. Mint például az a glasgow-i nyugdíjas, aki 30.000 ropogós angol fonttal a kabátja zsebében sétált be a Ladbrokes fogadóirodájába, és mindet feltette a konzervatívok többségi győzelmére. 

 

Múlt csütörtök óta az elemzők is csak találgatják az okokat, hogy végül hogyan sikerült ilyen elsöprő győzelmet aratni, hiszen az előzetes felmérések nem vetítették elő az eseményeket. Valószínűleg utolsó pillanati pánik, hiszen a többségi kormányzás meghiúsulásával elég furcsa koalíciók felállítására lett volna csak esély, mely egyesek szerint az EU-ból való kilépéshez, más borús jóslatok szerint az Egyesült Királyság széthullásához vezetett volna.

 

Annyi biztos, hogy a jólszituált nyugdíjas úriember már kinyitotta otthon a pezsgőspalackot, hiszen 210.000 angol font (90 millió forint) nyereség üti a markát. Nem siet azonban az összeg felvételével, elképzelhető, hogy már csak a médiavisszhang miatt sem. Ezidáig ugyanis nem jelentkezett a majdnem negyedmillió fontjáért (102 millió forint).

 

A Ladbrokes szóvivője elmondta, hogy mivel személyesen tett fogadásról van szó, nincsenek meg a férfi elérhetőségi adatai, így csak akkor fizethető ki a nyeremény, ha ő maga jelentkezik érte. A sajtón keresztül egyébként gratulált a sikeres fogadásért, és az egész választási kampány legnagyobb fogadási nyertesének nevezte a játékost. Hozzátette, hogy a „Ladbrokes megemeli kalapját előtte, és jövőbelátási képességei előtt.”

 

A fogadóiroda egyébként buzgón nyalogatja sebeit, hiszen nagyjából 2 millió fontot kell kifizetnie azoknak, akik a győztes pártra adták le tétjüket. Egészen a választás napjáig úgy gondolták, hogy a konzervatívokra leadott tétek egyértelműen őket fogják gazdagítani. Csak az első exit poll-ok (a választási helyszínt elhagyók kikérdezése arról, hogy kire szavaztak) napvilágra kerülésekor kezdtek el komolyan aggódni, és sejtelmük be is igazolódott.

 

Címkék: fogadás,