Nagy a fennforgás az angol szerencsejátékos liszenszek körül

2015-04-15
Ősz óta már több száz angol liszenszet bocsátottak ki az Egyesült Királyságban, van, amit már csalás miatt vissza is vontak, a binary option-t pedig átteszik a szerencsejáték felügyelettől a pénzügyi felügyelethez.

 

Hetente 2-3 cég nyeri el az angol szerencsejáték felügyelet (UKGC) bizalmát, most például a GECO, a Sportsradar, és az Isofbet kapta meg az angol liszenszet. Velük együtt már több száz online szerencsejáték engedélyt bocsátottak ki annak reményében, hogy az adóparadicsomok liszenszével rendelkező cégektől az angol játékosok után némi adóbevételt hajtsanak be. Németországtól eltérően az angolok nem szabták meg, hogy hány szolgáltatónak engedélyezik az angol felhasználók felé való szolgáltatást és reklámozást, és még csak komoly feltételeket sem szabtak. 

 

A szerencsejátékos cégek persze igyekeztek bekerülni a hivatalos angol piacra, hiszen a szigetországban nagy hagyománya van a szerencsejátéknak, az ott lakók szívesen áldoznak Fortuna oltárán szórakozásképpen, mindennapjaikhoz hozzátartozik, hogy megteszik tétjeiket. 

 

Úgy tűnik azonban, hogy hiba is csúszik néha a rendszerbe, már csak a nagy számok törvénye alapján is. Március 20-án ugyanis már vissza is vontak egy liszenszet, mégpedig a Metro Play Limited engedélyét, aki a metroplay.co.uk, metroplay.com, www.666bet.com URL-en tette nyilvánossá szolgáltatásait. Egy ideig semmit nem közöltek arról, hogy miért jutottak erre  döntésre, a weboldalakon hetekig mindössze egy közleményt lehetett olvasni, miszerint karbantartás miatt pár órára leáll az oldal.

 

Március 29-én aztán letartóztatták a cég vezetőjét, Paul Bellt, pénzmosás és csalás vádjával, pontos részletek még nem ismertek. Az oldalon pénzt elhelyező játékosok követelik vissza pénzüket, az oldal üzemeltetői pedig azzal nyugtatják őket, hogy amint újra elérhető lesz az oldal, mindenki a szokott módon kiveheti a pénzét.

 

Binary options

 

Úgy néz ki, nem kell azonban a fogadási szektor új válfajában működő, binary options típusú szolgáltatókkal bajlódnia az UKGC-nek. Az angol kormány azt tervezi, hogy a pénzügyi piacokra tett fogadásokat az UKGC-től átteszi a pénzügyi hatóságok hatáskörébe, így annak szabályozását a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság intézné.

Az UKGC szóvivője szerint ennek elenyésző hatása lesz a már liszenszet nyert szerencsejáték szolgáltatókra nézve, hiszen a Szerencsejáték Felügyelet által jelenleg szabályozott online szerencsejáték cégek 1%-át teszi ki a binary options szolgáltatás. A tervezett intézkedés legjelentősebb hatása, hogy a pénzügyi fogadást kínáló cégek mentesülnek majd így a liszenszigénylési procedúrától, és az azzal járó kiadásoktól.

 

Emelkedő bevételek

 

A szerencsejáték terén hozott tett intézkedések úgy tűnik, jó hatással vannak az angol államkasszára, ugyanis például 2013. április 01-től 2014. március 31-ig terjedő időszakában 22%-kal növekedett a szerencsejátékból származó bevétel az Egyesült Királyságban azon szolgáltatóknál, akik angol liszenszet igényeltek az új rendszerben. Erről bővebbet itt olvashat.