Na végre, kimondták: nem teljesült a játékadó előirányzat

Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese kimondta azt, amit oly sokat cáfoltak év közben: nem sikerült teljesíteni a 2012-re kitűzött játékadó bevételt, ráadásul a távszerencsejáték szabályozatlansága miatt az online szerencsejátékból sem lesz még egy darabig pénz.

 

 A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) "nem áll rosszul" az idei 10 500 milliárd forintos - az előző évinél 1000 milliárddal magasabb - bevételi terv teljesítésében; a végső szám a decemberi áfaadatoktól függ, amit a karácsonyi forgalom, és az általános forgalmi adó feltöltése befolyásol. A jövő évi bevételi előirányzat 10 901 milliárd forint, 369 milliárd forinttal magasabb az ideinél - mondta Varga Árpád az MTI-nek adott nyilatkozatában.

 

    Arról, hogy milyen bizonytalansági tényezők vannak, a NAV elnökhelyettese elmondta: még nem tudni, hogy milyen mértékben sikerül teljesíteni az áfából év közben előírt plusz 95 milliárd forintos előirányzatot. Emellett vannak olyan adónemek, amelyek teljesülése a jogszabályváltozások miatt kétséges. Az utóbbiak között említette a játékadót, amelynek tervezésekor még a pénznyerő automatákkal kalkuláltak, azokat azonban év közben betiltották, a távszerencsejáték szabályozása pedig - ez pótolta volna a kieső bevételt - még hiányzik, ezért itt lehet egy kis elmaradás. (szerk. megj.: ez a "kis elmaradás" több tízmilliárdra tehető)

 

A szerencsejáték területen az első 11 hónapban a tavalyi mintegy 15 ezerrel szemben több mint 16 ezer vizsgálatot végeztek, azt ellenőrizték, hogy a nyerőautomatákat valóban kivonták-e a forgalomból - tapasztalataik szerint igen. Más kérdés, hogy különböző számítógépes terminálokat próbálnak pénznyerő automataként üzemeltetni a törzsközönség számára, ezeket a rendőrséggel közösen igyekeznek "lefülelni". 

 

Forrás: MTI

Címkék: játékadó,