NBA - Texasi veteránok akadályozhatják meg a Miami címvédését

2013-06-05
Magyar idő szerint pénteken hajnalban rajtol el az NBA 2012/2013-as idényének nagydöntője.

 

Az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság döntőjében a tapasztalatra építő San Antonio Spurs próbálja megakadályozni a LeBron James vezette Miami Heat címvédését. A sorozatban harmadik fináléjára készülő floridai alakulat - amely 2011-ben a Dallas Mavericksszel szemben maradt alul - sikere egybehangzó vélemények szerint a 28 éves Jamesen múlik, akit a keleti döntőben legyőzött Indiana Pacers edzője, Frank Vogel csak "a világ legjobb kosarasának" nevezett. A kilencszeres All Star-válogatott olimpiai bajnok másodszor találkozik NBA-fináléban a texasi alakulattal: 2007-ben még a Cleveland Cavaliers színeiben volt kénytelen elkönyvelni a sima 4-0-ás fiaskót.

 

"Az egy fiatal és tapasztalatlan csapat volt, most már se fiatalok, se tapasztalatlanok nem vagyunk, és én is sokkal jobb lettem. Legalább 20-, 30- vagy 50-szer jobb kosaras vagyok, mint hat éve. Igaz, a Spursnél olyanok játszanak, akik alighanem a Hírességek csarnokába is bekerülnek majd" - szögezte le Heat szupersztárja, akit idén negyedszer választottak meg a szezon legjobbjává. Kérdés, hogy mennyi támogatást kap a döntőben a nagy miami hármas másik két tagjától, a térdsérüléssel küszködő Dwyane Wade-től és az újabban tudása alatt játszó Chris Bosh-tól.

 

A 2011-es amatőrbörzén Hanga Ádám játékjogát lefoglaló Spursnek is van nagy hármasa a 37 éves Tim Duncan, a 36 éves argentin Manu Ginobili és a 31 éves francia Tony Parker személyében. A négy bajnoki aranygyűrűnél tartó csapatban várhatóan Kawhi Leonard próbálja megfékezni LeBron Jamest, a palánkok alatt pedig főként Duncan és a szintén 211 centis brazil Tiago Splitter dolgozik majd.

 

A 2006 és 2012 után harmadik bajnoki címére hajtó Miami 66/16-os győzelmi mérleggel nyerte meg az alapszakaszt - közben bemutatott egy 27 meccses sikerszériát is -, a San Antonio pedig 58/24-gyel zárt. Azóta viszont a rájátszásban a Spurs 12 siker mellett csupán kétszer kapott ki, míg a Heat négyszer vonult le vesztesen a pályáról. A jelenlegi idényben a két csapat egymás elleni két mérkőzésén a Miami győzött.

 

A nagydöntő menetrendje magyar idő szerint:

június 7.: Miami Heat-San Antonio Spurs 3.00

június 10.: Miami Heat-San Antonio Spurs 2.00

június 12.: San Antonio Spurs-Miami Heat 4.00

június 14.: San Antonio Spurs-Miami Heat 4.00

ha szükséges:

június 17.: San Antonio Spurs-Miami Heat 3.00

június 19.: Miami Heat-San Antonio Spurs 3.00

június 21.: Miami Heat-San Antonio Spurs 3.00

 

Forrás: MTI

 

Címkék: kosárlabda,