Ki mondja meg milyen színű lesz a királynő kalapja?

Munkában az odds-mesterek
A britek közismerten mindenre fogadnak – az időjárástól kezdve, az olimpiai számok végkimenetelén át, a királynő kalapjának színéig. De vajon hogy találják ki a brit fogadóirodák munkatársai az egyes eseményekhez tartozó nyereményszorzókat?

 

A londoni olimpia megnyitója előtt a legnagyobb brit fogadóirodánál, a William Hillnél arra is lehetett fogadni, hogy vajon meggyullad-e London polgármesterének, Boris Johnson-nak a haja az olimpiai lángtól. A fogadást 33/1-es oddsszal zárták. „25/1-hez volt, de aztán pár nappal a megnyitó előtt fodrásznál járt, és levágatta a haját.” – mondta Joe Crilly, aki a speciális fogadások oddsszainak beállításánál segédkezik a William Hill-nél. 

Hogyan találta ki a három éve a cégnél dolgozó, 25 éves Crilly ezeket az oddszokat? „Hát, nem kell nagyon kutakodnod, ha meglátod, hogy hogyan néz ki.” – mondta a vállalat észak-londoni irodájában ülve a BusinessWeek riporterének.

 

A polgármester haja végül nem kapott lángra, és a William Hill körülbelül 500 fontot nyert az ügyön. Az irodák több ezer fogadási lehetőséget kínálnak az olimpiai játékok ideje alatt, mind online, mind az Egyesült Királyság körülbelül 9000 földi fogadóirodájában. Az ország második legnagyobb fogadóirodája, a Ladbrokes, több, mint 11 ezer lehetőséget kínál, köztük élő fogadási lehetőséget is az éppen zajló eseményekre. 

Az olyan irodák, mint a William Hill, a Ladbrokes és a Coral mindenre meg tudnak állapítani árat, az éremtáblázat alakulásától kezdve, a férfi 100 méteres síkfutás eredményén át, a cselgáncsig. Sok esetben csak tippelnek, különösen ha olyan sportról van szó, mely általában nem szerepel az iroda fogadási kínálatában. „Elég sok kutatómunkát igényel” mondja Graham Sharpe, a William Hill kommunikációs igazgatója, „mert nehéz kideríteni, hogy egy adott osztályban nyolcadikként sorolt súlyemelő vagy lövész épp milyen állapotban, formában van aznap reggel.”

 

A William Hillnél körülbelül 50 munkatárs foglalkozik a kínálat oddsszainak kialakításával. Legtöbben Leeds-ben, a központban, és a cég offshore irodájában, Gibraltar-on dolgoznak. Az olimpia közeledtével mindegyikőjüknek fel kellett vennie a repertoárjában egy vagy két új sportágat. Rajtuk kívül külsős konzultánsokkal is egyeztetnek egy-egy esemény kapcsán. 

A Ladbrokes - Bridge elmondása szerint - új alkalmazottakat vett fel a kevésbé ismert sportágak kezelésére, és így több, mint 100 munkatárs foglalkozik a játékok oddsszainak beállításával.

 

Egy fogadóiroda számára az a legkockázatosabb pillanat, mikor először teszik közzé az oddsokat, hiszen a hozzáértő fogadók ekkor tömegesen rárepülhetnek egy-egy könnyű tétre. Mikor ez megtörténik, a brókerek gyorsan módosítják az oddsokat. „Ez a csalhatatlan jele annak, hogy valamit elszúrtál.” – mondja Sharpe. 

A Ladbrokes például 2/1-es oddsot fizetett arra, hogy a megnyitó rendezőjét, Danny Boyle-t lovaggá üti a királynő. Ez a szorzó olyan sok fogadónak tetszett – többek közt annak a manchesteri férfinak, aki besétált az egyik irodába és ötezer fontot, mintegy 1,7 millió forintot tett fel Boyle-ra – hogy a Ladbrokes kénytelen volt felfüggeszteni a fogadást, és 5/4-re módosítani a nyereményszorzót.

 

A különleges események is igényelnek némi kutatómunkát. A William Hill például arra kínált fogadási lehetőséget, hogy milyen színű kalapban fog megjelenni II. Erzsébet királynő az olimpia megnyitóján. A favorit a sárga volt, 2/1-gyel. A rózsaszín – mely végül a királynő választása volt aznapra – 5/1-et fizetett. „Arról szól az egész, hogy mit viselt a múltban” – magyarázza Crilly „mert részt vett már pár sporteseményen. És biztos vagyok benne, hogy nem viselné kétszer ugyanazt a színösszeállítást.” Crilly iránymutatókat küldött a munkatársaknak, akik utánanéztek, hogy mik voltak a királynő előző választásai, és ez alapján állapították meg az oddsokat. „Így utólag azt mondom, hogy a rózsaszín nyilvánvaló választás volt, hiszen az olimpia logója is rózsaszín.”

 

A királynő ruhaválasztása, vagy mondjuk egy tollaslabda meccs esetén, ahol a játékosok szándékos rontásokkal ravaszkodhatnak, az iroda tudja, hogy akkor sem történik nagy baj, ha esetleg benézik a szorzókat. Valószínűleg nem sok pénz forog majd kockán, hiszen bár az olimpiára az egész világ odafigyel, a szerencsejáték világában nem játszik nagy szerepet. „A Glorious Goodwood lóversenyfesztivál például fogadási szempontból túl fogja szárnyalni az olimpiát.” mondja Sharpe. A Ladbrokes 15-20 millió font forgalomra számít az olimpia alatt; a William Hill körülbelül 25 millió fontra. „Elégedettek leszünk, ha az egész olimpia forgalma lesz annyi, mint egy jó Premier League focihétvégéé, mikor a forgalom olyan 30-35 millió font szokott lenni.” – mondja Sharpe. A William Hill éves forgalma körülbelül 18 milliárd font; a Ladbrokesé 13 milliárd font körül alakul. A futball és a lóversenyzés messze nagyobb szerepet játszik mindkettőben, mint az olimpia.

 

Mégis, azzal, hogy London a fogadás világának szíve, és az online fogadás mára már elterjedt, a 2012-es lesz az eddigi legnagyobb fogadási forgalmú olimpia. „Minden megvan hozzá.” mondja Sharpe. „Ha az olimpia valaha is jelenteni fog valamit fogadási szempontból, akkor az most lesz.” A William Hill már 182 országban szolgál ki játékosokat. A tétek legnagyobb része az olyan népszerű sportágakban érkezik, mint a futball és a tenisz, valamint a brit kedvencekre történő hazafias fogadások, amik a fogadóirodákat kényelmetlen helyzetbe hozzák azzal, hogy kvázi a hazájuk ellen kell drukkolniuk. Bridge szerint sok brit támogatta Mark Cavendish kerékpárost, hogy nyerjen az olimpia első szombatján megrendezett országúti versenyen, aki végül a 29. helyen végzett. „Szombaton meg kellett tartanunk a fogadók pénzét.” mondja. „Az a pár ember viszont, aki a Kazahsztáni Alexander Vinokurov-ra tett, 66-szoros pénzt kapott, ami az olimpia eddigi leghosszabb nyerő oddssza.”

 
Címkék: fogadás, sportfogadás,