Műkorcsolya Eb - A kontinensviadal számokban

2014-01-15
Szerdán délelőtt a nők rövidprogramjával megkezdődött Budapesten a műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság, amelyre 33 nemzet 170 versenyzője nevezett.

 

A magyar főváros 1895, 1909, 1955, 1963, 1984 és 2004 után immár hetedszer ad otthont az eseménynek, de a Syma Csarnok most először helyszín, ugyanis az első három alkalommal a Városligeti Műjégpályán, 1963-ban a Kisstadionban, 1984-ben pedig a Budapest Sportcsarnokban, míg legutóbb, tíz éve a Papp László Sportarénában rendezték a kontinensviadalt.

 

A résztvevők közül a párosban induló német Robin Szolkowy a legidősebb 34 évével, míg a nőknél partnere, Aliona Savchenko született legkorábban, ő éppen vasárnap, a kűr idején ünnepli majd a 30. születésnapját. Kettősük nemcsak veteránnak számít a mezőnyben, hanem egyben az egyik legeredményesebbnek is, ugyanis pályafutásuk során négy-négy világ- és Európa-bajnoki aranyérmet nyertek.

A legfiatalabb versenyző a 2012-ben junior világbajnok, mindössze 15 éves orosz Julija Lipnickaja.

 

Érdekesség, hogy az Eb-n három testvérpár is szerepel: a cseh Eliska Brezinova és Michal Brezina női, illetve férfi egyéniben indul, a svéd Joshi és Viktoria Helgesson egyaránt női egyéniben korcsolyázik, míg Nelli Zhiganyhina és az orosz Ruszlan Zsigansin jégtáncban szerepel, de más-más párral és nemzet színeiben, ugyanis előbbi már Németországot képviseli.

 

A tíz évvel ezelőtti, szintén budapesti Eb mezőnyéből hatan érkeztek Budapestre ismét. A férfiaknál háromszoros Eb- és egyszeres vb-aranyérmes francia Brian Joubert például éppen a magyar fővárosban nyerte első kontinensbajnoki címét. Rajta kívül a sportág olyan kiemelkedő alakjai szerepeltek egy évtizede is Magyarországon, mint a nőknél egyszeres világ- és ötszörös Európa-bajnok, jelenleg is címvédő olasz Carolina Kostner vagy a férfiaknál 2008-ban szintén Európa-bajnok cseh Tomas Verner. Rajtuk kívül még két női versenyző, a brit Jenna McCorkell és az olasz Valentina Marchei, valamint a párosban érdekelt Daniel Wende számára nem ismeretlen Budapest. Utóbbi a tekintetben unikum, hogy ő - az egész mezőnyben egyedüliként - feleségével, Maylin Wendével alkot egy párt.

 

A várakozások szerint minden számban izgalmas versenyre van kilátás, mivel a négy címvédőből három, míg a múlt évi 12 érmesből tíz van jelen a mostani Eb-n. A szerdai nyitónapon a női rövidprogram után a jégtáncosok rövidprogramja következik 17.30 órától, utóbbi során bemutatkoznak az első hazai versenyzők Turóczi Dóra és Major Balázs személyében. A magyar kettős elsőként lép majd jégre.

 

Forrás: MTI

Címkék: téli sportok,