Mostantól nincs ostor a lovin

2014-11-06
A versenyszervező Kincsem Nemzeti Kft. javaslatára a lóversenyzést felügyelő bizottság kísérleti jelleggel hozzájárult az ostorhasználat teljes betiltásához Magyarországon a galopp és az ügető szakágban egyaránt.

 

A Kincsem Nemzeti Kft. múlt csütörtöki közleménye szerint ezzel a döntéssel teljesült az október 1-jével felálló új vezetőség egyik legfőbb célkitűzése a sportág alapját jelentő versenylovak mentális és fizikális egészségének a megőrzése, egy olyan "barbár", szakmailag indokolatlan és a mai kor állatvédelmi elvárásaival teljességgel ellentétes támogató eszköz, mint az ostor megvonásával. 

 

A hazai versenyszervező - amint jelzi - ezzel a lépéssel az élére állt a kontinensen az egyre jobban felerősödő ostorellenes mozgalomnak. "E lépéssel utat mutat a nálunk lényegesen nagyobb lóverseny-kultúrával rendelkező országoknak, ahol évek óta az egyre komolyabb szigorítások ellenére sem képesek minden fél számára megnyugtatóan kezelni a problémát." - áll a közleményben. 

 

A változtatással megvalósul a minden más sportágban is elvárható esélyegyenlőség, hiszen korábban ádáz vitákra adott okot, amikor valaki szabálytalan ostorhasználattal megnyert egy futamot, egy olyan előtt, aki a szabályokat betartva versenyzett. 

 

"Nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy az ostorhasználat betiltása mérföldkő a magyar lóversenyzés életében" - jelentette ki Pécsi István, a Kincsem Nemzeti Kft. frissen kinevezett ügyvezető igazgatója.

 

Hozzátette: mostantól olyan emberek tömegeit állíthatják az ügy mellé, akik korábban éppen az idejétmúlt és értelmetlen ostorhasználat miatt fordultak el a sportágtól. A lovak, különösen az angol telivérek hamarosan sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek, ami jótékony hatással lesz a teljesítményükre. 

 

Hangsúlyozta: ha a kísérlet beválik, 2015-ben már a teljes szezon "ostormentes" lesz.

 

A galoppon november 1-től, míg az ügetőn november 8-tól kezdődik a kísérleti időszak.

 

Frissítés: 2014.11.07:

Kísérlet elnapolva

A Kincsem Nemzeti Kft., a Lóversenyzést Felügyelő Bizottság és a Magyar Lóversenyszövetség keddi egyeztetése alapján, a felek közösen úgy döntöttek, hogy az ostorhasználat kérdéskörében, a tervezett kísérleti időszak részletes feltételeit a 2014-es galopp- és ügetőszezont követően dolgozzák ki.

Ennek megfelelően, a szezon további versenyei a G.V.SZ. és a M.Ü.SZ. jelenlegi és hatályos rendelkezései, szabályai alapján kerülnek megrendezésre.  

 

Címkék: lóverseny,