Monitoring rendszer a bunda ellen

2011-12-29
A fogadási csalások kiszűrése kapcsán mostanában gyakran szóba kerül az úgynevezett monitoring rendszer, mint a sportesemények, mérkőzések eredményének manipulálása ellen folytatott harc egyik hatékony, megelőző módszere. A sportfogadások iránt érdeklődők közül sokan kíváncsiak arra, hogyan is működik mindez a gyakorlatban. Ennek jártunk utána.

 

Az érvényben lévő magyar jogszabályok szerint itthon jelenleg törvényesen egyedül a Szerencsejáték Zrt. szervezhet sportfogadást, ezért kutatómunkánkat is itt kezdtük.

Mint a társaság tájékoztatójából kiderült, az állami tulajdonban lévő cég kettős védelmet használ a fogadási csalások ellen: egyrészt a Szerencsejáték Zrt-nek van egy saját üzemeltetésű monitoring rendszere, de ezen kívül a cég tagja egy nemzetközi figyelő rendszernek is.A saját rendszer az összes játékba küldött fogadást figyeli és különböző szempontok szerint rendszerezi. Mutatja a fogadási eseményekre beérkezett fogadások egyes kimenetelek közötti eloszlását, és jelzi, ha az az elvárttól, vagyis a normálistól eltérően alakul. Előzetesen beállított limitek figyelembe vételével automatikus korlátozás működik – ez a különböző kockázati besorolású események esetében eltérő szigorral történik. Ezen kívül a lottózókban, illetve egyéb értékesítőhelyeken dolgozók is kötelesek jelezni, ha nagy összegű vagy nagy darabszámú fogadást akarnak játékba küldeni. Az Oddsközpont előzetes engedélye nélkül ezeket nem lehet érvényesíteni. Mivel minden fogadást egyedileg is rögzítenek, ezért a különböző szempontok szerinti keresés lehetővé teszi a normálistól eltérő fogadások kiszűrését.

Az európai lottótársaságok által üzemeltetett figyelő rendszer (ELMS) révén a társ szerencsejáték-szervező társaságoknál észlelt rendkívüli eseményekről a rendszer valamennyi tagja azonnal tudomást szerezhet. „A gyanús történések így már akkor tudomásunkra jutnak, amikor azok híre még el sem jutott az országba” – olvasható a Szerencsejáték Zrt. ismertetőjében.

Amikor az ELMS-en keresztül valamely esemény a gyanús kategóriába kerül, az ELMS illetékes munkatársa még a mérkőzés kezdete előtt felveszi a kapcsolatot az esemény szervezőjével, például az Európai Labdarúgó Szövetséggel (UEFA), vagy a sportág nemzetközi szervezetével, a FIFA-val, hogy azok megtehessék a szükséges megelőző intézkedéseket.

„Tapasztalataink szerint az UEFA értesíti a meccs játékvezetőjét, ellenőrét, akik tájékoztatják az érintett csapatok vezetését arról, hogy milyen gyanú merült fel, és kiemelt figyelmet fordítanak a mérkőzésre. A szövetség ezután megkezdi a vizsgálatot, illetve értesíti a hatóságokat” – áll a társaság érdeklődésünkre megküldött válaszában.

Így működik tehát a monitoring rendszer a Szerencsejáték Zrt-nél, de később azt is be kívánjuk mutatni, hogyan igyekeznek kiszűrni a gyanús fogadásokat a külföldi, online fogadási irodáknál.