Módosul a dán online szerencsejáték szabályozás, bővül a játékok köre

2015-06-10
Zöld utat kapott az Európai Bizottságtól a dán online szerencsejáték törvény módosítási javaslata, így 2015 év végén jelentős változások lépnek életbe azon dán piacon, mely kezdetben – egy ideig úgy tűnt legalábbis - a magyar jogszabályalkotók előtt is példaként állt.

 

Dánia ahhoz a maroknyi európai országhoz tartozik, ahol sikeresen szabályozták a szerencsejáték ipart: a kicsiny ország tiszta játékbevétele 2 százalékos növekedést ért el 2014-ben az előző évhez képest.

 

A dán hatóságok most úgy döntöttek, hogy módosítják a jelenleg érvényben lévő jogszabályt: többek közt szigorítják a pénzmosás elleni intézkedéseket, és újfajta engedélyt hoznak létre a fantáziasport-szolgáltatók számára. 

 

A jóváhagyást követően a szolgáltatóknak éves bevételük alapján kell liszenszdíjat fizetniük, így azoknak a vállalatoknak, melyeknek éves bevétele több, mint 100 millió korona (16 millió dollár) magasabb, azoknak melyeknek 100 milliónál kevesebb, alacsonyabb díjat kell majd fizetniük. 

 

A hírek szerint a változások nem érintik az adókat, az online szerencsejáték szolgáltatókat továbbra is magasnak mondható, 28 százalékos társasági adó, és 20 százalékos, a tiszta játékbevétel után fizetendő játékadó terheli. 

 

A dán jogszabályalkotók szerint ez az új rendszer további növekedést biztosíthat az iparág számára, és lehetővé teszi, hogy új szolgáltatók lépjenek be az ország szabályozott piacára.

 

Eddig a PokerStars, a bwin, a partypoker, a Unibet, a Danske Spil, a Betsson, a NordicBet, a ParadisePoker és a Scandic Bookmakers rendelkezett a dán állam által kibocsájtott liszenssszel, a napokban pedig a Full Tilt is megkapta az engedélyt.

 

A dán szerencsejáték hatóság, a Spillemyndigheden által nemrégiben nyilvánosságra hozott adatok szerint ez a kilenc szolgáltató tavaly körülbelül 2,855 milliárd korona (400 millió dollár) tiszta játékbevételt realizált a dán piacon, ami 20 százalékos növekedést jelent a 2013-as 2,375 milliárdhoz képest, és még ennél is nagyobb, 40 százalékos emelkedést a 2012-es 2,045 milliárdhoz képest.

 

A 2012-ben elfogadott dán szerencsejáték törvény most esedékes első módosítása azt is lehetővé teszi majd, hogy a már liszensszel rendelkező szolgáltatók alacsonyabb költségek mellett hosszabbíttassák azt meg; valamint egy új, fantáziasport szolgáltatókra szabott éves liszenszet is létrehoz, melynek díját még nem hozták nyilvánosságra.

 

A “feketepiac” azért továbbra is virágzik

 

A dán online szerencsejáték szövetség által közzétett felmérés szerint ugyanakkor az online szerencsejátékosok 14 százaléka továbbra is engedély nélküli oldalon játszik. A legrosszabb az online póker esetében a helyzet:a felmérésben résztvevő 4.131 emberből 8 százalék válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy pókerezik-e online, és ezek 27 százaléka részesítette előnyben a „nemzetközi oldalakat”. A felmérésben nem tettek különbséget azon oldalak között, melyek valamelyik másik európai országban rendelkeznek liszensszel, csak Dániában nem (pl. Bet365 Poker), és azok között, melyek az USA állampolgárai számára szolgáltatnak (pl. Americas Cardroom).

 

A megkérdezettek 21 százaléka fogadott online valamilyen sporteseményre (közülük 8% használt liszensz nélküli oldalakat), és 8 százalék játszott valamilyen online kaszinójátékot (23 százalékuk offshore oldalon). 

 

A nemzetközi sportfogadó oldalak a teljes dán online szerencsejáték költés 10, a kaszinójátékok 17, a pókeroldalak pedig 19 százalékát kaparintották meg.

 

A felmérés arra a megállapításra jutott, hogy a fiatalabbak és a nők azok, akik inkább ezeket a nemzetközi oldalakat részesítik előnyben. A női játékosok több mint ötöde (21%) nemzetközi oldalon játszik, a férfiaknál ugyanez az arány ugyanakkor csak 12%.

 

A nemzetközi oldalakon játszók átlagosan 2.863 koronát (426 dollárt) költenek havonta online szerencsejátékra, mely majdnem ötször annyi, mint az az 584 korona, amit a liszensszel rendelkező oldalakon játszók bevállalnak. 

 

A Dán Online Szerencsejáték Szövetség elnöke, Morten Ronde szerint a liszensszel rendelkező szolgáltatóknak javítania kellene a játékosok számára kínált digitális élményen, a dán szerencsejáték hatóságnak pedig jobban oda kellene figyelnie az állampolgárok ismereteinek elmélyítésére azzal kapcsolatban, hogy mely szolgáltatók rendelkeznek dán liszensszel. Ez már csak azért is fontos, mert egy korábbi felmérés szerint sok játékos nincs is tisztában azzal, hogy liszensszel nem rendelkező oldalon játszik.