Mit tartogat a jövő a 35 milliárd forint értékű versenyló számára?

2012-11-15 FRISSÍTVE
Októberi Champion Stakes-en való győzelmével veretlenül fejezte be versenykarrierjét a világ legmagasabbra értékelt versenylova, Frankel.

 

A dolgok változóban vannak Frankel számára - a világ legmagasabbra értékelt lovából a világ legkeresettebb partija lett. A csodálatos mén a Champion Stakes-en aratott, sorozatban 14. győzelme után visszavonul a versenypályáktól, és fedezőménnek áll. A jövőben tulajdonosa, Khalid Abdulla ménesében, a Banstead Manor Stud-ban, Cheveley-ben fog fedezni.

A pletykákkal ellentétben Khalid herceg úgy tervezi, hogy nem csak a saját Juddmonte Farmján álló kancák számára teszi elérhetővé Frankelt, és így lehetővé válik, hogy a nagyszerű telivér olyan sikeres fedezőménné váljon, mint a Coolmore istálló Galileo-ja, aki napjaink legsikeresebb örökítőjének számít.

 

Frankel

 

Még nem hozták nyilvánosságra, hogy mennyi lesz a fedezés kezdeti díja, de várhatóan hat számjegyű lesz az összeg fontban. Évente 200 kancával számolva, az első négy évet alapul véve Frankel értéke így 100 millió font lehet, és ezzel ő a valaha volt legértékesebb még nem bizonyított tenyészló a világon. Azonban először bizonyítania kell a termékenységét. Volt már rá néhány példa, hogy csúcs versenylovak visszatértek a versenypályára, miután a ménesben megbuktak.

A legkiválóbb vérvonallal rendelkező kancák tulajdonosai mindenesetre már megkörnyékezték Frankel szaúdi tulajdonosát, Khalid Abdulla herceget. „A Frankel iránti érdeklődés világméretű.” mondta Abdulla versenyigazgatója, Teddy Grimthorpe. 

 

Természetesen sokakban felmerült az ötlet, hogy a lóversenyzés angol arisztokratáját összehozzák a 22 futam óta veretlen ausztrál csodakancával, Black Caviar-ral.

Black Caviar ügyvezető tulajdonosa, Neil Werrett és társai ott voltak Ascotban Frankel utolsó versenyén. „Megfontoljuk, hogy igénybe vesszük Frankel szolgálatait, mert nyilvánvaló, hogy ő a legjobb distance ló a világon.” mondta Werrett. „Van néhány feltétele annak, hogy ez megtörténjen, de a világ két legjobb lova együtt – ez nem semmi lenne. Lehet, hogy egy kicsit elfogult vagyok, de azt mondanám, hogy Frankel a második legjobb ló, akit valaha láttam.”

Az álomrandi persze csak azután fog megtörténni, hogy Black Caviar egy ausztrál búcsúkörút után jövőre befejezi versenykarrierjét. A randi produktuma felbecsülhetetlen értékű lesz, de nem lesz eladó, hasonlóan Black Caviar nemrégiben született első teljes húgához. A hírek szerint Black Caviar kitűnő dinasztiájából már csak egyetlen eladó ló lesz, mégpedig a csodakanca Redoute’s Choice-tól származó féltestvére, akit a jövő tavaszi Sydney Easter Yearling Sale-en terveznek értékesíteni.

 

Az ausztrál csodakanca, Black Caviar 

 

Azonban a lóversenyvilág álompárjának nem feltétlenül lesznek champion utódai. Valójában a distance futó Frankel egyes szakértők szerint lehet, hogy jobban illene Black Caviar mamájához, a 11 éves ausztrál Helsinge-hez.

„Hogy őszinte legyek, Frankel és Black Caviar vérvonala nem illik egymáshoz tökéletesen.” mondta Richard Andrews a Racing Victoria szóvivője a CNN-nek. „Én megcsináltatnám az Equinome nevű genetikai tesztet – ennek segítségével ki lehetne deríteni, hogy vannak-e Frankel-nek sprint vagy középtávú génjei. Máskülönben egy tisztán stayer egy tisztán sprinter lóval párosítva könnyen eredményezhet egy lassú lovat.”

Black Caviar mamája, Helsinge azonban tökéletes választás lehet. Már bizonyította, hogy csodálatos anyakanca, olyan sikeres versenylovaknak adott életet, mint Moshe és All Too Hard. Legutóbbi csikója rekordáron, 2,6 millió dollárért kelt el egy áprilisi aukción. 

 

Egyenlőre kevés információ látott napvilágot arról, hogy milyen lesz Frankel élete az utolsó futam után. Miután hazatér a szombati verseny után, trénere Sir Henry Cecil és csapata feladata lesz, hogy a mén pár hét alatt fokozatosan lassabb életmódra álljon át. 

A verseny életmódról való áttérés - mikor folyamatosan egy rendkívül finoman hangolt, kimagasló csúcsformát kellett tartania - egy viszonylag nyugodtabb környezetre, és az új feladatával járó követelményekkel, nem könnyű. Gyorsan kell tanulnia, hiszen jövő tavasszal már új fedezőménként kell teljesítenie. “Valószínűleg kezdetben kap néhány teszt-kancát, hogy lássák, hogy minden rendben megy-e, és meg tudja-e őket termékenyíteni.” – mondta Willie Carson, egykori champion zsoké, aki maga is lótenyésztő. „Ha minden jól megy, ha termékeny és jó a libidója, naponta három, vagy akár négy kancát tud befedezni. De ez meglehetősen megerőltető.” magyarázta Grimthorpe.

 

Frankel - minden idők legnagyobb értékű kezdő tenyészlova

 

“A cél az, hogy sikeres fedezőménné tegyük, de sok ismeretlen tényező van.” mondta Lord Grimthorpe. „Szeretnénk elérhetővé tenni őt a többi tenyésztő számára, mert így könnyebben kideríthetjük, hogy mi illik hozzá. Ez egy próba szerencse dolog, és a külső kancákkal szélesíthetjük a lehetőségeket. Nem tudhatjuk igazán, hogy mely vérvonalak fognak működni, míg ki nem próbáljuk. Ha leszűkítjük az elérhető kancák típusát, az nem segít.”

Egy champion versenyló számára nem könnyű feladat, hogy olyan csikót nemzzen, aki olyan jó, vagy még jobb, mint ő maga. Mill Reef például sikeres fedezőmén volt, de nem tudta átadni megkérdőjelezhetetlen klasszisát és hihetetlen sokoldalúságát utódainak. Nijinsky Epsom Derby és Kentucky Derby győzteseket nemzett, de egy olyan utóda sem született, aki olyan kimagasló kvalitásokkal rendelkezett volna, mint ő maga.

Ami bíztató Frankellel kapcsolatban az az, hogy az utóbbi ötven év legsikeresebb ménjének vonalát hordozza, ami úgy tűnik minden generációval egyre erősebb, egyre jobb lesz. Frankel Galieo fia, aki Sadler’s Wells fia, aki annak a Northern Dancer-nek a fia, akivel Vincent O’Brien megalapította a Ballydoyle-t és a Coolmore-t.

 

Érdekes tény, hogy Frankel egy olyan 10 fiatal lóból álló csoport tagja, akik egy a Juddmonte és a Coolmore közti csereprogram keretében egy közös alapba kerültek. A csereprogram keretében mindkét istálló használhatja egymás fedezőménjeit bizonyos kancákkal. A csikókat aztán szétosztották. „Abban az évben a Juddmonte-é volt az első választás joga, és elégedetten mondhatom, hogy egy kis mént választottunk, Frankel-t.” – mesélte Lord Grimthorpe.

 

Frankel csikóként

 

Frankel első utódai 2016 márciusában, kétévesen kerülhetnek a versenypályákra, ekkor tudjuk meg, hogy vajon öröklődik-e a következő generációra kimagasló tehetsége. „Én vagyok a világ legelfogultabb embere, mert csikó kora óta ismerem Frankelt, és láttam, ahogyan ezzé a kivételes lóvá fejlődik. Sosem láttam még hozzá hasonlót.” mondta Grimthorpe. „A tenyésztők világszerte olyan jó lovat próbálnak majd meg tenyészteni, mint ő.” mondta Carson. „Nem nagyon hiszem, hogy megtörténhet, de mindenki meg fogja próbálni.”

 
FRISSÍTÉS - 2012.11.15.
Tegnap bejelentették, hogy Frankel kezdő fedezési díja 125.000 font, vagyis 44 millió forint lesz a Banstead ménesben, így három év alatt nagyságrendileg 30 millió fontot, mintegy 10 milliárd forintot keres majd tulajdonosának, Khalid Abdullah-nak. 
 
Ezzel az összeggel ő a világ harmadik legdrágábban fedező ménje. Ennél többet csak Frankel kitűnő apja, Galileo, valamint az ausztrál Fastnet Rock keres egy-egy alkalommal. Az előbbi a hírek szerint 300.000 euróért (közel 86 millió forintért), az utóbbi pedig 220.000 ausztrál dollárért (51 millió forintért) vállal fedezést.
 
Címkék: lóverseny,