Mit ér az online piac szabályozása?

2014-08-04
A Magyarországéval közel megegyező lakossal rendelkező New Jersey az USA harmadik olyan tagállama, ahol legalizálták az online szerencsejátékokat. Egy nemrégiben készült felmérésből kiderül, hogy a játékosok hány százalékát érdeklik az engedéllyel rendelkező oldalak.

 

A június 13-18 között, 520 online szerencsejátékos megkérdezésével készült felmérés adatai szerint a játékosok 16 százaléka továbbra is kizárólag az offshore oldalakat használja. Ez pozitív fejleménynek mondható, hiszen egy korábbi, az év elején készült vizsgálat még azt állapította meg, hogy a játékosok 24 százalékát hagyják hidegen az újonnan szabályozott, állami engedéllyel rendelkező oldalak. 

 

A most készült felmérés szerint a New Jersey-i játékosok 26 százaléka mind a szabályozott, mind az engedéllyel nem rendelkező oldalakat használja. 37 százalék válaszolta azt, hogy csak és kizárólag a New Jersey-ben engedélyezett oldalakon játszik. Érdekes adat, hogy a mostani játékosok 35 százaléka a szabályozott piac tavaly novemberi indulása előtt egyáltalán nem szerencsejátékozott online.

 

A tanulmány leginkább figyelemreméltóbb megállapítása az, hogy a helyi kaszinók promóciói „az online játékos-szerzés leghatékonyabb eszközei.” Azok a fajta promóciók, melyek átvihető hűségpontokat, ingyenes, vagy kedvezményes hotelszobákat kínálnak.

A felmérés azt találta, hogy a játékosok 61 százalékát befolyásolják a földi promóciók, ugyanakkor csak 41 százalék válaszolta azt, hogy a készpénzes promóciók érdeklik a leginkább. 

 

A tanulmány készítői rávilágítottak, hogy valódi és kimutatható különbség van az online és a földi kaszinópiacok között. Csak az online játékosok 29 százaléka látogatja a földi kaszinókat legalább havonta egyszer, 48 százalék pedig évente csak egyszer vagy még kevesebbszer teszi ezt meg. 

 

Azok, akik inkább az államilag szabályozott, engedéllyel rendelkező szerencsejáték oldalakon játszanak, sokkal nagyobb valószínűséggel látogatják a földi kaszinókat – valószínűleg ez is a promóciós erőfeszítések hatékonyságát jelzi.

 

Az online elérhető játékok közül New Jersey-ben a póker a legnépszerűbb. A válaszolók 59 százaléka mondta azt, hogy pókerezett online az utóbbi egy évben. 77 százalék pókerezett földi kaszinóban, de az olyan játékok, mint a blackjack, nyerőgépek és rulett sokkal népszerűbbek voltak a földi létesítményekben, mint a póker.

 

A számok érdekesek lehetnek a magyar piaccal kapcsolatban is, ahol egy félig kész szabályozás mellett – az online szerencsejátékokat szabályzó végrehajtási rendeletre várva - a NAV június 19-én elkezdte kiadni az engedély nélküli (azonban engedélyt szerezni még a legnagyobb jóakarattal sem képes) külföldi szerencsejáték oldalak blokkolását elrendelő hirdetményeket. Eddig összesen 12 iroda neve jelent meg a hirdetmények között (bet-at-home, Betclic, Sportingbet, Unibet, Fortunawin, Betsson, Mayplay, 10Bet, Ladbrokes, bwin, bet365, Doxxbet), melyeknek oldalát aztán az internetszolgáltatók kötelesek 90 napra blokkolni. 

 

Mint ismeretes, jelenleg a Szerencsejáték Zrt TippmixPrója az egyetlen legálisan üzemelő online szerencsejáték oldal Magyarországon, és – mivel a végrehajtási rendelet az EU notifikációs eljárásának lezárultáig, tehát még legalább három hónapig várat magára -  ez idén már így is marad. Utána is kérdéses, hogy valóban megnyílik-e a lehetőség a külföldi, nagynevű nemzetközi cégek liszenigénylése előtt, vagy -  a földi kaszinóliszenszekhez hasonlóan - az online liszenszek is pár kormányközeli, megbízhatónak ítélt vállalkozó kezében landolnak. Az biztosra vehető, hogy versenyképes legális szolgáltatás hiányában a magyar hardcore játékosok is megtalálják a módját annak, hogy továbbra is igénybe vegyék a kedvenc, bejáratott és általuk megbízhatónak tartott külföldi irodák szolgáltatásait.