Minden idők legnagyobb küldöttsége az amerikaiaké

2014-01-28
A téli olimpiák történetének legnagyobb létszámú, 230 fős csapatát küldi a jövő pénteken kezdődő szocsi játékokra az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága.

 

A szervezet bejelentése szerint az amerikai sportolók mind a 15 sportágban rajthoz állnak majd, a küldöttség 125 férfi és 105 női versenyzőből áll. Az Egyesült Államok a 2010-es vancouveri játékokon 9 arannyal, 15 ezüsttel és 13 bronzzal a harmadik helyen zárt az éremtáblázaton.

 

A szocsi küldöttség egyik legnépszerűbb tagja a Vancouverben szuperkombinációban győztes alpesi síző Bode Miller, aki pályafutása során eddig öt ötkarikás érmet szerzett. A női alpesi sízők közül a négy éve két ezüstérmet begyűjtött, 2006-ban, Torinóban óriás-műlesiklásban aranyérmes Julia Mancuso emelkedik ki, mivel a legnagyobb sztár, a lesiklásban címvédő, térdműtéte után lábadozó Lindsey Vonn nem lesz ott Szocsiban.

 

Az északi összetettben érdekelt - Vancouverben csapatban ezüstérmes - Todd Lodwick lesz az első amerikai sportoló, aki hat téli olimpián szerepel, míg az atléta Lolo Jones és Lauryn Williams a kilencedik és tizedik egyesült államokbeli versenyző, aki nyári és téli játékokon is indul. Ők ketten Szocsiban női bobban állnak rajthoz.

 

Ott lesz az amerikai csapatban többek között a kétszeres olimpiai bajnok, négy éve 1000 méteren aranyérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó Shani Davis, valamint a félcsőben címvédő és 2006-ban is első hódeszkás Shaun White.

 

Bode Millernek egyébként három érmet kell még szereznie ahhoz, hogy utolérje a rövidpályás gyorskorcsolyázó Apolo Anton Ohnót, aki nyolc ötkarikás érmével a legsikeresebb amerikai sportoló a téli játékok történetében.

 

Forrás: MTI

Címkék: téli sportok,