Minden, amit az online kaszinó oddsokról tudni kell…

Online kaszinó suli - 18. rész
Bármilyen kaszinójátékot is választunk, nem árthat, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen esélyekkel indulunk a győzelemért (valószínűség), és milyen árréssel (house edge) dolgoznak a kaszinók (hogy ne legyenek veszteségesek és tartósan a piacon tudjanak maradni).

 

Mi is az odds?

Az odds azt árulja el számunkra, hogy mekkora esélyünk van egy adott játék adott kimenetelére. Általában kétféle módon adják meg:

tört alakzat: 10/1, 5/2, stb. – ha megtesszük a második számot, akkor, ha nyerünk, az elsőt kapjuk, tehát 1 forintból lesz 10 forint (10 forintból 100 forint), vagy a második esetben 2 forintból 5 forint (négy forintból 10 forint).

százalékos alakzat: ebben az esetben a tört alakzat van kifejezve %-os formában egy igen egyszerű képlet segítségével: 

valószínűség (%) = B / (A+B)  

számokkal: ha az odds 10/1, akkor 1/(10+1)=0,09 (a valószínűség tehát 9%).

 

Hogyan alakulnak a valószínűségek a különféle kaszinójátékokban? Mindegyikben másképp, íme néhány a legnépszerűbbek közül:

 

Rulett

Mint már többször is szó volt róla az online kaszinókról szóló sorozatunkban, az amerikai és az európai rulett esetén a house edge eltérő – az amerikai változat esetében a kaszinók 5,26%-os haszonnal dolgoznak (2/38), míg az európai verziónál 2,7%-kal (1/37).

 

 

Blackjack

Sokan úgy tartják, hogy a blackjack az a játék, amelyben a legnagyobb a valószínűsége a nyerésnek – ettől függetlenül nem árt, ha tudjuk, mekkora az esélye annak, hogy túllépjük a huszonegyet:

A különböző stratégiákhoz igazodva a neten találhatunk odds kalkulátorokat táblázatos formában, de van olyan is, ahol a paramétereket beállítva online szoftver számolja ki az esélyeinket, illetve androidos alapon sem kell elveszettnek éreznünk magunkat, van segítség.

 

Texas Hold ’Em

Amikor televízióban nézünk pókerközvetítést, akkor a képernyőn láthatjuk, mekkora esélye van a győzelemre a játékosnak azon kártyák alapján, amelyek a kezében és az asztalon vannak. Ebben az esetben a százalék azon alapszik, mennyi kártya van a pakliban, amely javíthatja a helyzetünket („outs”).
Például a kezünkben van a pikk dáma és a pikk 9, az asztalon pedig a pikk jumbó, a pikk kettes, a káró hetes és a káró ász, akkor a következőképpen számolhatjuk ki az esélyeinket:
Vegyük az összes kártyát, ami jó lehet nekünk (13) és vonjuk ki belőle az összest, ami a kezünkben és az asztalon van (4), ez az eredmény lesz az out-ok száma: 13-4=9.
Ebből a leosztásból egy flush esélyét a következő módon számolhatjuk ki: pakliban a kártyák száma (52) mínusz a kezünkben lévő kártyák száma (2) mínusz az asztalon lévő közös kártyák száma (4), azaz 52-2-4=46.
Ebből a negyvenhatból nekünk összesen kilenc (out) jó, 37 pedig nem jó, számokkal leírva: 46-9=37, azaz 37:9, egyszerűsítve kb. 4:1 (azaz 20%).
Ha nem akarunk számolni, akkor nagyszerű táblázatok vannak a neten erre a célra, illetve kalkulátorok is szép számmal, akár androidos alapra is.
 

Kocka (craps)

Valószínűleg a kockajáték az, ami esetében a legnehezebb kiszámolni az esélyeket, ám ahhoz, hogy a különféle fogadási lehetőségeket ki tudjuk aknázni, feltételen át kell rágni magunkat a különféle kombinációkon és azok esélyein.
 
 
És melyek a legjobb és legrosszabb kocka-fogadások?
 
 

Nyerőgépek (slots)

Bárki bármit is hisz, a nyerőgépek véletlen számgenerátor (RNG) alapúak, így minden egyes pörgetés (spin) független az előtte levőtől és utána következőtől – és a slotok esetében ráadásul elég magas house edge is, tipikusan 7% feletti. Ez pedig azt jelenti, hogy hosszabb távon szinte lehetetlenség nyerni a „nyerőgéppel”.
Az online nyerőgépek esetében az RTP (kifizetési ráta) általában megtalálható a szabályok vagy a kifizetési táblán és jellemzően 93% körüli szokott lenni, ez azt jelenti, hogy minden 100 euróból 7 euró a kaszinónál marad. Más oldalról közelítve, elméletileg, ha egy eurós alapon száz pörgetést végzünk (azaz 100 eurót áldozunk a játékra), akkor 100 euró ellenében 93 eurót fogunk visszakapni nyeremény formájában – a gyakorlatban azonban az RNG alapján akár mind a száz eurót el is veszíthetjük.
A hagyományos, földi kaszinók esetében a house edge általában nagyobb, akár 27% is lehet – és amikor azt halljuk, hogy valaki megütötte a főnyereményt, és megnyerte minden idők legnagyobb jackpotját (39.710.826,36 USA dollárt Las Vegasban), akkor azt se felejtsük el, hogy ennek az esélye 16 millió az egyhez volt.
 
Címkék: kaszinó, odds,