Milyen feltételekkel rendelkezzen a központi szerver üzemeltetője?

A Minisztérium válaszol
Hetekkel ezelőtt feltett kérdéseinkre végre választ kaptunk a minisztériumtól, igaz, nem túl sok konkrétumot tudtunk kihúzni belőlük, de már körvonalazódni látszik az engedélyeztetési eljárás.

 
A módosításokon átesett szerencsejáték törvénybe bekerült két új játéktípus egyike a központi szerver által üzemeltetett játék. Ezzel párhuzamosan megjelent a jogszabályban egy új fogalom, a központi szerver üzemeltető is. Fontos kérdés, hogy az ilyen tevékenységet végző társaságnak milyen kritériumoknak kell megfelelnie. Ennek jártunk utána.
 
Amint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) honlapunknak megküldött tájékoztató anyagából kiderül, a központi szerver által üzemeltetett játékok közé egyrészt a helyhez kötött szerver alapú pénznyerő automaták, másfelől a nem helyhez kötött szerver alapú pénznyerő rendszerek tartoznak. 
 
A helyhez kötött szerver alapú pénznyerő automata rendszer lényege, hogy a központi szerver üzemeltetője és a játékteremben található szerver alapú műszaki egység üzemeltetője elkülönül egymástól. A központi szervert üzemeltető cégnek a tevékenység kiemelt kockázatára tekintettel rendkívül szigorú szakmai előírásoknak és összeférhetetlenségi szabályoknak kell megfelelnie. Legalább 10 éves szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie, s mind szervezetileg, mind a vezetők személyét illetően el kell el különülnie a szerencsejáték-szervező, illetve a pénznyerő automatákat gyártó társaságoktól. Az NGM anyaga kiemeli, hogy a helyhez kötött szerver alapú pénznyerő automata játékteremben található műszaki egysége üzemeltetőjének a hagyományos pénznyerő automatákat üzemeltetőkhöz képest nem kell speciális személyi feltételeknek megfelelnie. 

Az engedélyezési eljárással kapcsolatban arról tájékoztatott a minisztérium, hogy mivel a központi szerver üzemeltetője nem minősül szerencsejáték-szervezőnek, így annak üzemeltetését nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hanem az államháztartásért felelős miniszter – jelen esetben a nemzetgazdasági tárca vezetője – engedélyezi.

A központi szerver által üzemeltetett játékok másik formája a nem helyhez kötött szerver alapú pénznyerő rendszer. Ez a központi szerverből és az általa működtetett webes felületből áll, amelyhez a játékosok internetes úton kapcsolódhatnak.

A válasz második részét holnap közöljük.