Miért ne pókerezzünk soha jóképű férfival?

2015-08-03
Egy tanulmány szerint a férfi játékosok nagyobb kockázatot vállalnak, ha vonzó férfiakat látnak.

 

Azt mondják, ha reklámra kerül sor, szexszel mindent el lehet adni. De amíg a vállalatok csinos, vonzó ellenkező nemű modelleket használnak fel a portékájuk marketingjéhez, igen keveset tudunk arról, hogy a heteroszexuálisok viselkedését hogyan befolyásolják az azonos neműek képei.

 

 

Hogy ez kiderüljön, a kutatók (Eugen Chan és csapata, University of Technology Sydney, Australia) 86 heteroszexuális férfit és 94 nőt kértek fel pénznyereményes játékra, miután saját nemüket képviselő fotómodellek 10-10 képét mutatták meg nekik. A képeken látható modelleket előzőleg egy másik csoporttal értékeltették. Az értékelés során kiderült, hogy a legvonzóbb férfiak az Abercrombie és a Fitch hirdetéseiből, a legvonzóbb nők pedig Victoria’s Secret reklámjaiból származtak.

 

A grafikon azt mutatja, hogy mennyire változtatta meg a heteroszexuális férfiak viselkedését a kockázatvállalást tesztelő feladatoknál egy jóképű férfi fotója.

 

A játék során olyan kimenetek között kellett választani, amelyek egyformák voltak, bár az egyik rizikósabbnak tűnt – például egyik választási lehetőség 100 dollár volt 50 százalékos valószínűséggel, míg a másik 50 dollár 100 százalékos valószínűséggel. Az első kísérletek után kibővítették a kutatást, és azt is vizsgálták, hogy a fotók bemutatásával egyidejűleg a játékosok jövedelemének alacsonyabb vagy magasabb szintje hogyan befolyásolja a kockázatvállalást.

  

A kísérletek eredménye az volt, hogy azok a férfiak,

- akiknek vonzóbb férfiakról mutattak képeket, nagyobb kockázatot vállaltak, ráadásul

- minél jobbra értékelték önmaguknál a képen szereplő férfit, annál nagyobb kockázatot vállaltak,

- akkor is nagyobb kockázatot vállaltak, ha úgy gondolták, hogy relatív jövedelmük kevesebb, mint a képen lévőé, valamint

- ha a férfiaknak szép nőkről mutattak képeket, akkor nem módosult a kockázatvállalás mértéke, és a relatív jövedelem becsült alacsonyabb vagy magasabb szintje sem befolyásolta a magatartásukat.

 

 A kibővített kutatásban a résztvevők jövedelmét is figyelték. Azok a férfiak, akik vonzó férfi fotóját látták, nagyobb pénzügyi kockázatot vállaltak, ha az ő vélt jövedelmük alacsonyabb volt.

 

A nőknél ugyanezt a jelenséget nem tapasztalták, tehát csinos nők fényképeinek nézegetése nem módosította a kockázatvállalási hajlandóságukat, illetve a vélt jövedelem-szint sem. A kontrollcsoport esetében, akiknek semmilyen képet sem mutattak, szintén nem volt eltérés.

 
Címkék: póker,