Michael Phelps a Derbyre készül

2013-01-30
Miután újraírta a rekordok könyvét, a 17-szeres olimpia bajnokként visszavonult úszófenomén, Michael Phelps a Kentucky Derby-t vette célba egy 3 éves, Cerro nevű versenylóval.

 

Phelps és edzője, Bob Bowman azután társult a lovat futtató Team Valor csoportba, miután Cerro január 1-én harmadikként végzett egy futamon a Gulfstream Parkban, Floridában. A Team Valor és Graham Motion tréner egyébként nem ismeretlen név a lóversenyiparban: két évvel ezelőtt ők nyerték meg a Kentucky Derbyt Animal Kingdommal.

Bowman és Phelps épp úton voltak, és így nem látták Cerro legutóbbi nagy sikerét: a ló január 26-án rajt-cél győzelemmel, két testhosszal megnyert egy futamot a Gulfstream Park-ban.

Cerro a tervek szerint március 3-án még egy versenyen indul Floridában, a Group 3-as minősítésű Palm Beach Stakes-en, aztán átszállítják Kentucky-ba, ahol március 24-én a szintén Group 3-as Spiral Stakes-en áll majd rajthoz a Turfway Parkban. 

Cerro-t Olaszországban fedezték fel, ahol tavaly tavasszal megnyerte debütáló versenyét füvön. Az USA-ban is füvön futotta első két futamát, és még javult is, mikor ebben a hónapban áttért homokra.

 

Phelps, mióta a 2012-es londoni olimpia után visszavonult a versenyszerű úszástól, alig  várta, hogy részese lehessen a lóversenyzésnek. Gyermekkorában, Balitomore-ban többször kilátogatott a lóversenypályára a Preakness Stakes-re, azonban edzője, Bob Bowman – aki korábban tenyésztett és versenyeztetett már telivéreket – ismertette meg komolyabban ennek a sportnak az útvesztőivel. Phelps és Bowman együtt látogattak ki a Kentucky Derby-re 2009-ben, és az úszó akkor is ott volt a Pimlico versenypályán, mikor Animal Kingdom másodikként futott be a Preakness-en. Bowman nem elveszett a versenypályán – 2001 és 2010 között volt pár telivére Marylandben, és 2008-ban  megnyerte a Dancing County Stakes-t a Laurel Parkban.

„Mindig is imádtam a lóversenyzést, de kiszálltam, mert túl sok lett az edzőség mellett, de most, hogy Michael visszavonult, és kicsit rugalmasabb az időbeosztásunk, mindketten el akarunk egy kicsit szórakozni vele. Szerintem mindig is látta, hogy mennyi örömet szerzett nekem ez az egész, és ő is részt akart venni benne, és ez most egy nagyszerű lehetőség.” - – nyilatkozta Bowman.

 

Címkék: lóverseny, úszás,