Michael Jordan ötvenéves

2013-02-17
Vasárnap ünnepli 50. születésnapját Michael Jordan, a kosarasvilág talán legemblematikusabb alakja.

  

A sporttörténelem legismertebb 23-as számú játékosának születésnapi ünnepsége az NBA houstoni All Star-gáláján lesz, ahol vélhetően több figyelem irányul majd rá, mint az észak-amerikai liga (NBA) jelenlegi varázslóira. Utóbbiak közül a tavaly a Miami Heattel bajnok LeBron James többször leszögezte: mindig is olyan szeretett volna lenni, mint Michael Jordan...

 

A Levegő Urának is becézett, 198 centis szupersztár a 90-es években nyolc év alatt hat bajnoki címre vezette a Chicago Bullst, és mind a hat döntőben őt választották a párharc legjobbjává. Egyöntetű vélekedés, hogy a Bulls 1994-ben és 1995-ben is bajnok lett volna, ha Jordan nem tesz 18 hónapos kitérőt a baseball világába.

 

„Mindig is a kosárlabda jelentett számomra mindent, azon keresztül éltem meg az örömöt és a fájdalmat is” - jelentette ki az ünnepelt, aki annak idején középiskolásként nem került be a kosárcsapatba az észak-karolinai Wilmingtonban, mivel akkor még csak 180 centis volt.

 

Néhány év múlva már azt a játékost tisztelték benne, aki világszerte népszerűvé tette a sportágát, még az angol futballsztár, David Beckham is miatta választotta a 23-as mezt.

A maga is élő legendának számító Earvin „Magic” Johnson szerint Jordan minden idők legjobb sportolója, megelőzve még Muhammad Alit is.

 

„Miatta olyan érzése volt az embernek, hogy ha csak egy napra is, de szeretne repülni” - mondta Johnson, a kosaras Hírességeinek Csarnokába ugyancsak beválasztott Larry Bird pedig így emlékezett vissza: „Cselezgetve jött felém a pályán, a szemembe nézett, és egyszerűen fogalmam sem volt, hogy mit fog csinálni, borzasztó volt.”

 

Amikor 2009-ben beválasztották a sportág halhatatlanjai közé, Jordan tréfásan kijelentette, hogy 50 évesen ismét játszani fog, a Los Angeles Lakerst erősítő Antawn Jamison pedig meg van győződve róla, hogy ez nem vicc: „LeBron James vagy Kobe Bryant mellett szerintem ma is képes lenne meccsenként 10-11 pontot dobni az NBA-ben.”

 

Bár a Charlotte Bobcats tulajdonosaként is ismert Jordan 2003-ban visszavonult, a Nike cégnél ma is 20 tervező dolgozik az újabb Air Jordan cipőkön, amelyek évi több mint egymilliárd dolláros üzletet jelentenek. Az Egyesült Államokban az eladott kosarascipők 58 százalékát az ő neve miatt vásárolják meg a sportág szerelmesei...

 

Forrás: MTI

 

 

Címkék: kosárlabda,