Miatta robbant Fekete Péntek

2013-09-26
Egy pénzmosás elleni specialistáknak szervezett konferencián mondta el ezen a héten Cathy Scharf, hogyan tárta fel a hatóságoknak a több száz milliós pénzmozgásokat a megfélemlítések ellenére.

 

Cathy Las Vegas-ból költözött át Utah államba a recesszió alatt, és a Sunfirst banknál vállalt állást pénzügyi ellenőrként. A Konferencián az elképedt hallgatóságnak elmesélte, hogyan figyelt fel a kis bankhoz képest hatalmas pénzmozgásokra, melyet a Pokerstars és a Full Tilt Poker irányába indítottak. Amikor egy szerencsejátékos pénzt mozgatott az offshore szolgáltatókhoz, az a bankon ment keresztül. Számítások szerint 200 millió dollár is átmehetett a bankon, mely ellen senki sem tett semmit, holott 2006 óta szövetségi bűntettnek számított az Államokban nem legális online szerencsejáték, köztük pókerpénzek elfogadása, kezelése. 

 

Jelentette észrevételeit a kis Utah-i bank vezetőinek, akik nem várt módon fogadták a hírt; elmondták neki, hogy a pénz mozgatásért felszámított tranzakciós díjak nélkül a bank már csődbe ment volna, és tulajdonképpen ennek köszönhetik, hogy működnek, ezzel próbálják a bankot kihúzni a recesszióból.  A bank ugyanis 400 ezer dollárt keresett havonta ebből a pénzmozgásból. A bank jogásza elmondta persze neki megfélemlítésként azt is, hogy Cathy is nagy bajba kerülhet, ha mindez kiderül, még börtönbe is kerülhet.

 

Elmondása szerint úgy érezte magát, mint egy abszolút kívülálló nem csak azért, mert egy  idegen városból érkezett, hanem mert az ő feladata lett volna felügyelni, hogy a bank a jogi előírásoknak megfelelően működik-e. De nem ez volt a helyzet.

 

Nem volt könnyű időszak - nyilatkozta a konferencián. A kollégái segítségével ügyvédett fogadott magának, és elkezdte a harcot. Felvette a kapcsolatot a szövetségi hatóságokkal. Közben persze félt. Egyik Las-Vegas-i útján látta, hogy egy sárga Lamborginiből fényképezi egy bankból ismert arc.

 

2012-ben a bank alelnöke börtönbe vonult az ügyben betöltött szerepéért.

 

Azóta a szektorban dolgozók számos új szabályt köszönhetnek a Scharf által feltárt esetnek, melyek a hasonló célú tranzakciók azonnali felszínre jutását segítik elő.

 

De Scharf pesszimista ezzel kapcsolatban. Szerinte az intézkedések nem hozták meg a hozzájuk fűzött reményt és szerinte más bankok továbbra is kapcsolatban állnak illegális pókerportálokkal. Az a véleménye, hogy offshore oldalak továbbra is kiszolgálnak amerikai pókerjátékosokat, ám ő örül, hogy ebben neki nincs többet szerepe.

 

"Egy biztos, hogy hatalmas megkönnyebbülés volt most mindezt a nyilvánosság elé tárni" -tette még hozzá Cathy Scharf, aki jelenleg a Las Vegas-i Bank of George-ban tölt be alelnöki posztot.

 

 

 

Címkék: póker,