Mi történt a magyar szerencsejáték iparban 2013-ban? - 2. rész

2013-12-20
A lassan érő szerencsejáték törvénytől az első legális (magyar) szerencsejátékos oldal indulásáig... avagy a legális piac felsejlik a ködben.

 

Április

 

Áprilisban kiderült, hogy a kormány nem indított vizsgálatot a nyerőgépipar eltörlését indokoló állítólagos nemzetgazdasági veszélyek kivizsgálására. Mile Lajos kérdéseire adott válaszaiban Varga Mihály úgy gondolta, hogy a pénznyerőre el nem költött milliárdokat az emberek fogyasztásra költötték, ami az ÁFA bevételeket növelték, így nem érte kár a költségvetést. (Ez utóbbi megállapítást az éves fogyasztási adatok nem támasztják alá.) A kieső bevételeket a jövőben a távszerencsejáték és egyéb, új játékfajták bevezetése által szeretnék pótolni a biztonságosabb, kevésbé kockázatos, társadalompolitikai szempontból hosszútávon is elfogadható magyar szerencsejáték piacon.

 

Április 23-án végre benyújtották az Országgyűlés elé a távszerencsejátékokról szóló törvényjavaslatot, ugyanazt, amit januárban adtak oda az EU-nak véleményezésre. Mivel az eredetileg január 15-én benyújtott tervezetet indoklás nélkül visszavonták, majd február 8-i dátummal újra benyújtották, a folyamat végét május 13-ra várta a törvényhozó testület. Mint kiderült, nagyon optimisták voltak. A tervezethez ugyanis Málta hozzászólt, amire a magyar félnek válaszolnia kellett, így kiderült, hogy csak júniusra várható az ügy lezárása. Az áprilisban benyújtott javaslat így jó sokat ücsörgött a parlament honlapján elfogadásra várva.

 

A hónap végén a bwin megelégelte a magyar törvényhozás lassúságát és túlzott elvárásait, és kivonult a magyar piacról. A cég képviselőjének elmondása szerint a legális piacokra, többek között az USA-ra koncentrálnak elsősorban, valamint a tervezett liszenszdíjakat túl magasnak tartják. Egy kedvezőbb piaci környezetben elképzelhető, hogy visszatérnek. A cég egyébként csak a regisztrációs lehetőséget szüntette meg a magyarok számára, a korábban regisztráltak vígan játszhatnak tovább...

 

A bwin visszavonulásának hónapjában derült ki, hogy a magyar médiában hatalmas beúszó bannerekkel játékosokat toborzó Bet365 tulajdonosa Peter Coates valamint lánya, Denise és fia John becsült vagyona 125 millió fonttal, 925 millió fontra növekedett egy év alatt, azóta már elképzelhető, átlépte az 1 milliárdos határkövet is.  Ugyanígy erőteljes növekedésről számolt be a 888.com tulajdonosa is.  Ebből is látható, hogy lenne fizetőképes kereslet a magyar szerencsejáték piacon...  

 

Május

 

Májusban a Szerencsejáték Zrt. és a Casinos Austria is közhírré tette, hogy rekordévet zártak, a növekedés a hazai cégnél volt jelentősebb, aki ekkor már a Tippmixpro tesztelésének a finisében volt. Az oldalt nagy csendben szerették volna elindítani, valószínűleg a rendszer első roham alatti összeomlásától tartva. Ez (többek között miattunk) nem sikerült, így voltak apróbb fennakadások az első napokban, bár mindent összevetve a rendszer alapvetően jól vizsgázott.

 

Június

 

Júniusban, miközben Belgiumban és Bulgáriában már zajlott az illegális szerencsejáték oldalak blokkolása, itthon már azon izgultunk, hogy sort kerít-e az Országgyűlés még a nyári zárás előtt a távszerencsejátékkal kapcsolatos módosítások elfogadására. Ez végül a legutolsó, törvényhozási pótnapon június 26-án sikerült is. Sokan azt hitték, hogy így már minden sínen van, pedig ez még nem az utolsó tégla volt a falban, a játék beindulásához még szükséges a törvény részleteit szabályozó Végrehajtási Rendelet, valamint (akkor még úgy hittük) a kaszinóliszenszek koncessziós pályázatban való kiírása.

 

Mindenesetre azzal a jóérzéssel mentünk el nyári szabadságra, hogy nagy lépést tettünk előre, hogy a magyar játékosok által az online oldalakon eljátszott milliárdokból hamarosan az államkassza is kap némi bevételt, nem csak a külföldi cégek tulajdonosai gazdagodnak tovább.

 

Folyt. köv.

 

A cikk 1. része