Mi történt a magyar szerencsejáték iparban 2013-ban? - 1. rész

2013-12-20
Sok minden... 2013 kezdetén éppen túl voltunk a nyerőgépek betiltásán, ma pedig biztosan van pár ember, aki már titokban kaszinótulajnak tudja magát. A sorsjegyárusító trafikok 12 hónapja még csak papíron léteztek, ma pedig már lóversenyre is fogadhatunk bennük.

 

Január

 

2012 vége és 2013 eleje még a nyerőgépek betiltása fölötti morgolódással telt, miközben végre beismerték, hogy nem teljesült a 2012-es játékadó bevétel, amit felerészt a nyerőgépek játékadója tett volna ki. Az elmaradás pár 10 milliárd forint volt, "olyan kevés", hogy Varga Árpád az MTI-nek adott nyilatkozatában számszerűen el is felejti megemlíteni.

 

A jól sikerült, 21 milliós fogadási összeggel lezajlott lovi szilveszterrel induló év első nagy híre volt, hogy végre, majdnem egy éves csúszással végre megérkezett Magyarországra a GTECH új sportfogadási rendszere, melyet a Szerencsejáték Zrt. rendelt meg 2011 -ben, hogy beindítsa az első hivatalos online sportfogadási oldalt. Igen, ilyen hosszan hívták, akkor ugyanis még nem volt hivatalosan neve, mégis annál többen várták az érkezését. A később Tippmixpro-ra keresztelt fogadási portált január 2.-án kezdték el tesztelni, mi pedig izgatottan számolgattuk, hogy mikor lesz ebből valami. Csak apró szépséghiba, hogy a szerződés szerint elvileg december 17.-én már szállítania kellett volna a Gtech-nek 40 millió kötbér terhe mellett, de 1-2 hét túlhordás még a leghétköznapibb várandósságnál is előfordul, borítsunk leplet a dologra.

 

Rögtön az év elején kezdődött a Sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos per, amit aztán az év második felében az amerikai törvényhozás is napirendre tűzött, bár más szemszögből. Márciusban napirendre került az Eurovegas beruházói között indult pereskedés is, mely az a sukoróihoz hasonlóan a mai napig nem zárult le.

 

Azok a magyarok, akik a jogi szabályozások és perek viharában voltak olyan megátalkodottak, és nem mondtak le hobbijukról/szenvedélyükről, és nem volt kedvük hosszú órákat utazni a budapesti vagy a soproni kaszinókba, közben kénytelenek voltak más utakat találni a játékra. Azt sajnos csak találgathatjuk, hogy hány számjegyű azoknak a száma, akik az online szerencsejátékot választották, azonban a határmenti szlovák és román kaszinókba betérő magyarok létszámáról már pontosabb értesüléseink vannak.

Szintén az év elején történt, hogy a hazai vendéglátóhelyek tulajdonosai az internetes terminálok telepítésében látták a nyerőgépes bevételeik pótlását. Az ártatlan internetcafé-nak álcázott gépek egy bűnös stick bedugásával azonnal szörnyű, kizsákmányoló pénznyelő-géppé változtak, melyek alkalmazásáról a Szerencsejáték Felügyelet azonnal közleményt is adott ki. 

 

Szintén még januárban tette meg első lépését a kormány azügyben, hogy a pénznyerő automaták betiltásából eredő több tízmilliárdos játékadó bevétel kiesést az online szerencsejátékból pótolja. Első körben az EU-hoz nyújtotta be a jogszabály tervezetet január közepén, és akkor optimistán még azt hittük, hogy az év végén már javában folyhat a legális játék a Pokerstars-on, Bet365-ön, és a többi népszerű oldalon. Ebben a törvénytervezetben lett először nyilvános a 100 illetve 200 milliós szabály, miszerint a liszenszért folyamodóknak játéktípusonként 100 millió forintot kell fizetniük évente, és legalább 200 millió forint jegyzett tőkével kell rendelkezniük. Azt, hogy a tiszta játékbevétel után fizetendő 20%-os játékadó fizetésére lesznek kötelezettek, már régebb óta tudtuk. Ekkor bővítették is a távszerencsejáték fogalmát, kártyajáték és lóverseny helyett most már a sportfogadás, és a kaszinójáték is belekerült a megfogalmazásba. A legviccesebb szakasza a törvénymódosításnak az volt, hogy a kaszinójáték fogalmát érintetlenül hagyta: "a játékkaszinó játéktervében jóváhagyott bármely olyan szerencsejáték, amelyet kizárólag a játékkaszinóban, az ott jelenlévők részvételével, azonnali tét- és nyereményfizetés mellett szerveznek".

 

A tervezett liszenszdíjak miatt az online szolgáltatók a gyártók és a nemzetközi Távszerencsejáték Szövetség (RGA) persze egyből tüzet okádtak, sokuk szerint a magyar piac nem termeli ki az ilyen mértékű terhet.

 

Közben az SBGA Szerencsejáték Gyártói Szövetség néven folytatta, hiszen a szerver alapú üzemeltetés képe semmivé foszlott. Ugyanígy a Szerencsejáték Szövetség létjogosultsága is erősen megkérdőjeleződött, de ők az eredeti néven és felállásban a helyükön maradtak. Tiltakoztak is a törvénytervezet miatt, azt kifogásolva, hogy a több száz milliós koncessziós díj, valamint a hazai vállalkozások számára megfizethetetlen törzstőke előírások gyakorlatilag kizárja a magyar tulajdonú cégeket. 

 

A Szerencsejáték Zrt. a jelek szerint nem elégedett meg a sajtóban már meglengetett rekordbevételű 2012-es évvel, és szintén januárban a Totó árát gyorsan megemelte 40%-kal.

 

Február

 

Miközben a még távolinak tűnő online szerencsejáték körül folyt a vita, és amikor már majdnem lezárult az előző decemberben meghirdetett trafikpályázat, akkor jött ki az első trafiktörvény módosítás, miszerint újságot, kávét, ásványvizet és üdítőitalokat is árusíthatnának a dohánytermékeket forgalmazó boltok. A döntést az (akkor még) alacsony árrésre fogták, és örültek is neki a trafikpályázók, bár két nappal a pályázati beadási határidő előtt új üzleti tervet írni valószínűleg nem volt álmaik tárgya. 

 

Ebben a hónapban a Szerencsejáték Zrt. igen nagyszabású beruházásba kezdett, és itt nem a Tippmixpro indulására gondolunk. Megindult a cég "agyának" az ELOS rendszernek a cseréje, ami 3500 db terminálból áll, és körülbelül 10 ezer fő terminálkezelő kell átképezni – ez a cég becslése szerint legalább másfél éves folyamatot jelent.

 

Március

 

A március az apró, kissé értelmetlen szerencsejáték szabályozási kérdéseken való problémázás hónapja volt. MNB-be való távozása előtt utolsó adócsomagjában Matolcsy György beadott egy senkire nem vonatkozó (búcsú) törvénymódosítást, miszerint a kaszinóknak tíz milliárd forint tiszta játékbevételig továbbra is 30 százalék lenne az adója, az e feletti részt azonban már csak 10 százalék terhelné. Jelenleg mindhárom kaszinónak bőven 5 millió forint alatt van a tiszta játékbevétele, így ez a módosítás messze megelőzte korát.

Egy szintén márciusi, a költségvetési bizottság által benyújtott törvénymódosítás pedig a szerencsejáték törvény módosításával az állami szerencsejáték szervezőnek lehetősége nyílik nemzetközi szervezésű számsorsjátékban és totalizatőri fogadásban részt venni. A páneurópai lottók szervezőihez azonban nem olyan egyszerű csatlakozni, úgyhogy azóta sem kerültünk közelebb az Euromillions szelvények sarki boltban való megvásárlásához.

Március végén még gyorsan lecsaptak a zsákbamacskára is; a Szerencsejáték Felügyelet arra a megállapításra jutott, hogy a a zsákbamacska szerencsejátéknak minősül, és ebből kifolyólag a tevékenység kizárólag az állami adóhatóság engedélye alapján folytatható. Zsákbamacskát március óta csak a kizárólag a Szerencsejáték Zrt, vagy koncessziós pályázat nyertese által létrehozott koncessziós társaság szervezhet. 

  

A cikk 2. része