Mi lesz a pókerbajnokságokkal szponzorok nélkül?

A három vezető pókercég tavalyi "Fekete péntek"-i hátbavágásával az online póker szponzorálása is meg lett torpedózva. Sok profi (főleg amerikai) pókerjátékos elvesztette ezzel szponzorát, és azóta nehéz is új szponzort találni. Sokan úgy érzik, mindez nemcsak a játékosokra, hanem a pókerbajnokságokra is hatással lesz.

  

Nézzünk pár példát:

 

Nagyobb nevezési díjú versenyek szenvedik a legnagyobb kárt

 

A WSOP versenyeknél például a legtöbb versenyen, még a főversenyen is csökkent a résztvevők száma. Miközben világszerte csökkentek az online póker szponzorálási lehetőségei, a legtöbb profi egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy olyan és annyi versenyen induljon, mint régebben. Nem titok, hogy korábban a világ számos rendezvénye élvezte a Pokerstars, a Full Tilt és más nagy cégek támogatását.

 

Ezen dollárok nélkül a profiknak sokkal jobban szelektálniuk kell a nagy nevezési díjú versenyek között, esetleg pénzhiány miatt egyiken sem indulnak el. A WSOP-n tűnt fel a tendencia, miszerint a magasabb nevezési díjú versenyek felől az 1500 és annál kisebb nevezési díjú versenyek felé forult az érdeklődés. Ebből kiindulva a többi nagy versenysorozat szervezőinek is el kell gondolkoznia azon, hogyan alkalmazkodjon a versenyzők számának ilyenfajta alakulásához.

 

Csak a tehetségesek élik túl

 

A 2012-es WSOP után Josh Arieh hivatalosan bejelentette, hogy visszavonul a profi versenyzéstől a pénzhiány és az alacsony díjak miatt. Úgy érzi, hogy csak az igazán tehetséges játékosok tudják túlélni a helyzetet. Ez igaz is lehet, hiszen kevesebb ismeretlen játékos tűnt fel a bajnokságok helyezettjei között, különösen Amerikában. A legtöbb versenyen ismertebb nevek kerültek az élre.

 

Az online oldalak viszont megtehetik, hogy nagyobb profigárdát állíthatnak össze, és költségként leírhatják szerződtetésük költségeit.

 

Minél tovább marad ki az USA az online poker piacáról, a szponzoráció annál jobban csökkenni fog. Hamarosan az ameriaiak az 1999-es szintre süllyednek vissza. - foglalta össze James Guill pókerelemző.

 

Címkék: póker,