Melyik nyerőgép a nyerő egy online kaszinóban?

2018-09-12
Megnéztük Magyarország legnagyobb legális slots-kínálatát

 

Monte Carlótól egészen Las Vegas-ig a földi kaszinók egyik legjövedelmezőbb üzletága a nyerőgépek hadserege, és ugyanez mondható el az online kaszinókról is – a játékosok az online verziókat is megszerették, hiszen nem kell tolakodni a nekik tetsző gépért, nem kell mások szerencséjét vagy éppen kudarcát végignézni, ahogy az utazásnak-szállásnak sincs extra költsége. Ráadásul az sem elhanyagolható körülmény, hogy van olyan online kaszinó, ahol előzetes terepszemle keretében végig lehet nézni az összes játék leírását - kezdve a nyerő vonalak és tárcsák számától a minimum-maximum téteken és nyereményeken keresztül, egészen a visszafizetési rátáig. 

 

Aki bemelegíteni kíván, vagy szimplán csak ki akarja próbálni a szerencséjét, az jópár netes oldalon ingyen is játszhat, és általában a kaszinók is kínálnak demo játékot.  Aki pénzt is akar kockáztatni, az bőven talál erre is lehetőséget, kezdve az egyforintos téttől egészen az ötezer forint/játék verzióig.

 

Milyen típusú játékok vannak?

 

A játékosok számára a slot-játékok esetén az egyik legfontosabb ismérv az, hány nyerősor van, mivel minél több nyerősor van, annál több egyidejű fogadás engedélyezett. Az eredeti, földi nyerőgépek esetén 3 tárcsa volt, tárcsánként minimum 10 maximum 20 szimbólummal, és egy nyerő sor. Amennyiben egy hagyományos 3 tárcsás nyerőgépben tárcsánként 15 szimbólum volt, akkor a lehetséges kombinációk száma 15x15x15, azaz 3.375, a nyerés esélye pedig 375-ből egy.  A modern gépek, különösen az online slotok esetében háromnál több tárcsa is lehetséges, ez pedig több módon is lehetőséget adhat a játékosoknak a nyerésre.

 

Az online nyerőgépek esetében technikailag nincs limitje annak, hogy hány tárcsa vagy nyerő sor kerülhet bele egy játékba, hiszen a szoftver megalkotója akár több száz nyerő sort is beletehet a játékba, ha akar. Ez különösen azoknak a játékosoknak kedvez, akik kis összegekben fogadnak, ám a nagy összegben játszóknak már nehézséget okozhat, hogy 2 ezer dollárt (fontot, eurót) tegyenek minden egyes sorra egy ezer nyerősoros játék esetén. Éppen ezért a legtöbb nyerőgépnek 10-20-50-250 nyerő sora van, az ennél több már nagyon ritka.

 

Nézzük például a Civis Grand Casino kínálatát (45 slots játék), ahol a magyarok játszhatnak legálisan, és a vegas.hu kaszinóval ellentétben (24 slots játék) a játékleírások tartalmazzák a legnagyobb lehetséges nyeremény összegét és a visszafizetési rátát is:

- a legtöbb játék 5 tárcsás, de van 3 tárcsás (Billy’s Game) és 6 tárcsás is (Weekend in Vegas)

- a nyerő vonalak száma van, amelyikben csak 5 (Hot Seven), míg van olyan, amelyben 720 (Bells on Fire, Eye of Ra),

- a minimum tét egy forinttól (Fruit Zen, Boomanji) 75 forintig terjed (Tokyo Nights Extreme), a maximum tét pedig akár 5 ezer forint is lehet,

- a nyeremények szórása igen nagy, van ahol csak 500 ezer forint (Boomanji), míg más esetben több mint 24 millió forint (Weekend in Vegas),

- a kifizetési ráta is nagy szórást mutat, a legnagyobb a kaszinó haszna a Tokyo Nights Extreme esetén (93,98% kifizetési ráta), míg az Arising Phoenix esetében ugyanez 97,46%.

 

Ezek után felmerül a kérdés, vajon melyiket érdemes választani a negyvenötből? 

Ebben az esetben is igaz a „kinek a pap, kinek a papné” mondás, ez látszik a legnépszerűbb játékok felsorolásában is:

- biztosan van, aki arra hajt, hogy minél nagyobb legyen a kifizetési ráta, míg másoknak az egyszerű játékok jönnek be (5 tárcsa 5 nyerő vonallal). 

- a mérsékelt izgalmak kedvelői kajtathatják a bónuszt, ingyen játékokat és a legfurább nevű extra lehetőségeket kínáló nyerőgépeket; akik konzervatívak, választhatják a 3 tárcsás kiadást. 

- aki a nyeremény méretére utazik, az olyan játékot fog előnyben részesíteni, amelyben kecsegtető a legnagyobb megnyerhető összeg (több, mint 24 millió), míg mások nem pénzkeresetre kívánják használni a szerencsejátékot, hanem arra, hogy a fotelban hátradőlve egy órán át egyforintos tétben igazolják a valószínűség-számításról felállított koncepciójukat. 

 

A megalapozott választáshoz azonban érdemes végigböngészni a leírásokat: van köztük 3 oldalas de van bizony embert próbáló 11 oldalas is (Alkemor’s Tower) megcáfolva azt a tézist, miszerint a félkarú rabló netes verziója – hasonlóan az eredetihez – egyszerű, mint a faék.

 

Ha pedig mindez kevés lenne a döntéshez, jöhet a végső érv, a grafika. Ahogy a sorsjegyeknél, a nyerőgépeknél is számtalan módozat van a klasszikus „gyümi” felhozataltól az agyonzsúfolt ezeregy éjszaka szimbólumokon át, egészen a cuki (mások szerint randa), a virtuális világot már kaszinó-szinten is leigázó macskákig.

 

Sajnos abban az esetben, ha nem találjuk a kifizetési rátákat egy adott kaszinó honlapján, sokkal nehezebb választanunk (legalábbis a visszanyerhető összeg elvi nagysága alapján), ebben az esetben marad a nyerő vonalakra, tárcsák mennyiségére és a bónuszlehetőségekre koncentrálás.

 

Van olyan, hogy nyerő stratégia?

 

Tényleg van esélyünk slot játékkal nyerni? Csak ülni kell a gép előtt, rááldozni valamennyit, kattogtatni az egeret, aztán majd jön a bolygók (gyümik, macskák, drágakövek, stb.) együttállása meg a jackpot, és letudódik a család jelzáloghitele is?

 

Ez természetesen nem így van – bárki bármit is mond, a nyerőgép igazi szerencsejáték (tehát az eredmény kizárólag a véletlenen múlik), és igen kevés az esély rá, hogy kívülről manipulálni lehessen a végeredményt - hacsak nem mi vagyunk a hackervilág királyai. Vannak azonban olyan technikák, amelyek segítségével növelni lehet a játék élvezetét, és megakadályozni azt, hogy többet veszítsünk, mint amennyit szeretnénk.

 

- Mielőtt játszunk, mindig döntsük el, mennyit akarunk áldozni a szórakozás ezen típusára, és soha ne tekintsük a nyerőgépet pénzszerzési lehetőségnek.

- Mielőtt online kaszinót vagy játékot választunk, feltétlen ellenőrizzük le, milyen oddszokat kínál a kaszinó (azaz mire mennyit fizet), illetve mekkora a kifizetési rátája a játékoknak.

- Minden egyes játéknál alaposan olvassuk át a játékszabályt, mert azok eltérőek lehetnek mind kifizetésben, mind bónuszlehetőségekben.

 - Arra is figyeljünk, hogy mi a minimumtét, illetve mennyit kell fogadnunk ahhoz, hogy minden kifizetési lehetőséget aktiváljunk.   

- A bónuszok igénylése (elfogadása) esetén is legyünk tisztában azzal, hányszor kell megjátszani azt, hogy kifizetést kérhessünk – a Grand Casinóban 60 ezer forintos első befizetésig például megduplázzák a befizetés összegét, és a gyümölcsöző kapcsolat nevében 77 ingyenpörgetést is adnak a Fruit Zenen - de mielőtt túllelkesednénk, feltétlen olvassuk el a bónusz igénybevételének feltételeit.

- A játékok RNG (véletlen számgenerátor) alatt futnak, így ne higgyük azt, hogy csak egyetlen játékban lehetünk nyertesek. Ez egyben azt is jelenti, hogy semmi sem biztos, minden a véletlenen múlik, akármilyen stratégiához is folyamodunk.

- Tudjuk, mikor kell abbahagyni, ha pedig nagyobb összeget nyerünk, kérjünk azonnal kifizetést, így nem hagyunk magunknak esélyt arra, hogy felelőtlenül, később megbánva eljátsszuk azt.

- Időnként tartsunk szünetet, ne hagyjuk, hogy magával sodorjon a játék szenvedélye.

- Soha ne üljünk ittasan vagy bódult állapotban a gép elé – mert míg egy hagyományos, magára valamit is adó kaszinóból előbb-utóbb kidobnak, ha nagyon részegek vagyunk, ugyanezt a szívességet senki sem teszi meg nekünk otthon a saját nappalinkban.