Megújul a Szilvásváradi Lovasközpont és a Nemzeti Lovarda

2013-09-06
A Kincsem Nemzeti Lovas Program keretében hamarosan több milliárd forintból megújul a Szilvásváradi Lovasközpont és a Nemzeti Lovarda - Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint.

 

A fideszes politikus az MTI-nek elmondta, a szilvásváradi, 1,6 milliárd forintos beruházás előkészítése már zajlik, s reményei szerint még idén kiírják a közbeszerzési pályázatot. Hozzátette, ebben az esetben márciusra kiválaszthatják a kivitelezőt és akár áprilisban megkezdődhetnének a munkálatok, amelyek ideális esetben jövő októberre fejeződnének be.

"A turisztikai fejlesztéseket is magában foglaló felújítás keretében nemzetközi szintű lovasközpont jön majd létre Szilvásváradon" - jelentette ki Budai Gyula, aki a helyszínen szurkolt a magyaroknak a szlovákiai Kistapolcsányban rendezett és Lázár Vilmos, továbbá a magyar csapat révén kettős magyar sikert hozott kettesfogathajtó-világbajnokságon.

Budai Gyula a budapesti Nemzeti Lovardával kapcsolatban elmondta, a 2 milliárd forintos felújításról már megszületett a kormánydöntés, így a műemléknek számító létesítmény, amelyben oktatási centrum kialakítását is tervezik, hamarosan a díjugratás és a díjlovaglás közép-európai fellegvára lesz. A tervek szerint a Nemzeti Lovarda esetében is idén kiírják a közbeszerzési pályázatot, a munka jövőre kezdődne és 2015-re fejeződne be.

"A két felújítás a lovastársadalom két régi óhajának beteljesülése. A lovassport az elmúlt húsz évben nem kapott ilyen támogatást" - mondta Budai Gyula, aki megjegyezte, emellett olyan kiemelt lovas sportesemények is állami támogatásban részesülnek, mint szeptemberben a Nemzeti Vágta (40 millió forint) és az izsáki négyesfogathajtó Európa-bajnokság (75 millió), illetve decemberben a Lovas Világkupa (45 millió).

 

Forrás: MTi

Címkék: lóverseny,