Megszületett ez első amerikai államközi online póker-egyezmény

2014-02-26
Delaware és Nevada kormányzói kedden aláírták az USA első olyan online szerencsejáték megállapodását, mely létrehozza annak jogi keretét, hogy a két állam polgárai közös online teremben pókerezhessenek.

 

Egy ilyen jellegű megállapodás célja és oka meglehetősen egyszerű és érhető: az olyan kaszinójátékok esetében, mint a nyerőgép vagy blackjack, nem szükséges nagy játékosállomány ahhoz, hogy a játék sikeres legyen, a póker azonban más. A póker esetén ugyanis a játékosok nem a rendszer, hanem más, élő játékosok ellen játszanak, így kis játékosállomány esetén rendkívül nehéz a terem üzemeltetése. Ez hosszútávon nem lehet probléma az olyan nagyobb államok számára, mint például New Jersey, melynek közel 9 millió lakosa van, azonban Nevada és Delaware sokkal kisebb populációval rendelkezik (Nevadában 2,76 millióan, Delaware-ben pedig csupán 917 ezren laknak). Az ilyen kis államok számára kihívás egy saját pókerterem üzemeltetése.

 

“Úgy vélem, hogy ez mérföldkő a szerencsejáték történetében.” – mondta Brian Sandoval, Nevada állam kormányzója az egyezmény aláírását megelőzően. Sandoval, és Jack Markell delaware-i kormányzó egyetért abban, hogy ez a megállapodás még vonzóbbá teheti majd az online szerencsejátékot a játékosok számára, ez pedig fellendíti majd az állam játékadóból származó bevételeit.

 

 

Markell szerint a megállapodás „egyértelmű lépés” Delaware számára, mely biztosítja, hogy az állam szerencsejáték ipara – mely erős versenyben van a szomszédos államokkal – továbbra is az „élvonalban” maradjon. Delaware három állami liszensszel rendelkező kaszinója az elmúlt években komoly veszteségeket szenvedett a szomszédos államokban lévő kaszinók miatt, annak ellenére, hogy az asztali játékokat, sportfogadást és az online szerencsejátékokat is legalizálták.

 

A két állam közti megállapodás egyelőre csak az online pókerre korlátozódik, de a lehetőség nyitva áll, hogy további játékokra és államokra is kiterjesszék azt. „Tisztában vagyunk azzal, hogy több játék és több állam több bevételt jelent.” – jelentette ki a demokrata párti Markell.

 

Mint ismeretes az Egyesült Államokban mostanáig csak három államban, Delaware-ben, Nevadában és New Jersey-ben legalizálták az online szerencsejátékokat, de legalább még 10 másik állam fontolgatja a lehetőséget. A republikánus Sandoval elmondása szerint New Jersey is érdeklődést mutat egy több államot is érintő egyezménnyel kapcsolatban, de végső döntését annak függvényében hozza meg, hogy hogyan fog működni a mostani megállapodás Delaware és Nevada között.

 

A tisztviselők nem adtak arra vonatkozó becslést, hogy mennyi pluszbevételt generálhat majd a megállapodás, és annak pontos időpontját sem adták meg, hogy mikorra állnak készen a közös játékot lehetővé tevő technikai feltételek. Tom Cook, Delaware pénzügyi államtitkára azonban úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg már az idei évben elindulhat a közös játék.

 

Jelenleg mindkét államban három-három liszenszet adtak ki, tehát mindkét állam polgárai három online pókerterem közül választhatnak. A most aláírt megállapodás szerint mindkét állam a saját játékosai által generált forgalom után fog részesülni a bevételből. Az egyezményben lefektették azokat a minimum feltételeket, melyeket minden résztvevő államnak teljesítenie kell. Új tagok is csatlakozhatnak az egyezményhez, a felvételhez azonban mindkét állam beleegyezésére van szükség. A későbbiekben a tagfelvételhez a tagállamok kétharmados többségi szavazatára lesz szükség.

 

A megállapodásban résztvevő tagállamok eldönthetik, hogy milyen játékokat engedélyeznek, vagy tiltanak, tehát egyes tornákat vagy készpénzes játékokat akár blokkolhatnak is, míg másokat engedélyeznek. 

 

Becslések szerint a legális amerikai online pókerpiac értéke olyan évi 2-3 milliárd dollár lehet. A szakértők szerint Nevadában a jelenlegi 3 millió dolláros piac akár 50 millió dollárosra is bővülhet ha USA-szerte beindul az online póker.