Meglepetés győztes a Kállai Pál Emlékversenyben

2012-10-16
Alfkona és Makaam is dobogóra ért az 1400 méteres Listed besorolású versenyben, de a szenttamási Dancing Hussy mindkettejüket megtréfálta, s pályafutása legszebb sikerét aratta.

 

Szemet gyönyörködtető küzdelmet hozott a 2012-es Kállai Pál Emlékverseny – Budapesti Díj vasárnap a Kincsem Parkban, méltó emléket állítva ezzel a legendás zsokénak, aki hat éve hagyott itt minket.

 

A beharangozottaknak megfelelően tizenegy telivért szólítottak a startgéphez. Az egyedüli változást Black Mast távolmaradása jelentette. Utónevezéssel istállótársa, Viva La Diva került a helyére, ami mindenképpen minőségi csereként értelmezhető, hisz a hároméves kanca kisebb sérülését követően, egy szép győzelemmel, majd egy előkelő második pozícióval tért vissza szeptemberben a versenypályára.

 

Tőle szokatlan módon rosszul rajtolt Czike Zoltán úr lova, az amerikai tenyésztésű Makaam (ifj. Fejes Lajos). Az Imperiál Díj idei győztese csak a középmezőnyben helyezkedett a startot követően, midőn a vezetést a szlovák színeket képviselő Brisk Moos (Jaroslav Línek) ragadta magához. A Galileo apaságú telivér nagyon hamar elfáradt, és így féltávhoz közeledve Alfkona (Zdenko Smida), Jezsuita (Stanislav Georgiev) és Viva La Diva (Bakos Gábor) színei látszottak legelőrébb.

 

A célegyenesre fordulva Alfkona egy-két hosszas előnyre tett szert üldözőivel szemben, hátulról pedig Dancing Hussy indított támadást ifj. Kozma Istvánnal a nyergében. A két kanca öldöklő csatájából meglepetésre utóbbi került ki győztesen. Harmadik helyen Makaam érkezett célba. A videó felvételek többszöri visszanézése után kijelenthető a hatéves mén nem futott zavartalan versenyt.

 

Dancing Hussy pályafutása tizenhetedik versenyében hatodik győzelmét aratta. Korábbi sikerei közül a 2010-es Gróf Károlyi Gyula Emlékverseny első helyezése emelhető ki leginkább. A szenttamási kanca idén az I. Kategóriás Flandorffer Tamás Emlékversenyben 1200 méteren, és a 100 méterrel rövidebb távú Báró Wesselényi Miklós Emlékversenyben sem talált legyőzőre. Mostani győzelmével közel 1 millió forintot keresett tulajdonosának, a Szenttamási Ménesnek.