Meglepetés a Prix de l'Arc de Triomphe-on

2012-10-08
A francia tréningben álló Solemia győzelme 42-szeres pénzt ért a vasárnapi futamban.

 

A futam előtt többen egy zsoké sorozatban negyedik győzelmét várták az Arc-on – ez meg is lett, azonban nem attól a zsokétól, akitől mindenki várta, hiszen a francia Olivier Peslier-nek (és Solemia-nak), nem pedig a Camelot nyergében ülő olasz Frankie Dettori-nak sikerült ez a bravúr.

Az eddig még egyetlen Group 1 futamot sem nyerő, 41/1-es oddsszal induló Solemia nyakhosszal nyerte a vasárnapi versenyt a futam egyik favoritjának számító japán Orfevre előtt. Harmadikként Masterstroke érkezett a célba.

 

Még maga Peslier sem igazán hitt a szerencséjében. A zsoké, aki eddig három Arc győzelmet tudhatott magáénak (Helissio 1996, Peintre Clebre 1997 és Sagamix 1998), így nyilatkozott a futam után: „Mikor láttam, hogy jön Orfevre, azt gondoltam, hogy a második vagy harmadik helyért csatázhatok. De aztán elkezdett lassulni, az én kancám pedig csak ment és ment.”

 

 

A 39 éves Peslier ezzel a győzelemmel csatlakozott a legsikeresebb Arc zsokék táborához (Jacques  Doyabere, Freddy Head, Yves Saint-Martin, Pat Eddery).

 

A sztárok nem úgy teljesítettek, ahogy azt előzetesen várni lehetett, hiszen Camelot a 7., Sea Moon a 8., St Nicholas Abbey pedig csak a 11. helyen ért célba.

Frankie Dettori  Mohammed sejkkel és annak Godolphin csapatával való 20 éves kapcsolatát tette kockára azért, hogy Camelot hátára üljön. A zsoké ugyan tagadta, hogy a Coolmore istállóval való együttműködése sértené Mohammed sejk csapatával való munkáját, azonban valószínűsíthető, hogy az utóbbival való kapcsolat végének kezdetét jelentheti. 

„Gyönyörűen érkezett az egyenesbe, de már tudtam, hogy bajban vagyunk.” nyilatkozta Dettori Camelotról a futam után. A győztes tréner, Laffon-Parias ennél jóval brutálisabb ítéletet mondott: „Az emberek azt mondogatták a St Leger után, hogy Camelot szerencsétlen volt, de a St Leger győztese nem igazán Group 1 ló, és elképzelhető, hogy Camelot nem olyan jó ló, mint gondolták.”

A futam után egyébként kiderült, hogy Camelot elvesztette az egyik patkóját, és egy vágást is szerzett az egyik hátsó lábán. Ezek a tényezők, és a számára kedvezőtlen mély talaj is mentség lehet halovány teljesítményére. Tény azonban, hogy míg vasárnap előtt csupán egy ló volt a világon, aki valaha is előtte végzett, ezek száma az idősebb lovakkal való első összecsapása után most hétre emelkedett. ”Várjuk a következő évadot. Reméljük jó telünk, és valami hihetetlen következő évünk lesz.” nyilatkozta O’Brien.

  

 
Címkék: lóverseny,