Megkezdődött a trafikok elektronikus rendszereinek minősítése

2013-08-24
Megkezdődött a trafikok számára kidolgozott elektronikus készletnyilvántartó és adattovábbító rendszerek minősítése - közölte a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. az MTI megkeresésére pénteken. A társaság erről weboldalán is tájékoztatta az érintetteket.

 

A honlapon ismertetik: a zrt. a kiskereskedelmi rendszerek tanúsítására hivatalos minősítési központot hoz létre. A minősítési rendszerben sikeresen megfelelt kiskereskedelmi rendszerek és gyártóik tanúsítványt kapnak, amely igazolja, hogy működésük megfelelő az NDN központi rendszeréhez való kapcsolódáshoz.

 

Minden olyan gyártó és terméke minősítést szerezhet, amely képes arra, hogy napra pontos készletnyilvántartást vezessen,  alkalmas arra, hogy az illetékes szervekhez az adatokat online kapcsolat útján továbbítsa, illetve teljesíti a minősítési rendszerben megfogalmazott követelményeket.

 

Az MTI számára elküldött tájékoztatás szerint a minősítési folyamatnak nincs határideje, csupán annyi a társaság megkötése, hogy a zrt. kizárólag a minősített rendszereket ajánlja a trafikosoknak. 

 

A tanúsítási folyamat tesztlaborban történik. A közzétett felhívásra a regisztrációk folyamatosan érkeznek a tanúsítást megszerezni kívánó cégektől. Eddig 52 cég regisztrált, számukra már kiküldték a minősítéshez szükséges követelményrendszert. A már regisztrált cégek közül 12 cég jelezte minősítési szándékát, és kettő sikeresen át is esett a minősítésen - tartalmazza a közlemény.

 

A jelenleg érvényes rendelet alapján a trafikosoknak szeptember 1-jétől kell adatot szolgáltatniuk a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt.  által minősített rendszerek útján. 

 

Elsőként a Laurel Számítástechnikai Kft. megoldása szerezte meg a tanúsítványt - közölte Bessenyei István, a Laurel Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője közleményben az MTI-vel pénteken. A Laurel által bemutatott alkalmazás egy PC-s kasszás rendszer, amely a fejlesztő szerint megoldást jelenthet a hagyományos pénztárgéppel működő trafikok számára is.

 

A közleményben jelezték: a cég a trafikosok részére összeállít egy kézikönyvet is az adatszolgáltatási kötelezettséggel járó feladatokról. Az NDN Zrt. ugyanis csak a dohánytermékekről kér adatokat, a trafikokban kínált többi árucikkről nem kötelező tételes nyilvántartást beküldeni. A Laurel megoldása az adatbiztonság érdekében ezeket a termékeket kiszűri az adattovábbításból - ismertette a cég közleményében.

 
Forrás: MTI
 
Címkék: trafik,