Megfosztották II. Erzsébet királynő lovát a címétől

2014-09-26
Estimate, az angol királynő kedvenc versenylova, a Royal Ascot Gold Cup futamában idén címvédőként a második helyen végzett – doppingvétség miatt azonban most elvették tőle érmét és az azzal járó 32 millió forintos pénzdíjat.

 

A közismerten óriási ló- és lóversenyrajongó II. Erzsébet legtehetségesebb kancája, Estimate idén július közepén akadt fenn egy doppingvizsgálaton – morfint találtak a vérében, mely a Buckingham-palota közleménye szerint a takarmánnyal, véletlenül került a szervezetébe. 

 

A Gold Cup második díját most az eredetileg harmadikként befutó ír Missunited, a harmadik helyezést és az azzal járó pénzdíjat pedig a korábbi liverpooli labdarúgó, Michael Owen tulajdonában lévő Brown Panther kapja meg.

 

II. Erzsébet királynő Estimate-tel

 

A csütörtöki döntés formális, hiszen a Dodson & Horrel takarmánycég elismerte, hogy Estimate és hat másik versenyló pozitív morfin tesztje az ő mákkal szennyezett készítményüknek volt köszönhető. 

 

A királynő versenyigazgatója, John Warren a most kiadott nyilatkozatában megköszönte a Brit Lóverseny Hatóságnak (BHA) az „alapos és korrekt vizsgálatot”, a királynőhöz közeli források szerint pedig a királynő nem fog kártérítést követelni a takarmányt készítő cégtől a 80.625 fontos pénzdíj elvesztése miatt. 

 

Barry és Gay Kelleway, akik szintén búcsút mondhattak lovaik győzelmével járó díjaknak, jelezték, hogy kártérítést követelnek a Dodson & Horrel biztosítójától.  

 

Jamie Stier, a BHA igazgatója szerint “A kizárással kapcsolatos szabályok egyértelműek. Ha egy lóról kiderül, hogy tiltott anyag van a szervezetében a verseny napján, a lovat ki kell zárni. Jelen esetben az anyag véletlenül került az állatok szervezetébe, nem a lóval kapcsolatban állók hibájából, de sajnos nincs más elfogadható megoldás, hiszen a szabályok minden résztvevőre egyformán vonatkoznak.”

 

Estimate, aki 2013-ban megnyerte a Gold Cup-ot, háromszor futott már azóta, hogy a Doncaster Cup-on pozitív lett a doppingtesztje, azonban a novemberi Melbourne Cup-ban való részvételét lemondták. Az ötéves kanca utolsó futama valószínűleg október 18-án lesz az Ascoton, a Champions Day-en, azután visszavonultatják a versenyzéstől, és tenyésztésbe vonják. 

 
 
Címkék: lóverseny,