Még nem igazán életszerű a Tippmix élő fogadás

2015-08-28
Bő két hete indult el a megújult Tippmix, de az egyik újdonság, az élő fogadás feltételei még mindig nem igazán életszerűek a lottózókban.

 

Július végén írt arról a Népszabadság, hogy a Szerencsejáték Zrt. „már augusztusban számos lottózójába telepítene olyan készülékeket, amelyek segítségével a játékosok sportmérkőzések tucatjait követhetnék élőben”. A cikk szerint a társaságnak ezzel az a távlati célja, hogy egyes lottózói a komoly sportfogadási múlttal rendelkező országban ismert fogadóirodákhoz hasonló helyekké váljanak.

 

Kíváncsiak voltunk, hogy a terv miként valósul meg a gyakorlatban, ezért először a cég sajtó osztályához fordultunk segítségért, hogy megtudjuk, konkrétan mely lottózókban tudunk élő fogadást kötni úgy, hogy közben ugyanott, tévén követjük nyomon a sportesemény történéseit. Sajnos, nem lettünk sokkal okosabbak, mert a válasz így szólt:

„A megújult Tippmixet természetesen bármelyik lottózóban ki tudja próbálni. Az élő fogadáshoz kapcsolódó közvetítések kialakítása folyamatban van az egyes értékesítőhelyek műszaki és egyéb lehetőségeinek függvényében.”

 

Ezek után egy fővárosi túra keretében közel két tucat lottózót kerestünk fel – főleg azokat, amelyek a nagyobb bevásárlóközpontokban vannak – , hogy személyesen győződjünk meg a valós helyzetről. És ha már ott voltunk, ki is faggattuk a lottózósokat – hivatalos megnevezéssel értékesítési munkatársakat – arról, hogyan vélekednek az új rendszerről. 

Nos, az egyik budai pláza maszek lottózójában helyettesítő hölgy meglehetősen sarkosan fogalmazva szó szerint azt mondta, „megőrül az új rendszertől”.

„Sokkal lassabb, mint a régi volt, ha rosszul van kitöltve a szelvény, a szoftver nem írja ki a hibát, és elég nehézkes a javítás is” – foglalta össze a lényeget, majd hozzátette: ha ez így folytatódik, ősszel, amikor többen játszanak, problémák lesznek.

 

Egy dél-pesti bevásárlóközpont SzRt-lottózójának férfi munkatársa azt mondja, talán a hónap végén kapnak olyan új tévékészüléket, amelyen a játékosok élőben nézhetik majd a sporteseményeket. Nyomtatójuk viszont már van, amivel kiprintelhetik a fogadási ajánlatot, de még csak egyszer használta – amikor kipróbálta, hogy működik-e…

Úgy véli, a Tippmix élő fogadással a jelenlegi formájában az a legnagyobb baj, hogy nem életszerű

„Az élő fogadást valójában az internetre találták ki, nem az ilyen lottózókra, ahol legfeljebb két ablaknál szolgálunk ki.  

„Ülök a gép előtt, nézem a meccset, majd online fogadok rá, ahogy például a TippmixPro-n is. Ehhez képest a Tippmixen most csak úgy tudok fogadni, ha otthon nézem a mérkőzést, kigondolom a tippem, majd elsétálok a legközelebbi lottózóba, hogy megtegyem a fogadásomat. Közben persze, még az is előfordulhat, hogy megváltozik az eredmény. Ne mondja nekem senki, hogy ez egy életszerű szituáció” – füstölög, és tegyük hozzá, nem is alaptalanul.    

Viszont legalább azt is megtudhatjuk tőle, miért volt annyira fontos a Szerencsejáték Zrt-nek, hogy bevezesse a Tippmix élőt. 

„Ezt azoknak találták ki, akik nem akarnak regisztrálni az interneten. Vagy azért, mert nem szeretnék, hogy az adóhivatal megtudja, mennyit nyertek, vagy mert nem használják a netet.”

 

Innen nézve már minden érthető: ezzel a lépéssel olyanokat lehet bevonni az élő sportfogadásba, akik nyitottak a dologra, de valamilyen okból eddig mégsem próbálták ki. Például az internetet nem használó nyugdíjas férfiakat, vagy az olyan fiatalokat, akiknek még nincs saját bankkártyájuk.

 

Az ő becsalogatásukhoz feltétlenül szükség lenne az élő sportközvetítésekre, ám a Szerencsejáték lottózói közül augusztus végén egyetlen olyat sem találtunk, ahol ez már működne… Ezt a hiányt leszámítva még mindig a  Pólus Center közelmúltban felújított lottózója tűnik a legmodernebbnek: itt legalább az egyik tévén folyamatosan nyomon lehet követni a last minute-, valamint az élő fogadások oddsait. máshol viszont még ezeket sem. 

 

A Pólus Center jobb oldali tévéjén folyamatosan követni lehet a last minute és az élő fogadások oddsait

 

Igaz, hogy több helyen tettek már ki érintőképernyős monitorokat, ám ha ezeken a Tippmix logóra „toucholunk”, csak a jól ismert „Megújult Tippmix” logós kép jelenik meg. A bővebb fogadási ajánlatért és információért innen az értékesítési munkatársakhoz, illetve a tippmix.hu oldalra irányítanak.  A terminálkezelők kivétel nélkül szintén a Tippmix honlapjára küldenek tovább, amely ugyebár a Szerencsejáték Zrt. lottózóinak monitorain az új rendszerre való átállás óta elérhetetlen. A kör tehát bezárul… 

Ha mégis meg szeretnénk nézni a tippmix.hu oldalt, nincs más megoldás, mint az okostelefonunk, vagy irány egy netkávézó, esetleg haza a saját számítógépünkhöz.

 

Meglepő viszont, hogy a Tippmix és az informatikai rendszer fejlesztésére 5 milliárd forintot költött Szerencsejáték Zrt-nél  jóval kisebb tőkeerővel rendelkező magánlottózósok egy része már előrébb jár a modern technikai háttér megteremtésében. Három olyan értékesítési helyet is találatunk, ahol már jelenleg is egyenesben adott sportközvetítés mellett valósítható meg az élő fogadás. Ilyen például a kőbányai Mádi utcai DVD-téka, a Thököly úton, a Zugló vasútállomásnál található faházas lottózó, vagy Pestszentlőrincen, az Üllői úton, egy dohányboltban lévő Tippmix klub. Hármuk közül az utóbbi jár a legelőrébb, mert egyrészt ott érdekes módon a Tippmix esetében is működik az érintőképernyős monitor, másfelől kényelmes asztalok mellett lehet kigondolni a tippeket. Ennek a lottózónak a legnagyobb előnye az, hogy mivel a tulajdonos a Digi tévészolgáltatására fizet elő, ezért a Sportklub kivételével minden hazai sportcsatorna műsora elérhető, így azok élő közvetítései is.

 

Kevesen tudják, hogy a pestszentlőrinci Tippmix klubban minden feltétel adott az élő fogadáshoz
 
 
Pósfai Gyula