Még a lovascégekhez is kétharmad kell

2012-01-04
Az elmúlt évben hozott több, mint 200 új törvény között rendelkeztek a honatyák a lóverseny cégek döntéshozatalairól is.

A nemzeti vagyon körét az új törvény megkülönbözteti három “védelmi szinten”. Eszerint az lehet kizárólagos állami illetve önkormányzati tulajdonú, a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt jelentőségű, illetve korlátozottan forgalomképes nemzeti vagyon. Az újonnan bevezetett nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyon hasonló a forgalomképtelen kizárólagos állami vagyon köréhez, de hasznosításuk kevésbé szigorú. A kizárólagos állami tulajdon körébe ezentúl beletartozik a törvény szerint többek között a  Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. is.

Mit jelent ez a jogi gyakorlatban? A jövőben az állam vállalkozói vagyonát (legalábbis annak tekintélyes részét) szintén a sarkalatos törvény határozza meg. Tehát a képviselői szavazatok minősített támogatására lesz szükség ahhoz, hogy a Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft.-ben a 100 százalékos állami tulajdoni hányadot módosító tulajdonosi határozat születhessen, miközben az üzleti élet ésszerűen rugalmas döntéshozatali eljárást tételez fel.