Matolcsy elvi adókedvezményt adna a kaszinóknak

2013-03-04
Utolsó adócsomagjában a nemzetgazdasági tárcától az MNB élére távozó Matolcsy György olyan adókedvezményt nyújtana a kaszinóknak, mellyel egyik sem tudna élni.

  

A javaslat a nyerőgépszektor szétverése után elvi engedményt tesz a szerencsejáték-ipar számára, a kaszinók ugyanis a mostani egykulcsos adózás helyett degresszív adózásra válthatnának. Matolcsy elképzelése szerint tíz milliárd forint tiszta játékbevételig továbbra is 30 százalék lenne az adó, az e feletti részt azonban már csak 10 százalék terhelné.

 

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy kormányunk nagyvonalú korszakát éli, le kell hűtenünk a kedélyeket, ugyanis egyelőre nem igazán látni, hogy kire gondoltak az adócsökkentéssel. Magyarországon jelenleg ugyanis három kaszinó üzemel, melyek együttes árbevétele sem éri el a tízmilliárd forintot. Az Andy Vajna érdekeltségébe tatozó Las Vegas kaszinó tavaly 3,2 milliárd forint; a Tropicana 1,98, a Sopron Casino pedig 1,08 milliárd forint árbevételt ért el.

 

Az indoklás szerint a javaslat a jelentős munkahelyteremtő képességgel rendelkező, nagy volumenű beruházásokat támogatná. Elképzelhető, hogy a bezenyei Eurovegas projektre gondoltak, mellyel kapcsolatban azonban már 7 éve csak a „hamarosan indul a beruházás” hírek hallhatóak…