Már öt sportfogadási oldal a blokkolandók listáján! - avagy mi is folyik most az online szerencsejáték terén?

2014-06-27
Szinte minden napra egy mese... Tegnap a fortunawin blokkolása ügyében hozott határozatot a NAV. Miért ezeket az oldalakat blokkolják és milyen alapon, mennyi lesz a vége, hatékony-e, mi van a háttérben? Nézzük a részleteket!

  

Érdemes nézegetni a NAV honlapját, hiszen minden nap bővül a július közepétől blokkolandó oldalak száma.Tegnapi nap például a fortunawin oldalára csapott le a hatóság keze, a közleményt 15 napon belül kell közöltnek tekinteni, előre láthatólag ekkor kerül majd fel a blokkolt oldalak listájára.

Eddig a bet-at-home, a Belclic, a Sportingbet és a Unibet ügyében hozták meg azt a döntést, hogy 90 napra ideiglenesen blokkolják a magyar játékosok hozzáférését az oldalhoz, ezt a sort bővíti most a Fortunawin.

 

Kérdezték tőlünk Olvasóink, hogy vajon... 

... miért csak most kezdték el a procedúrát a hatóságok?

A blokkolásra ugyanis már január elsejétől lehetősége lett volna a NAV keretein belül működő Szerencsejáték Felügyeletnek, ezzel mégsem éltek.

Véleményünk szerint azért, mert azon az EU jogosan háborodott volna fel, hogy a legális működésre a lehetőséget meg nem adva korlátozza bizonyos cégek működését az országban. A távszerencsejáték fogalmát ugyanis megalkották már 2011-ben, és a liszensz árait is meghatározták tavaly júniusban, azonban arra nem adták meg a lehetőséget a külföldi cégeknek, hogy azt és a működésük után törvényben lefektetett 20%-os adót be is fizessék a költségvetésbe. A liszenszpályázat kiírása ugyanis a mai napig várat magára...

A jelenlegi mozgolódásból arra következtethetünk, hogy a következő 3 hónapban lesz előrelépés az ügyben, de nem biztos, hogy úgy, ahogy azt a külföldi, legális működést óhajtó cégek remélik. A jövő héten (nagy valószínűség szerint) elfogadásra kerülő törvényjavaslat ugyanis arra is lehetőséget ad, hogy a megbízhatónak minősített szerencsejáték szervezők (eddig Andy Vajna és Szima Gábor) kapják meg a távszerencsejáték liszenszeket is, pályázati eljárás nélkül.

 

... milyen logikát követ a blokkolási sorrend?

Hogy miért ezt a sorrendet követi a NAV a blokkolási közlemények kiadásánál, nem tudnánk biztosan megmondani, az biztos, hogy egy közigazgatási eljárást kell végrehajtani minden oldallal kapcsolatban, melynek során megállapítják, hogy jogszerű-e az oldal működése, avagy sem. Azt, hogy miért nem a legnagyobbakkal (például bet365) kezdtek, csak annak tudjuk be, hogy az ügyintézők eddig nem kísérték figyelemmel az oldalak működését, nem is szoktak fogadni, így véletlenszerűen találnak rá az oldalakra. Az is biztos, hogy az eddig blokkoltak közül mindegyiknek van magyar felülete.

 

... meddig terjedhet ez a lista?

Az a hivatali ügyintézők kitartásán és szorgalmán múlik. Egy idő után természetesen kifogynak majd a magyar verzióval is rendelkező oldalakból, de ha lelkiismeretesen szeretnék végezni munkájukat, nem csak ezeket kell tiltólistára tenniük. Ha csak az olasz, bolgár vagy a görög feketelistát vesszük alapul, ott sok száz szerencsejátékos portál neve szerepel.

 

... Hatékony-e a blokkolás?

Természetesen nem, egy kis alapfokú számítástechnikai ismerettel könnyen kikerülhető. 

 

... lesznek-e legális oldalak Magyarországon?

Egy „magára adó” cég, akinek ráadásul kiterjedt játékosi köre van Magyarországon, folyamodni fog a liszenszért (ha lehetőséget adnak neki rá.) A június 12-i törvénymódosító napvilágra kerülésekor körkérdésben megkerestük a Magyarországon érdekelt oldalakat, hogy mit szólnak a liszenszdíjak és az online szerencsejáték adójának csökkentéséhez, és a válaszok egyöntetűek voltak: Mindegyik válaszadó egyértelműen üdvözölte a módosítást, és kitűnt, hogy alig várják, hogy adót fizethessenek Magyarországon.

Remélhetőleg megadják nekik a lehetőséget rá….