Már 4.500 tagot számlál az olasz feketelista

2013-08-14
Az olasz szerencsejáték szabályozó testület bővítette az engedély nélkül üzemelő szerencsejáték oldalak címeit tartalmazó feketelistát, így az olasz internetszolgáltatók már 4.513 domaint kötelesek blokkolni a játékosok elől.

 

A most letiltott 34 .com oldal között a sportfogadási szolgáltatók dominálnak, ezeket illetve ezek aldomainjeit az internetszolgáltatók augusztus 23-től kötelesek blokkolni az olasz fogadók elől. A 34 letiltott oldal között szerepelnek a Betfair, a Bwin és az Unibet .com oldalának tükörjei is, melyeket szinte biztos, hogy nem maguk a szolgáltatók használtak, hiszen mindegyikőjüknek van olasz liszensze.

 

Az olasz feketelistát - mely a legbővebb a világon – hat évvel ezelőtt állították fel, a 2006-os költségvetési törvény rendelkezéseinek végrehajtására. Olaszországban ez a törvény hozta létre az online szerencsejáték és fogadási piac szabályozási keretrendszerét, mely értelmében a piaci szereplőinek liszenszet kell igényelniük az AAMS-től, ha továbbra is fogadni kívánják az olasz játékosokat. 

A liszensszel nem rendelkező szerencsejáték oldalakat felvezetik az úgynevezett feketelistára, és ezeket az  internetszolgáltatók kötelesek blokkolni. A blokkolás azonban jórészt hatástalan, mivel a blokk könnyen megkerülhető az oldal egy új domainre való átirányításával.

 

Az engedéllyel rendelkező szolgáltatók helyzetét igencsak megnehezíti sportfogadást terhelő forgalom-alapú adó, hiszen ezek a szolgáltatók jóval gyengébb oddszokat képesek kínálni, mint az offshore helyről működő társaik. A versenyképtelen oddszok miatt egyre több olasz inkább az offshore oldalakon játszik, így az ágazat folyamatosan gyengülő teljesítményt mutat.

Tovább rontja a versenyképességüket, hogy az engedéllyel rendelkező szolgáltatók jelenleg csak a .com oldalak ajánlatának körülbelül 10 százalékára kínálhatnak fogadási lehetőséget. Az AAMS ezért most arra készül, hogy lehetővé teszi, hogy az online szolgáltatók több eseményt vehessenek fel kínálatukba, így áthidalhassák az offshore szolgáltatók és a liszensszel rendelkezők közti ajánlati szakadékot. 

Továbbra is érvényben marad azonban a forgalom alapú adó, amivel kapcsolatban több szolgáltató úgy véli, hogy a Betfair igazságtalanul előnyhöz fog jutni, mikor elindítja fogadási tőzsdéjét az idei év végén, mivel azt a szolgáltatás-típust egy lényegesen alacsonyabb, a bruttó profit után fizetendő 20 százalékos adó fogja csak terhelni.