Mamutmezőny a Hazafi Díjban

2013-04-27
A futtatók részéről hatalmas érdeklődés előzi meg az év első klasszikus versenyét, a hároméves kancák számára kiírt Hazafi Díjat. Az 1600 méteres viadalon 18 lovat szólítanak vasárnap a Kincsem parki startgéphez.

 

A champion tréner Kovács Sándor négy lovat ad a futamba. Indulói közül leginkább a Gróf Károlyi Gyula Emlékversenyben győztes Szonátától (Stanislav Georgiev) várhat jó futást, de lovasa miatt a Németországban tenyésztett Gyöngyös Szépe (Kerekes Károly) is figyelmet érdemel. Szintén Kovácshoz köthető a mezőny egyik „sötét lova” a Telivér Farmos Zizania. A Blaskovich Ernő Emlékversenyt megnyerő kanca munkában jól mozgott mostanság, így végső győzelme sem lenne eget rengető meglepetés.

 

A Gyolai istállóból ketten vesznek részt a mérföldes ütközetben. Bright Gold (Timár Zsuzsanna) Gyolai Brigitta, míg Springolina (Varga Zoltán) Jozef Roszival tréningjéből indul. Kettejük közül egyértelműen utóbbi képviseli a jobb esélyt. A Kétévesek Kritériumában elsőként célba Paolini ivadék két hete Pozsonyban vendégszerepelt. A szlovák fővárosban harmadik helyen végzett, s most is a dobogóra várhatjuk.

 

Roszival mester további négy ló révén érdekelt a kiemelt versenyben. Leginkább Heliconia (Tormási Gyula) jó futásában bízhat. A szigetországból vásárolt szép küllemű kanca első Kincsem parki versenyében elfáradt a finisben, de némi javulással, ezúttal akár a győzelemért is küzdhet.

 

A Szenttamási istálló két Írországból importált telivért indít. Hazai debütálásuk alkalmával Jet Acclaim (Ján Alexandra) négy hosszal verte Rock Act-et (Noel Garbutt) 1100 méteren. Származásuk alapján az ötszáz méterrel hosszabb távon ez a sorrend könnyedén megfordulhat közöttük.

 

A mezőny egyedüli külföldi tréningből érkező lova Zilia (Nagy Tamás). Zuzana Kubovicová idomítottja azonban ezer szállal köthető Magyarországhoz, hisz hazákban tenyésztették kancát, és tulajdonosai is (Telivér Farm) magyarok. A Satin Stone apaságú hároméves mindenképpen figyelmet érdemel, minekután két hete Springolina-t három hosszal verte a pozsonyi versenypályán.

 

A 18:10-kor startoló Hazafi Díj a játékosok számára is tartogat némi újdonságot. A futamban debütál a 2 a 4-ből  fogadási típus. Ennél a játéknál: „a fogadó által megjátszott két lónak a verseny első négy helyének valamelyikén kell végeznie, bármilyen sorrendben.”