Málta miatt csúszhat a magyar szerencsejáték szabályozás

2013-05-27
Nem tűnik sima ügynek a szerencsejáték törvény online szerencsejátékot érintő változtatásainak EU notifikációs eljárása.

 

Először januárban adtunk arról hírt, hogy beadták az Európai Bizottsághoz a szerencsejáték törvény módosítását "alapeseti műszaki notifikációnak" nevezett eljárásra. Ez lényegében az uniós jogszabályoknak való megfeleltetést jelenti, azt, hogy a törvénytervezet megfelel-e például az áruk és szolgáltatás szabad mozgásának, mint alapelvnek. Gyakorlatilag úgy néz ki, hogy minden ország megtekinti a törvényjavaslatot, majd ha szükségesnek érzik, kérdéseket intézhetnek a beadó ország felé.  Ha nem érkezik semmilyen ellenvetés az arra rendelkezésre álló 3 hónap alatt, akkor az adott ország "lelkiismeret furdalás nélkül" elfogadhatja a törvényt.

 

A január 14-én benyújtott törvényjavaslatot érdekes módon februárban újra érkeztették, amikor rákérdeztünk a minisztériumnál, hogy mi volt ennek az oka, azt a semmitmondó választ kaptuk, hogy ez az eljárás során megszokott dolog. A február 8-án beadott, betűről betűre azonos beadvány ilyen módon meghosszabbodott elbírálási ideje május 8-án lejárt volna, és a nemzetgazdasági miniszter, bízva a notifikációs eljárás sikerességében áprilisban be is nyújtotta a magyar parlamenthez a törvénymódosító javaslatot azzal a megjegyzéssel, hogy május 13-a után tárgyalni is fogja az Országgyűlés.

 

Nagyon optimista előrejelzés volt, nem számítottak ugyanis arra, hogy - vélhetően - az utolsó pillanatban olyan beadvány érkezik az EU egyik országától, ami megnyújthatja az eljárást. 

 

Pedig van egy állam Európában, aki árgus szemekkel követi az európai országok szerencsejáték piacát azért, mert neki jelentős bevétele van az európai emberek balszerencséjéből, és ezt az állapotot a lehető legtovább fent szeretné tartani; ez az ország pedig a nemzetközi szerencsejátékos liszenszeket kiadó Málta.

 

A magyar szerencsejáték törvényjavaslat most olyan megjegyzéssel szerepel az Európai Bizottság honlapján, hogy az eredetileg tervezett május 13 helyett június 10-e az elbírálási folyamat vége Málta véleményezése miatt.

 

Máltai liszensszel üzemeltetnek több jelentős szerencsejátékos oldalt, többek között a Betssont és a Bet-at-home-ot és az Unibetet is, de több száz oldal működik Máltai liszensz alatt.

 

Nemrégiben az Egyesült Királyság is megelégelte azt, hogy a korábban Angliában regisztrált online szerencsejáték oldalak költséghatékonyság szempontjából "átköltöztek" olcsóbb, nemzetközi liszenszet kiadó országokba. A szigetországban is törvényt kívánnak hozni arról, hogy a játékos lakhelye szerinti országban fizessen a szerencsejátékos cég adót. Természetesen Málta ezzel a javaslattal kapcsolatban is időt húzó beadványt nyújtott be az Európai Bizottsághoz.

 

Most mindkét országban legkorábban júniusban fogadhatják el a szabályozást, hacsak nem folytatódik tovább az országok közötti időt húzó "párbeszéd".

 

A Parlamentben egyébként nem áll le a héten sem a szerencsejátékokkal kapcsolatos törvényhozási munka. A szerencsejáték törvény további módosító javaslatairól szavazhatnak a napokban a képviselők.

 

Frissítés 2013.06.03:

A lakcímnyilvántatásról szóló módosítási javaslatot a képviselők elfogadták, a véglegesnek tekinthető, egységes szerkezetbe foglalt törvényjavaslat zárószavazása június folyamán várható.