MOB: Nem valós a fenyegetés

2014-01-22
Nem valós az a terrorfenyegetés, amelyet a MOB - és más országok olimpiai bizottsága - kapott a közelgő szocsi játékok előtt.

 

Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója az MTI-nek azt mondta, a MOB e-mail címére érkezett fenyegető üzenetet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál és a szocsi szervezőbizottságnál is elemezték.

 

"A NOB és a szocsi szervezőbizottság is hivatalosan jelezte a levél elemzését követően, hogy a fenyegetés nem valós, és az a személy, aki küldte, mindenféle üzeneteket küldözgetett az olimpiai család sok tagjának" - fogalmazott Nagy Zsigmond, a Szocsiba utazó magyar csapat vezetője.

 

A MOB közleményben ismertette a részleteket. Ebben többek között az olvasható, hogy a NOB és a szocsi játékok szervezőbizottsága a MOB-hoz érkezett fenyegetésre a következő hivatalos állásfoglalást adta ki: "A Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendkívül komolyan veszi a biztonságot és minden egyes hiteles információt továbbít az illetékes biztonsági szolgálatokhoz. Azonban ebben az esetben úgy tűnik, hogy a több Nemzeti Olimpiai Bizottsághoz megküldött e-mail nem jelent fenyegetést és úgy tekinthető, mint a nyilvánosság egy tagjától érkezett esetleges, nem célzott üzenet."

 

A MOB a válasz ismeretében hangsúlyozta, hogy folytatja az olimpiai előkészületeket és a magyar csapat részt vesz a játékokon: "A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Szocsi Téli Olimpiai Játékok Szervezőbizottságának állásfoglalásai alapján a Magyar Olimpiai Bizottság változatlanul folytatja az olimpiai előkészületeket és a Magyar Olimpiai Csapat részt vesz a Szocsiban megrendezésre kerülő XXII. Téli Olimpiai Játékon." - áll a MOB közleményében.

 

Borkai Zsolt MOB-elnök az MTI-nek szerda reggel mondta el, hogy a testület nemzetközi e-mail címére érkezett fenyegető üzenet. Hozzátette: a MOB értesítette a NOB-ot, az orosz szervezőket, valamint Magyarországon a Terrorelhárítási Központot (TEK).

 

Fodor Gergely, a TEK társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője később az MTI-t arról tájékoztatta, hogy folyamatosan figyelik és értékelik az olimpiával kapcsolatos terrorfenyegetettséget, kapcsolatban vannak az orosz társszervekkel és részt vesznek a terrorfenyegetettséget vizsgáló munkacsoportban is. Mivel az orosz társszervektől kiemelt fenyegetettségre vonatkozó jelzés nem jött, a kapcsolattartás intenzitása nem változott - tette hozzá.

 

Moszkva még hivatalosan nem reagált

 

Az orosz hatóságok még nem reagáltak, de számos orosz internetes hírportálon már megjelent a Reuters brit hírügynökségtől átvett jelentés, amely beszámol a Magyar Olimpiai Bizottság elektronikus levelezési címére érkezett terrorfenyegetésről.

 

A lenta.ru amerikai sajtóközlésekre hivatkozva azt is közölte: az orosz titkosszolgálatok nem zárják ki, hogy Szocsiban legalább négy "fekete özvegy" jelenhet meg, vagyis olyan öngyilkos merénylők, akik a hatóságok által korábban megölt, terroristának minősített észak-kaukázusi fegyveres lázadók feleségei.

 

Az Eho Moszkvi rádió tudomása szerint az orosz hatóságok látókörébe eddig egy Ruzanna Ibragimova néven ismert fiatal dagesztáni nő került, akit potenciális terroristának tartanak. A nőt fényképe alapján már körözik Szocsiban. A férjével, Samil Magomedovval tavaly végeztek a biztonsági erők Dagesztánban, Haszjavurt városában egy terrorelhárítási akció során. Ibragimova is abban az autóban ült, amelyben a férje. A nőt - aki az akció során megsérült, ezért sántít és a karját is nehezen mozgatja - azok a dagesztáni fegyveresek vették magukhoz, akik állítólag a 2010-ben a Moszkva környéki domogyedovói nemzetközi repülőtéren végrehajtott robbantásokat elkövető öngyilkos merénylőket is felkészítették a tettükre.

 

Eközben Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva megerősítette: Oroszország készen áll arra, hogy garantálja a szocsi téli olimpia biztonságát. Azt mondta, hogy a nyilvános rendezvényeken mindig fennáll a veszély, és nem csak Oroszországban, de az orosz vezetés ezzel tisztában van, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megelőzze azt.

 

Forrás: MTI