Prix de l'Arc de Triomphe - vasárnap rajtol a kontinens legmagasabb díjazású futama

2013-10-04
Vasárnap 92. alkalommal állnak rajthoz a paripák az egyik legnagyobb presztízsű európai lóversenyen, a gyakran csak „Arc”-ként emlegetett, Group 1 minősítésű Prix de l'Arc de Triomphe-on, melyre a Kincsem Parkban is lehet fogadni.

 

A 2400 méteres futamot 1920 óta rendezik meg Franciaországban, Longchampban, általában október első vasárnapján.  A Melbourne Cup és a Japan Cup mögött jelenleg ez a futam a világ harmadik legmagasabb díjazású versenye, 4 millió eurót (több, mint egy milliárd forintot) osztanak szét. Olyan lovak nyertek itt az utóbbi években, mint Montjeu, Sinndar, Dalakhani, Zarkava és Sea The Stars. 

 

Idén az utóbbi évek egyik legnagyszerűbb és legnemzetközibb mezőnye gyűlik össze erre a futamra. Jelen állás szerint vasárnap 19 telivér áll rajtgépbe, a fogadóirodák a japánok Hármas Korona bajnokát, Orfevre-t tartják a legesélyesebbnek, aki tavaly második lett ezen a futamon. Rajta kívül a német Novellist és a hazaiak veretlen kancája, Treve a fogadók kedvence. Utóbbit az olasz sztárzsoké, Frankie Dettori lovagolta volna, azonban ő a legfrissebb hírek szerint bokatörés miatt kénytelen lesz kihagyni a futamot, és helyette Thierry Jarnet ül majd Treve hátán.

 

A mezőny esélyesebbnek tartott fele:

Orfevre (2/1) A futam favoritja másodszor próbálkozik az Arcon, tavaly a meglepetésgyőztes Solemia mögött egy nyakhosszal ért célba. A japán Hármas Korona bajnok élete eddigi 17 futamából tízet megnyert, melyből öt Group 1 szintű volt. Idén két Group 2-es futamon indult, mindkettőt megnyerte – legutóbb a Longchamban rendezett Prix Foy-t (ugyanúgy, mint tavaly). 

 

 

Treve (9/2) A hároméves veretlen kanca a hazaiak nagy reménysége. Mind a négy eddigi versenyét megnyerte, a két utolsó ráadásul Group 1 minősítésű volt. 

 

 

Novellist (9/2) Az Andreas Wohler tréner kezei alatt dolgozó négyéves német mén 11 eddigi futamából 9-et megnyert (4 Group 1-est), tavaly október óta nem talált legyőzőre.  Idén három Group 1 futamot is nyert, köztük a King George VI And Queen Elizabeth Stakes-t a Royal Ascot-on.

 

 

Kizuna (13/2) A japánok háromévese hat eddigi futamából négyet nyert meg, és már Group 1 szinten is bizonyított, mégpedig a japán derbyn. Utoljára itt, Longchamban futott, a Prix Niel-ben győzedelmeskedett Ruler Of The World előtt (akivel most újra találkozik). 

 

 

Intello (12/1) A francia derby győztese eddig nyolcszor állt rajtgépbe, hatszor első, kétszer harmadik lett. Legutóbb Longchampban győzedelmeskedett a Group 3-as minősítésű Prix du Prince d'Orange-on. 

 

 

Leading Light (14/1) Aidan O'Brien hároméves reménysége a legelső versenye kivételével az összes futamát megnyerte, melyből kettő Group 3, a legutóbbi pedig Group 1 minősítésű volt. Idén a Royal Ascoton másfél hosszal nyerte a Queen's Vase-t, majd szeptemberben hasonlóan teljesített a St Leger-ben.

 

 

Flintshire (14/1) Idén kezdett el versenyezni, kétévesen nem futott - eddigi öt futamából hármat megnyert, egyszer pedig második lett. Júliusban megnyerte a Group 1 minősítésű Grand Prix De Paris-t, azonban utolsó versenyén, a Prix Niel-en csak negyedik lett többek közt a most is rajthoz álló Kizuna és Ruler Of The World mögött. (Videót lásd Kizunánál)

 

Ruler Of The World (14/1) Aidan O'Brien derbygyőztes neveltje idén kezdett versenyezni, és öt eddigi futamából hármat tudott megnyerni. Az Epsom Derby-n való győzelme óta azonban nem sikerült ismét bizonyítania, az ír derbyn csak kiábrándító ötödik lett, a Prix Niel-en pedig az itt is induló Kizunától kapott ki. Vasárnap nem más, mint Ryan Moore lesz a lovasa.  (Videót lásd Kizunánál)

 

Al Kazeem (16/1) Az ötéves herélt a 14 eddigi futamának felében győzedelmeskedett, ötször második, egyszer pedig harmadik lett. A legfelsőbb szinten is bizonyított már, három Group 1 győzelmet is magáénak tudhat. Idén többek közt megnyerte a Tattersalls Gold Cup-ot (másfél hosszal Camelot előtt), a Prince of Wales Stakes-t az Ascoton és a Coral Eclipse-t. Legutóbbi két versenyén nem sikerült neki a bravúr, a Juddmonte International Stakes-ben harmadik, a Red Mills Irish Champion Stakes-ben második lett.

A legfrisebb hírek szerint Al Kazeem-et eladták, mégpedig nem másnak, mint a brit királynőnek, így jövőre II. Erzsébet sandringhami ménesében kezdi meg tenyészkarrierjét.

 

 

The Fugue (20/1) A John Gosden kezei között dolgozó négyéves kanca eddigi mérlege 12 futamból 5 győzelem, két második és három harmadik hely. Az idei éve nem indult túl fényesen: a Royal Ascoton harmadik lett a Prince of Wales Stakesben (az itt is induló Al Kazeem mögött), majd kiábrándító hetedik a Coral Eclipse-ben. Aztán erőre kapott, és utolsó két versenyét megnyerte, ezek ráadásul Group 1 minősítésűek voltak. Legutóbb a Red Mills Irish Champion Stakes-ben győzedelmesedett a most is futó Al Kazeem előtt. (Videót lásd Al Kazeem-nél)

 

Arc statisztikák (az utóbbi 10 év adatai alapján):

Kor (győzelem-helyzés-futottak)

A 3 évesek (8-7-69) kiemelkedően jobban teljesítenek, mint az idősebb lovak (összesítve 2-14-86)

 

3 éves: 8-7-69 

Az idei mezőnyben Treve, Intello, Kizuna, Ruler Of The World, Flintshire, Leading Light, Ocovango, Penglai Pavilion és Sahawar hároméves.

4 éves: 2-8-50

Az idei négyévesek: Novellist, The Fugue, Going Somewhere, Very Nice Name

5 éves: 0-2-22

Idén Orfevre, Al Kazeem, Pirika, Meandre és Haya Landa indul ötévesen

6 éves+: 0-4-14

Idén Joshua Tree a mezőny korelnöke.

 

Nem

A kancák (3-5-29) 29 indulóból három győzelmet és öt helyezést szereztek az utóbbi 10 évben. 2011-ben az első három helyezett mind kanca volt. Nem meglepő módon a hároméves kancák (2-3-14) sokkal jobban teljesítenek, mint a négyéves vagy annál idősebbek (1-2-15). Mindkét győztes kanca, Danedream és Zarkava is többszörös Group 1 bajnokok voltak abban az évben, és futottak a Prix Marcel Boussac-ban az Arc-ot megelőző évben.

Idén négy kanca áll rajthoz: Treve, The Fugue, Haya Landa és Pirika

 

Forma

10 győztesből 7 nyert a legutóbbi futamán

Orfevre, Treve, Novellist, Kizuna, Intello, Leading Light, The Fugue, Meandre, Penglai Pavilion

10 győztesből 10 legalább a futamai 40%-át megnyerte abban a szezonban

Orfevre, Treve, Novellist, Kizuna, Intello, Ruler Of The World, Flintshire, Leading Light, Al Kazeem, The Fugue

10 győztesből 7 már nyert a Longchampban (a 3 kivétel még sosem futott ott)

Orfevre, Treve, Kizuna, Intello, Flintshire, Meandre

10 győztesből 9 nyert már Group 1 szinten (7-en több alkalommal is)

Orfevre, Treve, Novellist, Kizuna, Intello, Ruler Of The World, Flintshire, Leading Light, Al Kazeem, The Fugue, Meandre, Joshua Tree

10 győztesből 9 már nyert 1m4f távon

Orfevre, Treve, Novellist, Kizuna, Ruler Of The World, Flintshire, Leading Light, Al Kazeem, The Fugue

 

Trénerek

Francia tréningben álló lovak: 6-9-73 

Brit tréningben álló lovak: 1-6-35

Ír tréningben álló lovak: 2-2-27 

Német tréningben álló lovak: 1-1-7 

Japán tréningben álló lovak: 0-3-9 

Más tréningben álló lovak: 0-0-4 

 

Startpozíció (csak a több, mint 10 indulóval futott versenyeket számítva)

Az alsó félből induló lovak (alacsony startpozíció): 8-10-76

A felső félből induló lovak (magas startpozíció): 1-9-71

Csak a zseniális Dalakhani tudott nyerni a felső félből, 2004-ben. Orfevre-nek is kis híján sikerült tavaly a bravúr a 18-as boxból. Általában az Arc-on az alacsony rajtsorszám nagy előnyt jelent.

 

Odds

10 nyertesből 7 az első négy legkisebb oddsszal indult

Az utóbbi időben azonban több meglepetés is született, hiszen 2011-ben Danedream 20/1-es oddsszal, tavaly Solemia pedig 33/1-es oddszról tudott nyerni.

A favorit (3-4-10) az utóbbi 10 évben háromszor tudott nyerni.

 
A futamot vasárnap magyar idő szerint 16:15-kor indítják.
 
 
Címkék: lóverseny, tipp,