Lóversenytipp: Prix de l'Arc de Triomphe

2012-10-05
Vasárnap futják az általában csak „Arc”-ként emlegetett Group 1 minősítésű Prix de l'Arc de Triomphe-ot, mely az egyik legnagyobb presztízsű lóverseny Európában.

  

A 2400 méteres futamot 1920 óta rendezik meg Franciaországban, Longchampban, általában október első vasárnapján.  A Melbourne Cup és a Japan Cup mögött jelenleg ez a futam a világ harmadik legnagyobb díjazású versenye. Olyan lovak nyertek itt az utóbbi években, mint Montjeu, Sinndar, Dalakhani, Zarkava és Sea The Stars.

Több nagy sztár lejelentése után, és a csütörtökön nevezett Irish Oaks bajnok Great Heavens-szel jelenleg úgy tűnik, 18 telivér áll rajthoz vasárnap. 

A fogadóirodák szerint a futam egyik legnagyobb esélyese Camelot, akit a legutóbbi hírek szerint az olasz sztárzsoké, Frankie Dettori fog lovagolni.  Camelot szereplése egészen a hét közepéig bizonytalan volt, miután a Hármas Korona megszerzéséért folytatott legutóbbi futamában, a St Leger-ben kikapott Encke-től. A szerdai edzés után trénere, Aidan O’Brien végül úgy döntött, hogy ad egy esélyt háromévesének. O’Brien így két telivérrel indul csatába vasárnap, Camelot-tal és St Nicholas Abbey-vel, akit fia, Joe O’Brien fog lovagolni.

A bukmékerek Camelottal nagyjából megegyező valószínűséggel várják a első helyre Orfevre-t (Christophe Soumillon).  

 

A mezőny esélyesebb fele:

Camelot (11/4) Aiden O’Brien hároméves neveltje, a futam másik favoritja. Nagyszerű mérleget tudhat magáénak: 6 futamból 5 győzelem, 1 második hely. Májusban a 2000 Guineas-t nyerte French Fifteen előtt, majd az Epsom Derby-n aratott magabiztos győzelmet: 5 hosszal verte Main Sequence-t. Következő megmérettetésén, az Ír Derbyn két hosszal Born To Sea előtt ért elsőként célba. Esélyesként indult a St Leger-en a Hármas Koronáért, azonban ott elszenvedte első vereségét, Enckétől. Többek szerint zsokéja, a fiatal Joe O’Brien volt a felelős a fiaskóért – akár így volt, akár nem, ezúttal nem ő, hanem Frankie Dettori ül majd Camelot nyergében. 

Orfevre (7/2) A japán Hármas Korona bajnok 13 eddigi futamából 8-szor tudott győzedelmeskedni (ebből 5 volt Group 1 szintű) és háromszor volt helyezett. Legutolsó futamán, a Prix Foy-on egy hosszal verte Meandre-t, és ezután több fogadóirodánál is leváltotta Camelot-ot a favorit szerepében.

Saonois (9/1) A hazaiak hároméves reménysége 13 futamon indult eddig, hétszer nyert, háromszor volt helyezett. Idén aratta első Group 1 győzelmét, a Prix du Jockey Club-on. Eddigi utolsó futamán, a Qatar Prix Niel-en (Group 2) is győzedelmeskedni tudott. 

Shareta (9/1) A négyéves kanca 14 futamon indult eddig, melyből 5-öt megnyert, és 7-szer volt helyezett. Tavaly második volt itt az Arc-on Danedream mögött, és idén egyértelmű fejlődést láthattunk nála - ebben az évben szerezte meg első két Group 1 szintű győzelmét is. A Prix Allez France-on (Group 3) harmadik, majd a Prix Corrida-n (Group 2) és a Grand Prix De Saint-Cloud-on (Group 1) második lett. Utolsó két versenyén remekül szerepelt: a Yorkshire Oaks-on (Group 1) The Fugue-t, a Qatar Prix Vermeille-n (Group 1) pedig Pirika-t verve lett első helyezett. 

St Nicholas Abbey (9/1) Aidan O’Brien ötéves neveltje idén a Dubai Sheema Classic-on második lett a nemrég doppingügybe keveredett Cirrus Des Aigles mögött, majd következő futamán óriási meglepetésre kikapott a számára iramot diktáló, Windsor Palace-tól a High Chaparral-on (itt hozzá kell tenni, hogy Joe O’Brien beismerten nagyon rosszul lovagolta). Június közepén magabiztosan, négy testhosszal megvédte címét a Coronation Cup-on. Az Ascoton a King George VI and Queen Elizabeth Stakes-en indult, ahol harmadik lett Danedream és Nathaniel mögött másfél hosszal lemaradva. Utolsó két versenyén harmadik lett: a Juddmonte International Stakes-en Frankel és Farhh mögött, a Irish Champion Stakes-en pedig Snow Fairy és Nathaniel mögött. Összességében 17-szor indult eddigi karrierje során, 7 futamot megnyert (ebből négy Group 1 futam volt) és 8-szor volt helyezett. 

Sea Moon (9/1) Eddigi 9 futamából ötöt megnyert, háromszor pedig helyezett lett. Nem rossz mérleg, bár meg kell jegyeznünk, hogy Group 1 minősítésű futamon még nem tudott bizonyítani. Tavaly a St. Leger-en harmadik lett Masked Marvel és Brown Panther mögött három hosszal lemaradva. Ezt követően a Breeders’ Cup Turf-on második lett St Nicholas Abbey mögött két hosszal. Idén három futamon indult, egy listed versenyt és a Hardwicke Stakes-t megnyerte, az Ascoton a King George VI and Queen Elizabeth Stakes-en azonban csak ötödik lett. 

Masterstroke (10/1) A hároméves telivér eddigi mérlege: 6 futam, 4 győzelem, 2 második hely – Group 1 szinten még nem tudott bizonyítani. Utolsó futamán, a Group 2 minősítésű Grand Prix de Deauville-en második lett Gatewood mögött. 

Great Heavens (12/1) A nagyszerű Galileo hároméves lánya eddigi karrierje során ugyan nem futott sokat, de kitűnő mérleget tudhat magáénak: 5 futamból 4 győzelem (csak debütáló futamán talált legyőzőre, akkor ötödik lett). Első Group 1 szintű győzelmét eddigi utolsó futamán aratta: az Irish Oaks-on Shirocco Star-t három hosszal megelőzve ért elsőként a célba. 

Meandre (14/1) 16-szor állt eddig rajtgépbe, ötször nyert (melyből három volt Group 1 minősítésű), hatszor volt helyezett. Júniusban több, mint egy testhosszal Shareta előtt megnyerte a Grand Prix De Saint-Cloud-ot (Group 1), majd a következő hónapban a Grosser Preis Von Berlin-en (Group 1) is győzedelmeskedett. Utolsó futamán, a Qatar Prix Foy-on (Group 2) második lett Orfevre mögött egy testhosszal lemaradva.

Bayrir (16/1) A hároméves mén kétévesen nem futott, azonban idei 6 futamából négyet megnyert. Első Group 1 győzelmét augusztusban aratta a Secretariat Stakes-en. Utolsó futamán, a Qatar Prix Niel-en (Group 2) második lett Saonois mögött. 

 

Arc statisztikák:

Az utóbbi 10 év adatai alapján

 

Kor (győzelem-helyzés-futottak)

3 éves: 8-8-66

4 éves: 1-7-53

5 éves: 1-2-21

6 éves+: 0-4-13

A 3 évesek (8-8-66) kiemelkedően jobban teljesítenek, mint az idősebb lovak (összesítve 2-13-87)

A vasárnapi mezőnyben 3 éves Camelot, Great Heavens, Saonois, Bayrir, Kesampour, Masterstroke, Yellow And Green és Ernest Hemingway.

 

Nem

A kancák (2-5-27) két győzelmet és öt helyezést szereztek az utóbbi 10 évben, tavaly az első három helyezett mind kanca volt. Nem meglepő módon a hároméves kancák (2-3-14) sokkal jobban teljesítenek, mint a négyéves vagy annál idősebbek (0-2-13). Mindkét győztes kanca, Danedream és Zarkava többszörös Group 1 bajnokok voltak abban az évben, és futottak a Prix Marcel Boussac-ban az Arc-ot megelőző évben.

Idén 5 kancát láthatunk az Arc-on: Great Heavens (3 éves), Haya Landa (4 éves), Shareta (4 éves), Solemia (4 éves), Yellow And Green (3 éves)

 

Forma

10 győztesből 8 nyert a legutóbbi futamán

Orfevre, Great Heavens, Masterstroke, Saonois, Shareta, Mikhail Glinka

10 győztesből 9 legalább 50%-ban nyert abban a szezonban

Camelot (3-1-4), Orfevre (2-1-4), Bayrir (4-16), Ernest Hemingway (1-0-2), Great Heavens (4-0-4), Kesampour (2-0-4), Masterstroke (3-2-5), Saonois (4-1-6), Sea Moon (2-0-3)

10 győztesből 6 már nyert a Longchampban (a 4 kivétel még sosem futott ott)

Orfevre, Masterstroke, Saonois, Shareta, Solemia, Meandre, Haya Landa (Camelot még nem futott ezen a pályán)

10 győztesből 10 nyert már Group 1 szinten (8-an több alkalommal is)

Orfevre (5), Camelot (4), Bayrir (1), Great Heavens (1), Meandre (3), Saonois (1), Shareta (2), St Nicholas Abbey (4)

10 győztesből 9 már nyert 1m4f feletti távon

Camelot, Orfevre, Masterstroke, Mikhail Glinka, St Nicholas Abbey

1m4f: Great Heavens, Meandre, Saonois, Sea Moon, Shareta, Solemia, Yellow And Green

A 8 hároméves győztesből 4 kétévesen nyert már Group 1 vagy 2 futamot

Camelot

 

Trénerek

Francia tréningben álló lovak: 5-9-72 (Bayrir, Haya Landa, Kesampour, Meandre, Saonois)

Brit tréningben álló lovak: 2-6-36 (Camelot, Great Heavens, Sea Moon, Yellow And Green)

Ír tréningben álló lovak: 2-3-25 (Ernest Hemingway, Mikhail Glinka, Robin Hood, Shareta, Solemia, St Nicholas Abbey)

Német tréningben álló lovak: 1-1-8 (-)

Japán tréningben álló lovak: 0-2-8 (Aventino, Orfevre)

Más tréningben álló lovak: 0-0-4 (USA: Masterstroke)

 

Startpozíció (csak a több, mint 10 indulóval futott versenyeket számítva)

Az alsó félből induló lovak (alacsony startpozíció): 8-11-75

A felső félből induló lovak (magas startpozíció): 1-8-70

Csak a zseniális Dalakhani tudott nyerni a felső félből, 2004-ben. Általában az Arc-on az alacsony rajtsorszám nagy előnyt jelent.

 

Odds

10 nyertesből 7 az első négy legkisebb oddsszal indult

Danedream 20/1-es oddsszal nyert tavaly, ő volt a legjobban fizető bajnok 2000 óta. Egy másik győztes ért csak rajta kívül 10/1-nél többet.

A favorit (4-4-10) az utóbbi 10 évben négyszer tudott nyerni.

 

Összességében:

Előzetesen Camelot és Orvefvre nagy csatájára számít mindenki, Camelot mellett szól, hogy a statisztikák szerint kétszámjegyű startpozícióból nagyon nehéz nyerni az Arcon. Camelot az 5-ös, Orvefre a 18-as bokszból rajtolhat…

 

 

A futamot vasárnap 16:25-kor indítják.

  

Címkék: lóverseny, tipp,