Lóversenytipp: Kozma Ferenc Emlékverseny

2012-08-23
A megszokottakkal ellentétben, ezúttal nem vasárnap, hanem szombaton rendeznek galoppversenyeket a budapesti Kincsem Parkban. A hétvége legmagasabban honorált futama a Kozma Ferenc Emlékverseny lesz.

 

Az 1200 méterre kiírt versenyben hároméves és idősebb lovak indulhatnak. A nevezések alapján kilenc résztvevővel kalkulálhatunk a Listed minősítést élvező, 4,4 millió forint összdíjazású futamban.

 

A mezőny:

Városbíró (10 éves herélt) Korszakos egyéniség, a valaha élt legkiválóbb, hazai tréningben álló sprinterek egyike. Az elmúlt öt évben ő nyerte a Kozma Ferenc Emlékversenyt, ezzel szinte megismételhetetlen rekordot felállítva. A veterán telivér idei első startjára győzött a Csekonics József Emlékversenyben. Utolsó három versenyében rendre negyedik helyen érte el a célt, ami arra vall, némiképp megkopott egykori tudása. Lehet még benne annyi, hogy hatodára is nyerjen az év legnagyobb sprintversenyében, de ehhez újból régi fényében kellene tündökölnie.   

 

Jezsuita (5 éves herélt) A 2012-es szezon eleje óta bombaformában versenyez. Hat idei futásából, mindössze egyszer nem sikerült „dobogóra állnia”. Megnyerte a 900 méteres Villám Díjat, majd második helyen végzett a Flandorffer Tamás Emlékversenyben, a most is induló Dancing Hussy mögött. Legutóbb a Janek Gézáról elnevezett emlékversenyben láthattuk, ahol ismét sikerült győznie, ezzel visszavágva a szenttamási kancának. Stabilan hozza a 70-es hendikepszám feletti formákat. A futam egyik favoritjának számít.

 

Alfkona (4 éves kanca) Jozef Roszival idomítottja előkelő helyezéssel nyitotta az esztendőt a Káposztásmegyeri Díjban, ahol csak a távspecialista Makaam-tól szenvedett vereséget. Azóta három pozsonyi viadal van a lábában, melyek közül kettőt megnyert 1200 méteren, utoljára pedig csak fejhosszal maradt le a harmadik pozícióról 200-zal rövidebb távon, erős cseh és szlovák riválisokkal szemben. Amennyiben topformával jelentkezik, könnyedén győzhet.

 

She's A Maneater (4 éves kanca) Az ír tenyésztésű kanca külföldi tréningből vág neki a versenynek. Korábban a Csekonics József Emlékversenyben nem sikerült versenyre kelnie a hazai sprint elittel, melynek következtében utolsóként ért célba. Jókora javulással harmadik lett a Janek Géza Emlékversenyben. További javulással akár a dobogóért is csatázhat.

 

Kendy (4 éves mén) She's A Maneater-hez hasonlóan Kendy is a külföldi aspiránsok táborát erősíti. Hazánkban eddig csak egyszer versenyzett, 2010-ben. Nagy küzdelemben búcsúzott a nyeretlenek táborától. Júniusban pénzdíjas ötödik Pozsonyban az Alfkona által megnyert egyik 1200 méteres sprintfutamban. Akkor több mint három hossz választotta el a magyar kancától. Ez alapján nincs könnyű helyzetben, de rövidtávú vágtázókról lévén szó, meglepetést okozhat.

 

Dancing Hussy (4 éves kanca) A Szenttamási istálló legjobban teljesítő telivére. Az Elit kategóriás Csekonicsban pénzdíjas negyedik, majd a Villám Díjban egy hellyel előrébb lépett. Kisebb meglepetésre megnyerte a Flandorffert. A Janek Géza Emlékversenyben ismét a negyedik helyen végzett. Legutóbb az 1100 méteres Ászári Díjban versenyzett, s lett „bronzérmes”. Előző futásaihoz képest súlyban most jobban áll. Megint elcsíphet egy placcot.

 

Ballagó (4 éves mén) Több mint egyéves kihagyás után áll starthoz, így annak ellenére sincs könnyű helyzetben, hogy utolsó két versenyében nem talált legyőzőre. Ezen futások alkalmával szerényebb képességű ellenfelekkel csapott össze, de a Fenék Hendikepben elért 71,5-es formája kimondottan bíztató. Papíron szélső esélyt képvisel, de a kontrajátékokból a bátrabbak ne hagyják ki!     

    

Legális (3 éves mén) A Telivérfarm II. istálló lova hatodik helyen végzett a Villám Díjban, majd alacsonyabb osztályú hendikepben remekelt harmadik, második és első helyezéseket elérve. Nagy meglepetést okozva megnyerte az 1600 méteres Hesp Róbert Emlékversenyt, ott azonban csak Magyarországon tenyésztett telivérek állhattak starthoz. Esetében is igaz, amit She's A Maneater-nél írtunk. További javulásra lenne szüksége, hogy felvegye a versenyt a legjobbakkal, de reálisan nézve, egy pénzdíjas helyezés már szép eredmény lenne tőle.

 

Bargain Lady (3 éves kanca) Idén tizenegyedszer fogják startgépbe szólítani az Angliában született Byron apaságú kancát. Az eddigi tíz versenyéből, négyet megnyert, és további négy alaklommal pénzt keresett tulajdonosának, az ABBEVA istállónak. A Janek Géza Emlékversenyben elért második helyezését tán még a meglepetés kategóriájába sorolhattuk, de az Ászári Díjban aratott sikert már semmiképpen. Állandó lovasával összeszokott párost alkotnak, ráadásul az istállóforma is mellettük szól (a mögöttünk hagyott vasárnapon egy-kettőben nyerték a Szent István Díjat). Klimscha Albert idomítottja most is a végső győzelemért száll harcba.