Lóversenytipp: Kállai Pál Emlékverseny – Budapesti Díj

2012-10-12
Minden idők egyik legnagyobb magyar zsokéjára emlékezünk vasárnap. A Kállai Pál tiszteletére futott versenyben, népes és kimondottan jó nevekből álló mezőny sorakozik fel.

 

A nevezések alapján tizenegy lovat találunk a Listed besorolású versenyben, ahol hazánk legjobb sprinterei és mérföldes lovai csapnak össze az 1400 méteren. Makaam és Alfkona neve gyakorlatilag garanciát jelent a jó versenyre, de a többi részvevő is figyelmet érdemel. 

 

A mezőny:

Ypsilon King (7 éves mén) Már a Megnyitó Versenyben is részt vett, azaz április eleje óta talpon van, s nyújt igencsak kiegyensúlyozott teljesítményt. Az Imperiál Díjban harmadik lett Makaam mögött, de a Bérczy Károly Emlékversenyben kevesebb súlyt cipelve nagyon magabiztosan verte korábbi legyőzőjét. 

 

Makaam (6 éves mén) Czike Zoltán úr lova a 2012-es esztendőben is bombaformában versenyez. Idei hét versenyéből, négyszer győztesként haladt át a célvonalon, míg a fennmaradó három alkalommal harmadik lett. Többek közt megnyerte az Imperiál Díjat, amivel mondhatni, megkoronázta eddigi pályafutását. Utolsó versenyében ugyan csak harmadik lett Ypsilon King mögött, de a kiegyenlített súlyviszonyok és a 200 méterrel rövidebb táv ezúttal neki kedvezhetnek.

 

Black Mast (5 éves mén) A fekete telivér több mint egy éve nem vett részt versenyben, mivel sérüléssel bajlódott. Utoljára tavaly júniusban futott, akkor kedvező beállítását kihasználva, egy hosszal verte a szintén amerikai tenyésztésű Makaam-ot az 1400 méteres Orosházi Díjban. Idén nevezve volt a szeptember 30-i Báró Wesselényi Miklós Emlékversenyre, de végül állatorvosi javaslatra nem indult.

 

Jezsuita (5 éves herélt) Idei nyolc futásából, mindössze egyszer nem sikerült „dobogóra állnia”. Megnyerte a 900 méteres Villám Díjat, majd második helyen végzett a Flandorffer Tamás Emlékversenyben. A Janek Gézáról elnevezett emlékversenyben első, a Kozma Ferenc Emlékversenyben harmadik, míg a BBAG Díjban második. Most is az élmezőnybe várjuk.

 

Brisk Moos (4 éves mén) A nagyhatású ír fedezőmén, Galileo fia, aki északi szomszédjaink színeiben versenyez. 2012-ben háromszor állt starthoz Pozsonyban, rendre első kategóriás megmérettetésekben. Győznie ugyan nem sikerült, de szlovák átlagformájával hazánkban is eredményes lehet.

 

Dárdahegy (4 éves mén) Közel egyéves kihagyás után májusban tért vissza a versenypályára. Főként első- és másodosztályú hendikepekben állt starthoz mostanában, de legutóbb az Elit kategóriás BBAG Díjban is megfutatták. A Baden-Badenben vásárolt lovak 1400 méteres versenyében negyedik helyen ért célba.

 

Silent Blessing (4 éves mén) Nehéz feladat elé néz az Álmodó istálló angol importja, aki ebben az évben nyolcadik startjára készül. Eredményei közül, a Bárdosi György Emlékverseny Hendikepben elért győzelme, valamint egy pozsonyi és egy budapesti második helyezés emelhető ki. Augusztus közepén az első kategóriás Istvántelki Díjban futott 1600 méteren, ahol ötödik lett. A rövidebb táv neki is jobban „feküdhet”.

 

Vanity Queen (5 éves kanca) Idei első futása alkalmával nem talált legyőzőre, de azóta nem sikerült újra nyernie, ennek ellenére már 1 millió forint felett jár a versenydíjak tekintetében. Papíron nincs könnyű helyzetben Tormási Gyula trenírozottja, de mindig benne van a meglepetés.

 

Alfkona (4 éves kanca) Jozef Roszival idomítottja előkelő helyezéssel nyitotta az esztendőt a Káposztásmegyeri Díjban, ahol csak a távspecialista Makaam-tól szenvedett vereséget. Azóta három pozsonyi viadal, egy budapesti, és egy müncheni verseny van a lábában. A szlovák fővárosban két győzelmet és egy negyedik helyezést könyvelhetett el, majd hazánkban megnyerte a legfőbb sprintfutamot, az 1200 méterre kiírt Kozma Ferenc Emlékversenyt. A németországi 1300 méteres Listed versenyben ötödik helyen zárt, de a tudósítások szerint nem futott zavartalan versenyt.

 

Dancing Hussy (4 éves kanca) A Szenttamási istálló legjobban teljesítő telivére. Az Elit kategóriás Csekonics József Emlékversenyben pénzdíjas negyedik, majd a Villám Díjban egy hellyel előrébb lépett. Kisebb meglepetésre megnyerte a Flandorffert, majd a Janekban negyedik helyen végzett. Az 1100 méteres Ászári Díjban „bronzérmes” lett, a Kozmában pedig ötödik helyezett (mint utólag kiderült, némi startgép mizériától hátráltatva). Utolsó versenyét gyengébb képességű lovak között könnyedén nyerte.

 

Gipsy Dream (3 éves) A Bih-Ma Kft lova utónevezéssel került a Magyar Kancadíj résztvevői közé, de csak a mezőny legvégén ért célba. Az I. kategóriás Istvántelki Díjban közeli negyedik lett, majd némiképp váratlanul, imponáló fölénnyel győzött az 1800 méteres Kincsem Park Díjában. Utolsó versenyét 2000 méterre futotta, de a hosszabb távon helyezetlenül zárt.