Lóversenytipp: Juddmonte International Stakes

2012-08-22
A négynapos Ebor Festival keretében szerdán megrendezendő Juddmonte International Stakes idén különös izgalmakat tartogat a lóversenyrajongók számára, hiszen a világ legmagasabbra értékelt lova, a veretlen Frankel itt áll majd először rajthoz 1 mérföldnél hosszabb távon.

 

A York-ban rendezett egy és negyed mérföldes (2092 méteres) Group 1 minősítésű futamon hároméves és annál idősebb telivérek állhatnak rajthoz. Ami idén különösképpen érdekessé teszi a futamot, az az, hogy Frankel életében először merészkedik az eddig számára megszokott egy mérföldes (1600 méteres) távon túlra. Ráadásul, egyenlőre legalábbis úgy tűnik, érdemlegesebb kihívói is lesznek, hiszen itt lesz Aidan O’Brien neveltje, St Nicholas Abbey, a tavalyi bajnok, Twice Over, valamint Farhh, a Godolphin istálló reménysége, aki idén második lett Frankel mögött a Sussex Stakes-en.

 

A mezőny:

Frankel (1/7) Kell-e bemutatnunk Sir Henry Cecil szemefényét, a világ legmagasabbra értékelt lovát? A minden idők legnagyobb Timeform formaminősítésével (147) bíró négyéves Galileo mén eddigi karrierje során 12 futamon indult és győzött, amiből 8 Group 1 minősítésű volt. Ami viszont mindenképp izgalmas most vele kapcsolatban, az a bevezetőben is említett tény, hogy még soha nem indult 1 mérföldnél hosszabb távon... ezzel együtt valószínű nem lesz probléma számára ez a plusz 500 méter, hiszen Sir Cecil biztos meggyőződött már képességeiről ezen a távon is, bizonyára nem felelőtlenül teszi kockára tanítványa veretlenségét. Annak ellenére, hogy a verseny távja újdonság lesz Frankel számára, valószínű ismét nem az lesz a kérdés, hogy nyer-e, hanem inkább az, hogy mennyivel. (Bár, mint tudjuk, a lóversenyzésben sosincsenek lefutott versenyek, gondoljunk csak az addig veretlen Zenyatta utolsó versenyére…)

 

St Nicholas Abbey (11/2) Aidan O’Brien ötéves neveltje jelentheti talán a legnagyobb veszélyt Frankel-re, bár meg kell jegyezni, hogy azért nem egy súlycsoportban vannak ők ketten... St Nicholas Abbey tavaly megnyerte a Coronation Cup-ot (Gr1), majd harmadik lett a King George-on Nathaniel és Workforce mögött.  A Qatar Prix De L'arc De Triomphe-on (Gr1) csak ötödik lett, azonban egy hónappal később a Breeders’ Cup Turf-on (Gr1)  több mint két hosszal verte Sea Moon-t. Idén a Dubai Sheema Classic-on második lett a nemrég doppingügybe keveredett Cirrus Des Aigles mögött. Következő futamán óriási meglepetésre kikapott a számára iramot diktáló, Windsor Palace-tól a High Chaparral-on (itt hozzá kell tenni, hogy Joe O’Brien beismerten nagyon rosszul lovagolta), majd június közepén magabiztosan, négy testhosszal megvédte címét a Coronation Cup-on. Utoljára az Ascoton indult a King George VI and Queen Elizabeth Stakes-en, ahol harmadik lett Danedream és Nathaniel mögött másfél hosszal lemaradva. Összességében 15-ször indult eddigi karrierje során, 7 futamot megnyert (ebből négy Group 1 futam volt) és 6-szor volt helyezett.  

 

Farhh (12/1) A Godolphin istálló négyévese a tavalyi szezonban sérülésekkel küszködött, azonban idén május óta talpon van. A Prince Of Wales Stakes-en harmadik lett So You Think mögött, majd a Coral Eclipse-en óriási csatát vívott Nathaniel-el, akitől végül fél hosszal kapott ki. Utoljára Frankellel futott a Sussex Stakes-en, ott hat hosszal Frankel után, másodikként ért célba. A harmadik helyért küzdhet, nem valószínű, hogy meg tudja előzni St Nicholas Abbey-t (Frankelt meg pláne nem).

 

Twice Over (18/1) A hétéves mén eddigi 32 futamából 12-t nyert meg és ugyanennyiszer volt helyezett. Tízszer nyert 1m2f távon, amiből 4 Group 1 minősítésű futam volt (a 2009-es Champion Stakes, a 2010-es Eclipse és Champion Stakes, és a 2011-es Juddmonte International). Azonban mindezt megkérdőjelezi, hogy idén még nem tudott nyerni: két Group 3-as futamon helyezett lett, legutóbb pedig a Group 1 minősítésű Coral Eclipse Stakesen harmadikként érkezett Nathaniel és Farhh mögött. Hiába ő a címvédő, idén Frankel-lel és St Nicholas Abbey-vel a mezőnyben még a helyezés sem biztos a számára.

 

Planteur (33/1) 2010-ben Ellie Lellouche akkori neveltje kicsivel szorult csak a második helyre a francia Derbyn. Első Group 1 győzelmét a 2011-es Prix Ganay-n szerezte, ez jelenti egyben eddigi utolsó győzelmét is. Tavaly a Prince of Wales-en negyedik lett, majd egy ötödik és nyolcadik hely következett. Ennek eredményeként új edzőt kapott Marco Botti személyében. Új trénerével harmadik lett a Dubai World Cup-on és a Prix d’Ispahan-on is. Utoljára az Ascoton indult, azonban csak hetedikként érkezett célba a Prince of Wales Stakes-en. Eddigi pályafutása alatt összesen 17 versenyen indult, melyből ötöt megnyert és hatszor volt helyezett.

 

Sri Putra (50/1) A hatéves telivér az utóbbi két évben jobbára csak listed futamokat tudott nyerni. A tavalyi Prince Of Wales-en harmadik, idén pedig ötödik lett (So You Think mögött). Egy évvel ezelőtt szintén So You Think mögött harmadik lett az Eclipse-en.  Legutóbbi futamán szerezte meg talán eddigi legnagyobb eredményét: megnyerte a Group 2 minősítésű 1m2f Sky Bet York Stakest. Összességében eddigi karrierje során 28 futamon indult, melyből 7-et tudott megnyerni és hatszor volt helyezett.

 

Bullet Train (150/1) Frankel istállótársa és edzőtársa, Frankel számára diktálja majd a tempót.

Windsor Palace (150/1) St Nicholas Abbey pacemakereként lesz jelen a futamon.

Robin Hood (250/1) St Nicholas Abbey másik istállótársa, szintén a pacemaker szerepében indul.

 

 

A futam magyar idő szerint 16:40-kor kezdődik.