Lóverseny tipp: Szent István Díj

2012-08-15
Vasárnap ismét kiemelt futamot rendeznek a budapesti Kincsem Parkban. Az 1,9 millió forint összdíjazású Szent István Díjban előreláthatólag kilenc telivér vág neki a 2200 méteres versenytávnak.

 

A Listed besorolást élvező versenyben jó képességű háromévesek, többek között a 90. Magyar Derbyben dobogós helyezést elért lovak csapnak össze az idősebb évjárat távbíró klasszisaival.

 

A mezőny:

Rendezvous (6 éves mén) A Telivér Farm II. istálló ír importja. Az Epsom Derby győztes Pour Moi anyai féltestvére. A 2012-es sík szezont Pozsonyban kezdte, ahol egy II. kategóriás 2400 méteres versenyben helyezetlenül végzett. A mostani viadallal megegyező távú Bábolnai Díjban pénzdíjas negyedik, azóta azonban mind a Vidékfejlesztési Miniszter Díjában, mind a Kisbér Díjban valós tudása alatt teljesített. Tavalyi jobb számaival ismét a dobogós helyekért csatázhatna.

 

Limoncello (6 éves mén) Pályafutását hazánkban kezdte, majd külföldi tréningbe került. 2009-ben és egy éve is megnyerte a Szent István Díjat, így bizonyosak lehetünk benne, vasárnap sem fogja alább adni az első helynél, amihez azonban újból topot kell futnia.

 

Fiery Wing (5 éves mén) Pavel Vigas úr szürke telivére idén ért fel a hazai legjobbakhoz. A Gróf Batthyány Elemér Emlékversenyben a távspecialista Makaam-ot szorongatta, míg a Millenniumi díjban az „Év Lovával”, Ostinato-val is versenyre kelt. Mindkét említett futamban az ezüstérem jutott neki. Utolsó két versenye alapján némi formahanyatlásról beszélhetünk Ribárszki Sándor idomítottja kapcsán, és a 2200 méter sem tűnik ideálisnak számára. Ennek ellenére, meglepetést okozhat.   

 

Szamóca (5 éves kanca) Rendezvous-hoz hasonlóan, Szamóca felkészítését is a champion tréner, Kovács Sándor irányítja. Április eleje óta talpon van, s rendre hűségesen teljesít. Mindez, öt dobogós pozíciót eredményezett a tulajdonos, ESDE Bt. számára, habár győzelmet még nem ünnepelhettek. A kanca egyaránt harmadik lett a Bábolnai Díjban, a Dióspusztai Díjban, és legutóbb a Vidékfejlesztési Miniszter Díjában. Közeli sansz, akit az élmezőnybe várunk. 

 

Footsie (5 éves kanca) 2012-ben már kilencedjére áll starthoz, legutóbb pont egy hete az 1800 méterre kiírt Gödi Díjban, mely versenyben közeli harmadik. Kisebb meglepetésre ugyanez az eredményt produkálta korábban a Vidékfejlesztésiben, holtversenyben Szamócával. Amennyiben nem fáradt, újból pénzért futhat. 

 

Mediplomat (4 éves mén) 2011-ben megnyerte a Derby előfutamának számító Alagi Díjat, majd a Magyar Derbyben csak minimális különbséggel maradt le az első helyről. A klasszikus futamot követően nem találta korábbi önmagát, de idén ismét remek formával lépett a színre. Egy versenyt leszámítva mindig pénzt keresett az Álmodó istállónak, ráadásul elejétől a végig vezetve, győzni tudott az Elit kategóriás Vidékfejlesztési Miniszter Díjában. Legutóbb őt is a Kisbér Díjban láthattuk, ahol harmadikként ért célba. A végső sikerre most is jó eséllyel pályázik.

 

Musical Flight (4 éves mén) Dr. Ecsedi Leticia Hurricane Run apaságú lova az idei esztendőben kezdett versenyezni hazánkban. Származása alapján nem okozhat neki gondot a 2200 méter, mely távon ez idáig nem méretett meg. Eddigi teljesítménye alapján hatalmas javulásra lenne szüksége, akárcsak egy pénzdíjas helyezés elcsípéséhez is, de sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy istállótársának, Raphael Santi-nak diktálja majd a tempót.

 

Raphael Santi (3 éves mén) A derby évjárat egyik kiemelkedő alakja. A Dióspusztai Díjat nyolc hosszal nyerte Mediplomat és Szamóca előtt, ezzel jelezve, hogy a Derbyben sem sansztalan, ahol végül értékes harmadik helyezést szerzett. Július 29-én szép finist követően orrhosszal lett első a Kisbér Díjban. Papíron, kiemelkedő favorit.

 

Category Five (3 éves mén) A Derbyben „sötét lóként” állt starthoz. Ezt igazolva, olasz zsokéjával nagy csatára késztette a későbbi győztes Latin Lover-t, s lett második. A Kisbér Díjban csalódást keltő utolsó. Nagy kérdés, hogy a Szent István Díjban melyik arcát mutatja majd? A Derbyben látottakkal akár győzhetne is. Esetében a lovasítás kulcsfontosságú lehet.