Lóverseny tipp: St Leger Stakes

Camelot egy lépésre a Koronától!
Szombaton rendezik az angol Hármas Korona utolsó ágát, az 1776-ban alapított St. Leger Stakes-t. Miután Camelot idén megnyerte a 2000 Guineas-t és az Epsom Derby-t is, esély van arra, hogy 42 év után ismét gazdára találjon a korona.

 

A 2937 méteres Group 1-es minősítésű futamon csak hároméves telivérek indulhatnak. Ez az először 1776-ban megrendezett verseny a legrégebbi az öt klasszikus angol futam közül, ezt rendezik meg legutolsóként, és ez a leghosszabb közülük. A Hármas Koronát az a hároméves érdemli ki, aki megnyeri a 2000 Guineas-t, az Epsom Derby-t és a St Leger Stakes-t. Az utóbbi évtizedekben nem volt példa arra, hogy valakinek sikerült volna az a lovatpróbáló bravúr, hogy egy szezonban ezen a három különböző távon nyerni tudjon, tehát legyen gyors, és legyen jó az állóképessége is. Utoljára Nijinsky tudta elhódítani a koronát 1970-ben, de most szombaton Camelot előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy megkoronázza hároméves karrierjét.

 

A mezőny: 

Camelot (2/5) Aiden O’Brien kitűnő neveltje, a futam abszolút favoritja, nagyszerű mérleget tudhat magáénak: 5 futamból 5 győzelem. Májusban a 2000 Guineas-t nyerte French Fifteen előtt, majd az Epsom Derby-n aratott magabiztos győzelmet: 5 hosszal verte Main Sequence-t. Utoljára az Ír Derbyn láthattuk, akkor két hosszal Born To Sea előtt ért elsőként célba. 

A szaksajtóban több helyen elhangzott már, hogy az idei hároméves korosztály valahogy nem az igazi, és közülük igazán csak egyvalaki, Camelot magaslik ki. Hogy mennyire jó ló is ő, az majd csak akkor derül ki igazán, mikor egy futamban láthatjuk majd az idősebb korosztállyal. Most szombaton mindenesetre még saját korosztályával fut, így egyértelmű favoritnak tűnik, azonban trénere a hét elején egy interjúban elmondta, hogy kicsit aggódik a táv miatt…  Mikor a derbyt nyerte, nem tűnt úgy, hogy a célban az ereje végét járja, így azért van rá remény, hogy bírni fogja a St Leger távját is, annak ellenére, hogy nem egy stayer vonal az övé (bár Fame And Glory bizonyítja, hogy azért a Montjeu vonal is bírja a távot).

 

Main Sequence (8/1) Camelot egyik legnagyobb ellenfele lehet, már ha csak azt vesszük is figyelembe, hogy a Derbyn is második lett mögötte. Idei első két versenyét (egy handicap és egy derby trial futamot) megnyerte, majd a Derbyn 5 testhosszal kikapott Camelottól. Következő futamán, a Juddmonte Grand Prix De Paris-on (Gr1) csak negyedikként ért célba. Eddigi utolsó futamán, a Great Voltigeur Stakes-en második lett Thought Worthy mögött. Eddigi mérlege 7 futamból 4 győzelem, és két második helyezés, azonban Group 3-nál magasabb szinten még nem sikerült nyernie.

 

Imperial Monarch (8/1) Camelot istállótársa (épp ezért nem valószínű, hogy állva marad a versenyre) jó mérleggel rendelkezik: 4 futamból 3 győzelem, igaz idén júniusban nagyon szerencsétlenül szerepelt Prix du Jockey Club-on Chantilly-ben, és csak 8. lett. Előtte áprilisban Thought Worthy előtt majdnem két hosszal nyerte a Group 3-as minősítésű Bet365 Classic Trial-t. Utoljára a Group 1 minősítésű Grand Prix De Paris-on indult, amit szintén megnyert. 

 

Thought Worthy (11/1) John Gosden trenírozottja 6 futamon indult eddig, ebből hármat megnyert, kétszer pedig helyezett volt. A Derbyn negyedik lett Camelot mögött jócskán, 11 hosszal lemaradva. Az Ascoton a King Edward VII Stakes-en indult ott a harmadik helyet sikerült elcsípnie. Utoljára a Group 2 minősítésű Great Voltigeur Stakes-en futott, amit megnyert Main Sequence előtt. 

 

Michelangelo (12/1) Galileo fia kétévesen nem versenyzett, idén négy futamon indult, melyből kettőt megnyert, másik két alkalommal pedig harmadik lett. Utoljára a Group 3 minősítésű Gordon Stakes-en indult, ahol harmadik lett Noble Mission mögött. 

 

Guarantee (16/1) Háromévesen kezdett versenyezni, bemutatkozó futamán második lett, az utána következő hármat pedig megnyerte. Utolsó futamán, egy ugyanezen a távon rendezett handicap futamon magabiztosan, három testhosszal verte a másodikként befutó Biographert. Most kiderül, hogy vajon mit tud egy osztállyal feljebb.

 

Thomas Chippendale (25/1) Sir Henry Cecil neveltje hatszor állt eddig startgépbe, háromszor nyerni tudott, a többi versenyén helyezést sem ért el. Júniusban az Ascoton megnyerte a King Edward VII Stakes-et (Noble Mission-t verte fél testhosszal), utána azonban, eddigi utolsó futamán, a Great Voltigeur Stakes-en csak ötödik lett. 

 

Ursa Major (25/1) Egy újabb Galileo ivadék a mezőnyben; féltestvéréhez hasonlóan ő sem futott kétévesen. Idén hat futamon indult, négyszer győzött, kétszer pedig második lett, azonban ezek főleg handicap futamok voltak. Utolsó futamán, az Irish St Leger Trial Stakes-en elsőként futott be a célba. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, formája alapján meglepetést is okozhat. Erre, úgy tűnik, néhány fogadóiroda is rájöttek, mert napról napra rövidítik az oddsszát.

 

Encke (33/1) A Godolphin istálló háromévese formája alapján nem annyira esélytelen, mint ahogy ez az odds sejteti, pláne, ha megnézzük, hogy Michelangelo-t például megverte a Goodwoodon. Idei első futamát, egy handicap versenyt, megnyerte, majd a Group 3 minősítésű Grodon Stakes-en második lett Noble Mission mögött. Legutóbb a  Great Voltigeur Stakes-en indult, ott harmadik lett Thought Worthy és Main Sequence mögött. Eddigi mérlege 5 futamból 2 győzelem, és három helyezés.

 

Chamonix (66/1) És még egy Galileo fiú, aki szintén csak idén kezdte a versenyzést. Csupán három szereplése volt eddig, bemutatkozó futamán hatodik lett, azonban utána következő két futamát (egy nyeretlenek számára kiírt versenyt, és egy listed futamot) megnyerte. Valószínűleg Camelot pacemakereként lesz jelen a futamon. 

 

Dartford (250/1) Thought Worthy istállótársa, bizonyára a pacemaker szerepében indul. 

 

 

St Leger statisztikák

Forma

- Az utóbbi 10 nyertesből 9 4 vagy 5 alkalommal futott az idényben

A mezőnyben Thought Worthy, Thomas Chippendale, Main Sequence, Ursa Major, Michelangelo, Guarantee és Dartford felel meg ennek a feltételnek.

- Az utóbbi 10 nyertesből 6 megnyerte a legutolsó futamát

Camelot, Imperial Monarch, Thought Worthy, Ursa Major, Chamonix és Guarantee voltak azok, akik legutóbb győztesként hagyták el a pályát.

- Az utóbbi 10 nyertesből 8 nyert már 1m3f – 1m5f távon (A két kivétel helyezett volt a Voltigeur-ban)

Ennek a kritériumnak Camelot, Chamonix, Guarantee, Imperial Monarch, Main Sequence, Michelangelo, Thomas Chippendale, Thought Worthy és Ursa Major tesz eleget.

- Az utóbbi 10 nyertesből 8 nyert már Group futamot (a 2 kivétel második volt egy Group 2 futamon)

Camelot, Imperial Monarch, Main Sequence, Thomas Chippendale, Thought Worthy és Ursa Major bizonyított már Group minősítésű versenyen.

 

Epsom Derby

Mióta Nijinsky 1970-ben megnyerte a Hármas Koronát, csak két Derby győztes futott a St Leger-ben: 

Shergar: 4. lett 1981-ben

Reference Point: 1. lett 1987-ben

A legjobb helyen végzett Epsom Derby induló eredményei: 3716116261 (4-2-10)

 

Royal Ascot

King Edward VII Stakes győztes (Thomas Chippendale): 624 (0-1-3)

A legjobb helyen végzett King Edward VII Stakes induló eredményei: 622311418 (3-3-9)

10 nyertesből 5 futott a King Edward VII-ben, az alábbi eredménnyel: 23222

 

Egyéb versenyek

Racing Post Trophy nyertes (Camelot): 1 (1-0-1)

Irish Derby nyertes (Camelot): 7 (0-0-1)

Great Voltigeur nyertes (Thought Worthy): 3151363 (2-3-7)

Fairway Stakes nyertes (Thought Worthy): 31 (1-1-2)

Cocked Hat Stakes nyertes (Michelangelo): 061 (1-0-3)

Lingfield Derby Trial nyertes (Main Sequence): 340 (0-1-3)

Sandown Classic Trial nyertes (Imperial Monarch): 78 (0-0-2)

 

10 győztesből 5 a Great Voltigeur-ben futott utoljára,  az alábbi eredménnyel: 32112

10 győztesből 5 futott a Derby-n, az alábbi eredménnyel: 02748

10 győztesből 3 futott az Irish Derby-n, az alábbi eredménnyel: 442

 

Trénerek

John Gosden (2-0-3) az utóbbi öt évben háromszor nyert, köztük az utóbbi két alkalommal. Idén Thought Worthy-t, Mihcelangelo-t és Dartford-ot indítja.

Aidan O’Brien (2-4-23) az utóbbi 10 évben kétszer nyert úgy, hogy 23 futót indított (az összes induló 23,7 százalékát). Szombatra Camelot-ot, Imperial Monarch-ot valamint Chamonix-ot nevezte.

 

Oddsok

Az új évszázad első 7 futama közül hatot a favorit nyert meg, azonban az utolsó 4 bajnok 8/1, 12/1, 14/1 és 15/2 oddsszal indult.

Az utóbbi tíz évben négyszer nyert a favorit (4-5-11).

 

A futamot szombaton magyar idő szerint 16:40-kor indítják.