Lóverseny tipp: Betfred Sprint Cup

2012-09-07
Szombaton rendezik meg a hároméves és idősebb telivérek számára kiírt Group 1 minősítésű Sprint Cup-ot a Haydock Park-ban, mely világszinten is az egyik legnevesebb sprintfutamnak számít.

  

A 6 furlongos (1.207 méteres) futamot 1966 óta rendezik meg (kezdetben még kétéves és idősebb lovak számára), 1988-ban kapta meg a Group 1 státuszt. 1994 óta a kétévesek már nem indulhatnak rajta. 

 

A mezőny:

Ortensia (5/2) Az ausztrálok szuperkancája idei első futamán, az 5 furlongos Al Quoz Sprint-en Meydan-ben lenyűgöző győzelmet aratott. Az Ascot-ra érkezett Angliába, azonban ott meglehetősen kiábrándítóan szerepelt a Kings' Stand-en: több mint hat hosszal lemaradva, csupán kilencedikként ért célba. Lehet, hogy csak az utazás viselte meg, hiszen azóta javuló formát mutat. A July Cup-on még negyedik, aztán utána következő két futamát, a Gordon's King George Stakes-t és a Coolmore Nunthorpe Stakes-t megnyerte. 

A 7 éves kanca eddigi mérlege: 34 futamból 13 győzelem, 7 helyezés. Mindenképp a futam favoritja, az esetleges puha talaj (és Bated Breath) azonban gondot okozhat neki, bár az előrejelzések száraz időt mutatnak.

 

Bated Breath (10/3) Jól kezdte az évet, hiszen első versenyét, az 5 furlongos Temple Stakes-t, itt a Haydockon, pályarekorddal nyerte. A folytatás már nem alakult ilyen jól; következő futamán,  a King's Stand Stakes-en (Gr1) az Ascot-on második lett Little Bridge mögött. Utolsó stratján, a Coolmore Nunthorpe Stakes-en csak hatodik lett.

Többek szerint ő az egyik legjobb angol sprinter, azonban még mindig nem sikerült Group 1 futamot nyernie. Az ötéves mén eddig 17 versenyen indult, 6-szor nyert, 5-ször volt helyezett. Mellette szól, hogy a haydocki pályán jó mérlege van, 4-szer futott itt, 3-szor nyert, 1-szer második volt.

 

Strong Suit (6/1)  Idei szezonja nem indult jól, hiszen a Queen Anne Stakes-en csak 10. , majd a July Cupon csak 8. lett. Kétévesen azonban megnyerte a Coventry-t, tavaly pedig a Jersey Stakes-t. Tavaly kétszer volt helyezett Group 1 szinten (egyszer Dream Ahead, egyszer pedig Frankel mögött). Idei utolsó futamán, a Group 2-es Betfred Hungerford Stakes-en második lett Lethal Force mögött háromnegyed testhosszal. 

A négyéves mén eddig összesen 13 futamon indult, melyből ötöt megnyert és négyszer volt helyezett. Csúcsformában elsőosztályú sprinter, azonban az utóbbi időben nem ezt a formáját mutatta, bár utolsó futása azért reménykeltőnek nevezhető, mintha kezdené visszanyerni régi formáját.  

 

Society Rock (11/1) Idén a Duke Of York Totepool Stakes-en kezdett, ahol harmadik lett, majd Black Caviar-ral futott a Diamond Jubilee Stakes-en az Ascot-on, ahol címvédőként indult. Egy lassú rajt után a csodakanca mögött 2 hosszal lemaradva, csak ötödikként ért célba. Idei utolsó futamán, a July Cup-on harmadik lett. 

Eddigi 18 versenyén négyszer győzött, hatszor volt helyezett. A többiekkel ellentétben neki kedvezne a puha talaj, az időjárás előrejelzés szerint azonban nem lesz ilyen szerencséje. Trénere szerint nagyon jó formában van, és reménykedik, hogy végre megszakad szerencsétlenségi sorozatuk.

 

Wizz Kid (14/1) A négyéves kanca eddigi 12 futamán négyszer tudott nyerni, háromszor volt második, és ugyanennyiszer harmadik. Group 2-es versenynél magasabb minősítésű futamon eddig még nem tudott győzni. Idén a Prix Du Groschene-en (G2) nyerni tudott, azonban utána az Ascot-on a King’s Stand Stakes-en csak tízedik lett. Utolsó startján jó formát mutatott, a Group 1-es Prix Maurice De Gheest-en második lett Moonlight Cloud mögött. 

John O’Connor, a ló managere szerint „6f távon olyan formát tud mutatni, mint mikor tavaly második lett az Ascoton a British Champions Sprinten, és ezzel a formával robbanthat szombaton.” Aki dark-horse-t keres a fogadásaihoz, ő lehet a megfelelő választás.

 

Hitchens (14/1) A hétéves herélt eddigi 46 versenyéből kilencet tudott megnyerni, 11-szer volt helyezett. Group 3-nál magasabb minősítésű futamról még nem sikerült serleggel hazatérnie. A tavalyi szezonban egyértelmű fejlődést mutatott, ekkor szerezte meg első Group 3-as győzelmét, a Greenlands Stakes-en. Tavaly érte el élete eddigi legjobb eredményét is, harmadik lett a Group 1 minősítésű Darley July Cup-on.

Idén 7 futamon indult, Meydan-ban az Al Shindagha Sprint-en Krypton Factort legyőzve tudott nyerni, melyet Krypton meg is torolt, hiszen a következő két futamon mögötte lett második (Mahab Al Shimaal) illetve negyedik (Dubai Golden Shaheen). Utolsó futamán, egy listed besorolású versenyen, győzni tudott. 

 

Hawkeyethenoo (16/1) A hatéves herélt eddig szinte kizárólag handicap versenyeken indult. Egyetlen Group besorolású versenyen próbálkozott, májusban indult a July Cup-on, ahol ötödikként ért célba. Az idei szezonban élete legjobb formáját mutatja, ennek bizonyítékaként legutóbbi startján, a Stewards' Cup-on győzni tudott. Egy each-way-t érdemes lehet megjátszani vele.

 

Dandy Boy (16/1) Group minősítésű futamokon még nem tudott bizonyítani, eddig leginkább handicap versenyeken indult. Meggyőzően nyerte az idei Wokingham-et a Royal Ascot-on, azonban utána kiábrándítóan szerepelt mind a July Cup-on (9.), mind a Coolmore Nunthorpe Stakes-en (11.). Minden kétséget kizáróan a Wokingham volt karrierje eddigi legjobb teljesítménye, sőt eddigi lényegesen gyengébb formáját elnézve, még az is elképzelhető, hogy csak mázlija volt, de azért nem árt figyelni rá. 

 

Soul (16/1) A Godolphin istálló telivére 18-szor állt startgépbe eddigi karrierje során; 5-ször nyert, 4-szer volt helyezett. Group 3-nál magasabb futamon még nem tudott nyerni. Idén a Duke of York-on 6., majd a Diamond Jubilee-n 4. Lehet, hogy Black Caviar közelsége jó hatással volt rá, mert következő futamát, a Group 3 minősítésű Hackwood Stakes-t megnyerte. Idei utolsó futamán, a Group 2-es Betfred Hungerford Stakes-en hatodik lett. 

 

Gordon Lord Byron (25/1) A négyéves herélt 20 eddigi futamán 5 győzelmet aratott, és 9-szer szerzett helyezést. Szinte kizárólag csak handicap és listed futamokon indult, idén futotta első és ezidáig egyetlen Group minősítésű futamát, a Patrick P. O'Leary Memorial Stakesen (Gr.3) második lett Fire Lily mögött. Utolsó startját, a listed besorolású Betfred City Of York Stakes-t az Ebor fesztiválon rendkívül könnyedén, közel három hosszal nyerte.

 

 

Sprint Cup statisztikák

Az utóbbi 10 év nyerteseinek életkora (győzelem-helyezés-indulók)

3 éves (4-4-35), 4 éves (2-10-42), 5 éves (3-2-31), 6 éves+ (1-4-34).

A négy hároméves nyerő közül három előzőleg a Prix Maurice de Gheest-en futott.

Mind a négy ötéves vagy idősebb nyerő futott azévben a King’s Stand-ben vagy a Golden Jubilee-ben.

Az idei mezőnyben 

3 éves: Es Que Love

4 éves: Elusivity, Gordon Lord Byron, Majestic Myles, Strong Suit és Wizz Kid

5 éves: Bated Breath, Confessional, Society Rock és Soul

6 éves+: Dandy Boy, Genki, Hawkeyethenoo, Hitchens és Ortensia

 

Nem

A kancák (2-4-18) viszonylag jól teljesítenek ebben a futamban, két győzelmet szereztek, és övék a helyezések 20 százaléka, annak ellenére, hogy csak az összes induló 12,7 százaléka volt kanca.

Idén két kanca indul, Ortensia és Wizz Kid.

 

Forma

- A legutóbbi 10 nyertesből 6 első, vagy második volt legutóbbi startján

A mostani mezőnyből Gordon Lord Byron, Hawkeyethenoo, Hitchens és Ortensia tudott győzni legutóbbi futamán. 

- A legutóbbi 10 nyertesből 6 az első háromban végzett egy Group 1 futamon előző 2 futamán

A szombaton startgépbe állók közül Bated Breath, Ortensia, Society Rock és Wizz Kid felel meg ennek a kritériumnak.

 

Trénerek

Roger Charlton (1-3-7) trenírozta az első és harmadik helyezettet 2004-ben, és az utóbbi két évben mindig volt helyezettje. Idén Bated Breath-et és Genki-t indítja.

Tim Easterby (1-1-5), Henry Candy (1-1-7) és David Simcock (1-0-1) is indított már nyertest az utóbbi 10 évben. Idén csak a szélső esélyt képviselő Confessional képviseli a futamon.

Az ír tréningben lévő lovak (0-0-9) rendszerint nem teljesítenek jól ezen a futamon, mind a kilenc indulójuk helyezetlenül végzett (6 közülük Aidan O’Brien neveltje volt). Írország színeiben szombaton Elusivity, Es Que Love, Genki, Gord Lord Byron, Hawkeyethenoo, Hitchens, Majestic Myles, Society Rock és Wizz Kid áll rajthoz.

2000 óta az 5 francia tréningben álló induló közül 2 győztes, egy pedig második lett. Mindkét helyezetlen ló 16/1-nél magasabb oddsszal indult. Idén nem lesz francia tréningben álló ló a futamon.

 

Startpozíció (nyertes-helyezett-induló)

Az alsó 5 pozícióról induló ló:  2-7-45

Középről induló lovak: 2-5-37

A felső 5 pozícióról induló ló: 5-6-45

 

Oddsok

A  legutóbbi 10 nyertesből 7 9/1 – 25/1 közötti oddsszal indult

A favorit  (3-2-10) a legutóbbi 10 futamból hármon tudott nyerni.

 

A futamot magyar idő szerint 16:25-kor indítják.