Lóverseny botrány az angoloknál

2011. október 25.
Tíznapos kivizsgálás kezdődött hétfőn az Angol Lóverseny Bizottság holborn-i központjában.

13 ember - köztük öt jelenlegi illetve volt zsoké  - ellen indult eljárás, akik tagadták, hogy aktív szereplői lettek volna az eddigi legnagyobb bundabotránynak.

A vád szerint a tulajdonosok, Maurice Sines és James Crickmore rendszeresen lefizették  és megvesztegették a zsokékat, hogy ezáltal tegyenek szert tetemes profitra. A négy érintett, jelenleg is versenyző zsoké Paul Doe, Greg Fairley, Jimmy Quinn és Kirsty Milczarek.
Paul Fitzsimons-t, aki jelenleg oktatóként dolgozik, szintén megvádolták, hogy aktív zsoké korszakában részt vett a bundázásban.
A többi vádlott a tulajdonos Peter Gold, Nick Gold, Shaun Harris, David Kendrick, Darren May and Liam Vasey.

A vád szerint 2009. január és augusztus között 10 verseny előtt adták át információkat fogadóknak ellenszolgáltatás fejében.

A nyomozás az után indult, hogy néhány nagy fogadóiroda gyanús fogadásokról tájékoztatta a BHA-t. A fogadóiroda információi szerint a gyanús versenyek egyikén többszázezer fontos fogadás érkezett egy lóra.

Ez a legjelentősebb eset 2007 óta, akkor ejtették a vádat Kieren Fallon zsoké ellen. Ha most bűnösnek találják a zsokékat, legalább 5, de akár 25 évre is eltilthatják őket a versenyzéstől.