Lóverseny tipp: Red Mills Irish Champion Stakes

2012-09-06
Szombaton futják a hároméves és idősebb lovak számára kiírt Group 1 minősítésű Irish Champion Stakes-t, mely az egyik legelismertebb futam Európában.

 

Az 1m2f hosszú (2.012 méteres) futamot 1976-ban rendezték meg először, 2009 óta a Breeders’ Cup Challenge sorozat része, így a győztes automatikusan meghívást kap az idei Breeders’ Cup Turf-ra. 

 

A mezőny:

Nathaniel (13/8) A futam favoritja, a négyéves Galileo mén tavaly megnyerte a King Edward VII Stakes-t (Gr2) és a King George-ot (Gr1), azonban a Champion Stakes-en (Gr1) csak 5. lett. 

Idén két futamon indult eddig: a Coral-Eclipse Stakes-en (Gr1) az év egyik legizgalmasabb befutóját produkálta Farhh-val. A fej-fej melletti küzdelemben kiváló állóképességről tett tanúbizonyságot, tartani tudta Farhh-t, és végül elsőként ért célba. A King George VI and Queen Elizabeth Stakes szintén kemény versenyt hozott számára, ezúttal Danedream-mel kellett megküzdenie, a befutó olyan szorosra sikeredett, hogy csak a célfotó elemzése után tudták megállapítani, hogy Danedream orrhosszal Nathaniel előtt ért célba. 

Szombaton a szupergyors talaj gondot okozhat neki, az állóképesség azonban mindenképp mellette szól. William Buick, az idei szezon egyik legeredményesebb zsokéja helikopterrel érkezik a Haydock-i pályáról (ahol Ortensia-t lovagolja ugyanaznap a Betfred Sprint Cup-on), hogy hátára üljön, és könnyen lehet, hogy egy újabb Gosden-Buick Group 1 győzelemnek lehetünk majd tanúi. 

 

Snow Fairy (5/2) Ed Dunlop ötéves kancájának eddigi mérlege 20 futamból 8 győzelem (melyből 6 Group 1 minősítésű), 4 második és 4 harmadik helyezés. 

Tavaly csak egy futamát, az utolsót sikerült megnyernie, a kancák számára kiírt Group 1 minősítésű Queen Elizabeth II Commemorative Cup serlegét vihette haza. 

Több, mint tíz hónapnyi kihagyás után idén a Darley Prix Jean Romanet-en állt startgépbe, ahol nem tűnt úgy, hogy be van rozsdásodva: háromnegyed testhosszal győzött Izzi Top előtt. 

Eddig Ryan Moore az egyetlen zsoké, aki Group 1 futamot tudott nyerni Snow Fairy-vel, azonban most biztos, hogy nem fogja tudni lovagolni, hiszen a közelmúltban csuklótörést szenvedett. Jobb helyettesítőt nem találhattak volna Frankie Dettorinál, ezért ő lehet az, aki a legnagyobb veszélyt jelenti majd Nathaniel-re. Ha szombaton valóban gyors lesz a talaj, lehet, hogy jobb választás a fogadóknak, mint a favorit.

 

St Nicholas Abbey (9/2) Aidan O’Brien ötéves neveltje tavaly megnyerte a Coronation Cup-ot (Gr1), majd harmadik lett a King George-on Nathaniel és Workforce mögött.  A Qatar Prix De L'arc De Triomphe-on (Gr1) csak ötödik lett, azonban egy hónappal később a Breeders’ Cup Turf-on (Gr1)  több mint két hosszal verte Sea Moon-t. 

Idén a Dubai Sheema Classic-on második lett a nemrég doppingügybe keveredett Cirrus Des Aigles mögött. Következő futamán óriási meglepetésre kikapott a számára iramot diktáló, Windsor Palace-tól a High Chaparral-on (itt hozzá kell tenni, hogy Joe O’Brien beismerten nagyon rosszul lovagolta), majd június közepén magabiztosan, négy testhosszal megvédte címét a Coronation Cup-on. Az Ascoton a King George VI and Queen Elizabeth Stakes-en indult, ahol harmadik lett Danedream és Nathaniel mögött másfél hosszal lemaradva. Utoljára augusztus 22-én futott, a Juddmonte International Stakes-en harmadik lett Frankel és Farhh mögött. 

Összességében 16-szor indult eddigi karrierje során, 7 futamot megnyert (ebből négy Group 1 futam volt) és 7-szer volt helyezett. Már többször kikapott Nathanieltől, azonban egy okos lovaglással akár veszélyes is lehet akár rá, akár Snow Fairy-re.

 

Born To Sea (16/1) Eddigi hét futamából csak a debütálót tudta megnyerni: egy listed futamot a Curragh-on. Azóta nem nagyon remekelt, általában a mezőny közepe-vége felé végzett. A 2000 Guineas-on csak 12. (18-ból), az Ír 2000 Guineas-on 5. (10-ből), a St James Palace Stakes-en 4. (16-ból). Utolsó két versenyén második lett: az Ír Derbyn Camelot-tól, a Keeneland Royal Whip Stakes-en Famous Name-től kapott ki.

 

Daddy Long Legs (33/1) Aidan O’Brien neveltje nyolc eddigi versenyéből háromszor tudott nyerni, legutóbb márciusban Meydan-ban, a Group 2 minősítésű UAE Derby-n. Az Ír 2000 Guineas-on 4. lett (két hosszal lemaradva a győztes Power-től). Legutóbbi startján, a Group 1-es Secretariat Stakes-en utolsóként ért célba.

 

Light Heavy (33/1) A hároméves mén hat versenyen futott eddig. Debütáló futamán második lett, majd a következő hármat megnyerte: áprilisban két és fél testhosszal nyerte a P.W. Mcgrath Memorial Ballysax Stakes-t  Call To Battle előtt; a Derrinstown Stud Derby Trial Stakes-en pedig Tower Rock-ot verte. Itt megszakadt nyerő szériája: a következő futamán, az Ír Derby-n harmadik lett Camelot és Born To Sea mögött, eddigi utolsó startján, a Group 3-as Ballyroan Stakes-en pedig csak hatodikként ért célba. 

 

 

Irish Champion Stakes statisztikák 

Az utóbbi 10 év nyerteseinek életkora (Nyertes-Helyezett-Résztvevő)

3 éves (6-5-31), 4 éves (3-7-23), 5 éves (1-2-13), 6 éves+ (0-0-5)

A háromévesek (6-5-31) egyedül több eredményt hoztak, mint az idősebbek együttvéve (4-9-41), ráadásul az utóbbi 7 évben ötször hároméves ló nyert. So You Think volt tavaly az utóbbi 10 évben az egyetlen 4 évesnél idősebb telivér, aki nyerni tudott, bár ő novemberben született a déli féltekén, tehát ha két hónappal később születik, akkor csak 4 évesnek számított volna.

Az idei mezőnyben

3 éves: Born To Sea, Daddy Long Legs és Light Heavy

4 éves: Nathaniel

5 éves: St Nicholas Abbey, Snow Fairy

 

Nemek

A kancák nem értek el túl jó eredményeket ezen a futamon, az elmúlt 10 évben 11 kanca indult, akik összesen 3 helyezést tudtak elcsípni. Az az 5 négyévesnél idősebb kanca, aki 20/1-es oddsnál rövidebben indult ezen a versenyen, helyezettként végzett. 

Mind a 3 kanca, aki helyezést tudott elérni, első vagy második volt előtte Nassau-ban. 

Idén egy kanca áll startgépbe: Snow Fairy (5 éves) 

 

Forma (legutóbbi 10 év alapján)

10 nyertesből 9 legalább háromszor futott már abban az évben

A mostani mezőnyben két kivétel van: Nathaniel (kétszer) és Snow Fairy (egyszer)

10 nyertesből 10 megnyerte utolsó két futamának egyikét

A szombaton rajthoz állók közül Nathaniel és Snow Fairy felel meg ennek a kritériumnak.

10 nyertesből 9 nyert már 1m2f vagy 1m4f távon

Az egyetlen kivétel a St James Palace nyertese volt, és első próbálkozása volt 1 mérföldnél hosszabb távon. Az idei mezőnyből csak Born To Sea és Daddy Long Legs NEM felel meg ennek az elvárásnak.

10 nyertesből 10 nyert már előtte Group 1 futamot

A szombati mezőnyben Nathaniel, Snow Fairy és St Nicholas Abbey nyert már a legmagasabb szinten.

10 nyertesből 7 többszörös Group 1 győztes volt

A 3 kivétel hároméves ló volt. Az idei induló közül Nathaniel (2x), Snow Fairy (6x) és St Nicholas Abbey (4x) többszörös Group 1 bajnok.

10 nyertesből 6 futott már előzőleg Leopardstown-ban

Mind a 6 ilyen induló veretlen is volt ezen a pályán. A szombati mezőnyben Born To Sea (2), Light Heavy (6111) futott már itt.

A 6 hároméves nyertesből 5 nyert már kétévesen Group 1 vagy 2 futamot

Az idei háromévesek közül Daddy Long Legs tavaly megnyerte a Group 2 minősítésű Juddmonte Royal Lodge Stakes-t.

 

Trénerek

Aidan O’Brien (6-6-26) tartja a verseny rekordját, a legutóbbi tíz futamból hatot az ő általa felkészített ló nyert meg. O'Brien idén St Nicholas Abbey-t és Daddy Long Legs-t indítja.

John Oxx (2-0-5) két hároméves trenírozottja nyert itt, Azamour és Sea The Stars – mindketten megnyeték előtte kétévesen a Beresford-ot, és mindketten az első háromban végeztek a 2000 Guineas-on. John Ox szombaton Born To Sea-t indítja

Ed Dunlop (0-2-2) két lovat indított 2002 óta, mindkettő kanca volt, és mindkettő másodikként ért célba. Idén Snow Fairy-vel képviselteti magát

 

Oddsok

10 nyertesből 10 az első négy legkisebb oddsszal indult

A leghosszabb odds, amivel nyerni tudott ló az utóbbi tíz évben az a 8/1 volt

A favorit (5-2-10) nyert az utóbbi hat évben ötször.

 

A futamot magyar idő szerint 18:45-kor indítják.