Amerikai lottónyeremények adózása

2013-12-18
Hihetetlen összegű, forintban már szinte kimondhatatlan több százmilliárdos jackpotok vannak az amerikai lottókon mostanában. Túl szép is, hogy igaz legyen?

  

Az amerikaiak nem annyira megrögzött lottójátékosok, mint a magyarok. A minden héten játszók aránya sokkal kisebb az összlakossághoz képest, mint nálunk. A legtöbben csak akkor állnak be lottószelvényt venni, amikor a főnyeremény mértéke már óriás mértékeket ölt. Persze az alacsonyabb kereslethez szokott boltokban ilyenkor már nagyon hosszúak a sorok, és ebből kifolyólag rekordnyeremények várhatók.

 

Mint ahogy most is. Az USA-ban két nagy, majdnem minden államot átívelő lottójáték van, a Megamillions és a Powerball. Nagyjából hasonlítanak is egymásra tétek és nyeremények szempontjából. A rekordot a Megamillions tartja, 2012 márciusában 656 millió dolláros főnyereményért tülekedtek az emberek órákon keresztül a lottóárusító helyeknél. A Powerball játék is megközelítette párszor ezt az álomnyereményt, de túllépnie nem sikerült. 

 

A 2013. december 17-i Megamillions sorsolás várható főnyereménye 585 millió dollár volt, ami a húzás időpontjáig 656 millió dollárra nőtt.

 

És miért csak várható? 

Ehhez be kell pillantanunk a lottók belső szabályaiba. A lottó abban tér el a kenó típusú játékoktól, hogy a nyertesek között kiosztott pénz a két sorsolás között eladott szelvények számától függ. A pénz előre meghatározott százalékok szerint oszlik meg a nyerőosztályok között, tehát a kettes, hármas, stb. találatot elérők csoportjai között. Az, hogy ebből egy-egy nyertes mennyit kap, a szerencsén múlik, hiszen annyi felé kell osztani, ahányan azonos találatot értek el. Ez az osztozkodás érthető okokból különösen a telitalálatos esetén szokott fájni.

A lottótársaságoknak az előző évek tapasztalatai és statisztikái alapján nagyjából tudják, hogy a jackpot növekedésével hogyan nő az eladott szelvények száma, vagyis a bevétel, ami alapján kiszámítják a VÁRHATÓ főnyereményt. Ezt néha sikerül egész pontosan megtippelni, de főleg ilyen hatalmas jackpotnál bőven akadnak meglepetések.

 

Márciusi őrület 

Ez történt például idén márciusban is, amikor a Megamillions főnyereményét napról napra, majd a finisben óráról órára módosítgatni kellett felfelé. Két húzás között, tehát 4 nap alatt 300 millió dollárral nőtt az összeg, a lottóárusító helyeken nem győzték a táblákat cserélgetni az ablakban. Az emberek órákig álltak sorban a szelvényért. Csak a fővárosban négyszeresére nőtt az eladott szelvények száma. Végül 3 telitalálatos is lett, érdekesség, hogy ebből ketten gép által adott számokkal játszottak.

 

  

A Jackpot összegének emelkedése most is benne van a pakliban, ha a márciusihoz hasonló örület alakul ki. Nem biztos, hogy 300 millióval, de valamennyivel még nőhet a telitalálatos nyereménye.

 

De tényleg 144 milliárd forint????

Mi magyarok ahhoz vagyunk szokva, hogy a lottónyeremény az egy az egyben a miénk, a Szzrt. már levonta/befizette a nyeremény után a személyi jövedelemadót, így nem ér minket csalódás, amikor kevesebbet nyújt át a lottótársaság alkalmazottja, vagy kevesebb érkezik a bankszámlánkra.

 

Az amerikaiak mindent másképp csinálnak. Mint ahogy náluk a szupermarketben is az áfamentes ár van kint az árucikkeken, (ami nem kis meglepetést okoz a pénztárnál az európai vevő számára), ez a lottófőnyeremény is egy kicsit a vevőcsalogatásra épít.

 

Életjáradék

Náluk a jelenlegi 656 milliós főnyeremény nem egyösszegű kifizetést, hanem 30 éven át tartó életjáradékban való kifizetést jelent. Gyors fejszámolás után nyugtázhatnánk, hogy akkor évente 21,86 millió dollárt tehetünk zsebre. Így legalább tovább tart a nyeremény, de ez még mindig túl szép, hogy igaz legyen. Ugyanis a történet azzal kezdődik, hogy a 25% szövetségi adót (federal tax) levonják belőle, tehát 16,4 millió marad évente. Na jó, lehet, hogy ez még Bill Gatesnek is egy jelentősebb tétel lenne a bankszámláján, viszont sokan attól félnek, hogy a pénzt kezelő cég 30 év alatt esetleg csődbe jut, és viszi a pénzüket magával. 

 

Egy összegben való kifizetés (lump sum)

Így sokan az egy összegben való kifizetést választják, ami még súlyosabb következményeket von maga után. Ugyanis az életjáradékban való kifizetés azért annyi, amennyi, mert az a rendelkezésre álló összeg (341 millió)  30 év alatt fialtatott kamataival együtt értendő.

A nagy helyzet az, hogy jelenleg a lottótársaságnak csak 341 millió dollár "készpénze" van a nyereményre, tehát, ha egy összegben kérjük a kifizetést, bizony csak ennyi pénzről tárgyalhatunk a lottótársaság képviselőjével. 

És igen. Sajnos a szövetségi adót így is ki kell fizetni, azt könyörtelenül levonják a végösszegből, tehát "csak" 255 millió dollár a nyeremény.

 

Akkor ennyi?

Azt hihetnénk, hogy ezzel ennyi a történet, hiszen a nyereménynek több, mint a felét, már "kidobtuk az ablakon", de sajnos még mindig nem végeztünk.

 

A továbbiak attól függenek, hogy az USA melyik tagállamában él a szerencsés nyertes. Némely államban, mint például Delaware, Florida, Pennsylvania, Texas, Washington, vagy Tennessee tényleg szerencsésnek érezheti magát, mert ott nincs további állami kötelezettség a nyereményéből levonva. New Jerseyben viszont 10,8 százalék a lottónyeremények után fizetendő adó, a legmagasabb az USA-ban. A többi államban ennél kevesebb. 

 

És mi a helyzet a külföldiekkel? 

A Powerball és Megamillions lottók szabályai nem szabják meg, hogy csak amerikai állampolgár játszhat a lottón. Sőt, olyanok is jogosultak a játékra és a nyereményre, akik még soha életükben nem jártak az országban, ők leginkább az online közvetítőkön keresztül tudnak szelvényt vásárolni. De még mielőtt örülni kezdünk, hogy akkor ránk nem vonatkoznak az adószabályok, ki kell, hogy ábrándítsunk mindenkit. A kinti lakcímmel nem rendelkezők (non residents) nyertesektől egy egységes 30 százalékos szövetségi adót vonnak, ezután már oda utalják a pénzt, ahová óhajtjuk. 

 

Mondhatnánk, hogy még mindig többet kapunk kézhez, mint New Jersey lakosai. Ámde mivel elég feltűnő, hogy a lakossági folyószámlánkon hirtelen 52,5 milliárd forint jelenik meg, kötelességünk jelenteni az APEH felé, "aki" kéri tőlünk az őt illető 16 százalékos (2016. január 1-től 15%-os) jövedelemadót, és mivel nem kifizetőtől származik a jövedelem, ezért a magánszemély köteles a 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást is megfizetni.

A végösszeg tehát adózás után nem más, mint 144 millió dollár, nagyjából 31,7 milliárd forint.

 

 

További cikkeink a témában:

Erre költenek a lottómilliomosok

Körözési fotóról értesült, hogy 11,8 milliárdot nyert a lottón

Kétszer nyert három hónap alatt a 91 éves dédnagyi