Lottónyeremény - áldás, vagy átok?

Nézzük meg, hogy vajon extrém fiatal korban jót, vagy rosszat hoz-e az életünkre a nagy összegű pénznyeremény. Mivel hazánkban 18 év alatti fiatalok nem is játszhatnak a lottón, és a lottónyertesek általában inkognitóban maradnak, külföldön néztünk szét.

 

Vegyünk pár rossz példát:

Az angol Stuart Donnely 1997 novemberében, 17 évesen tett szert nagy összegű, 2 millió fontot érő lottónyereményére. (kb.720 millió forint) Arról lett ismert, hogy Coca Colával ünnepelte a sajtó előtt nyereményét, hiszen hivatalosan még nem ihatott pezsgőt. Nyereményéből vett egy szép házat szüleinek és magának is. Később interjúkban beszámolt arról, mekkora nyomás volt neki és az egész családjának a médiaérdeklődés középpontjában lenni, utálta, hogy még sátrakat is vertek a házuk körül a kíváncsiskodó emberek. Társaságkerülő lett, legtöbb napját otthon, a TV vagy internet előtt ülve töltötte. A történet vége is szomorú: 2010 januárjában, 29 évesen holtan találtak rá otthonában, öngyilkosságot követett el.

 

Hasonlóan szomorú Callie Rogers (Cockermouth, Cumbria) története, aki mindössze 16 éves volt, amikor 2003-ban megnyerte az 1,9 milliós Jackpotot. Pár hónapon belül kokainfüggő lett, nyereményét a drogon kívül 4 házra, luxusautókra és mellimplantátumra költötte. Háromszor kísérelt meg öngyilkosságot, gyermekeit elvették tőle. Most, 25 évesen visszagondolva az elmúlt évekre, azt nyilatkozta, bárcsak ne is nyert volna. Most kezdi összerakni széthullott életét, drogfüggő élettársai után megpróbál normális párt találni magának.

 

 

Michael Carroll 2002 novemberében, 19 évesen nyert 9,7 millió fontot. Első interjúiban azt nyilatkozta, hogy okosan fogja kezelni a pénzt, egyetlen dolgot szándékszik vásárolni: egy 3 hálószobás házat egy tó közelében. Ehelyett rövid idő alatt vett 4 házat, egy nyaralót Spanyolországban, két BMW-t, két Mercedes-t, és több quadot. Anyja, testvére és nagynénje kapott tőle egy-egy milliót. Rengeteg súlyos aranyékszert viselt mindig, állandó összetűzésben volt a hatóságokkal droghasználat és más kihágások miatt. (Persze azt hozzá kell tenni, hogy már a nyeremény előtt is voltak rendőrségi ügyei, ez nem a pénz következménye.)

 

2010 februárjában csődöt jelentett, és álláskeresési járulékért folyamodott. Megpróbált eredeti "szakmájában", kukásemberként elhelyezkedni, de épp nem volt üresedés. Azt nyilatkozta, nem sajnálja a történteket, 2011 augusztusában mégis öngyilkossági kísérletet követett el.

 

 

Reméljük, hogy a sajtó azért csak ezektől a történetektől hangos, mert a rosszul sikerült botrányos történetek mindig nagyobb érdeklődésre tarthatnak számot, mint a csendben, okosan beosztó fiatalok.

Ez lenne a tanácsos Eloise Hutchinsonnak is, aki 19 évesen nemrégiben a szilveszteri lottón nyert 1.346.840 fontot. Leszázalékolt édesanyjával és 17 éves húgával lakik egy ikerház- félben, és tervezi, hogy jövője érdekében szigorú beosztással fog élni. Vannak biztató jelek, 12 éves Ford Fiestáját nem BMW-re, hanem egy új Fiestára cseréli, húgának ajándékozva a régit. Eddig csak egy Ipad-ot és pár ruhát vásárolt magának, és kijelentette, hogy úgy fog élni, mint bárki más, még a munkahelyét sem adja fel. Félállásban dolgozik árufeltöltőként egy Co-op szupermarketben. Költségesebb álmai közt van egy jamaicai utazás, meglátjuk, hogy a luxusúton megtapasztalt életmód elragadja-e őt, vagy utána is két lábbal fog a földön állni.

 

 

Stacey Bywater Holmfirth,West Yorkshire-ből, aki 2010 augusztusában nyert 1,1 milliót, akkor kijelentette, hogy továbbra is a szüleinél fog lakni, és tovább dolgozik ápoló nővérként a szakmájában, amit nagyon szeret. Örült, hogy önkormányzati lakásban lakó szüleit és munkanélküli, gyermekét egyedülállóként nevelő nővérét végre saját házhoz segítheti. Azóta már biztosan letette a vezetési vizsgát, és megvette álmai autóját, egy nyitott Mini Coopert. Nem tudjuk, mert nyereménye óta nem találtunk róla több hírt. De ez bizakodásra ad okot, és szorítunk Stacey-nek, hogy a pénz ne átkot, hanem áldást hozzon az életére.

 

 

Konklúzió? Legfontosabb, hogy a magyar lottónyertesek okosan teszik, hogy nem vállalják a nyilvánosságot, mert a bulvársajtó igen negatív hatással van az ember életére. Az is biztos, hogy valaki, aki még a gyermekkorból épp hogy kilépett, nehezebben viseli a pénz "súlyát", vagy éppenhogy nem érzi azt, hiszen még nem dolgozott soha érte. Biztos, hogy nehezebb ebben az életkorban megtalálni a helyes utat, jól jön egy józan szülő vagy rokon, esetleg pár szakember, aki tanácsot adhat egyrészt a pénz kezelésére, másrészt a pszichológiai "sokk" elviselésére, amit a nyeremény okoz.