Lottónyereménnyel kecsegtető csalókat füleltek le

2014-02-13
A fiatal hölgyekből álló bűnszervezet telefonon hívta fel a főként idős sértetteket azzal, hogy nyertek a lottón, csak előbb fizessék be az nyereményre vonatkozó adókat. Legalább 400.000 dollárt csaltak ki tőlük ily módon.

 

A bűnszervezetre kedden csaptak le a rendőrök. Öten New Yorkban, egy személy pedig Bladensburgban (Maryland) lett letartóztatva. A hat vádlott közül hárman testvérek,  Nadeisha Blake, Melissa Blake, és Sophia Blake, és mindannyian nagyon fiatalok, 20 és 26 év között vannak, és ha azt nézzük, hogy a bűncselekményeket 2010 és 2013 között követték el, még inkább elmondhatjuk, hogy korán kezdték a bűnözést.

 

Az ügyész már az elfogásuk napján a bíróság előtt ismertette az ellenük felmerült vádakat. Elmondta, hogy a gyanúsítottak 2010 óta több tucat idős embert tájékoztattak arról, hogy jelentős összeget nyertek bizonyos nemzetközi lottókon, ám annak érdekében, hogy megkapják nyereményüket, be kell fizetniük az adókat és más költségeket. Ilyen módon több tízezer dollárt csaltak ki egyes emberektől, és legalább 400.000 dollár haszonhoz jutottak. A pénzt banki átutalással vagy postai úton kérték, majd miután megkapták, sok áldozattól újra kértek pénzt az "újonnan felmerült költségekre". A pénzt a gyanúsítottak a jamaikai bűntársaikhoz juttatták ki banki átutalással, vagy személyesen, készpénzben vitték ki az országból

 

A szálakat is Jamaikából mozgatták. A fekete országbeli közreműködők vettek meg olyan listákat, amin idős amerikai állampolgárok adatai és elérhetőségei voltak, a Blake testvérek és bűntársaik ezt felhasználva hívták fel az áldozatokat.

 

A lányokat most csalással vádolják, és akár 20 évig tartó szabadságvesztést is kaphatnak. 

 

Az ügyben eljáró szakemberek felhívják az emberek figyelmét, hogy hasonló megkeresésekre - történjen az e-mailben vagy telefonon - soha ne reagáljanak, személyes adatokat (pl. bankszámlaszám) ne áruljanak el, és SOHA ne küldjenek pénzt ilyen felszólításra idegeneknek. Bármilyen hivatalos lottónyereményről van szó, soha nem kell előre adókat és költségeket fizetni.

 

Fentiek különösen érvényesek arra az esetre, ha olyan embereket érnek el a csalási kísérlettel, akik soha nem is játszottak a csalók által megnevezett lottón, esetleg bármilyen egyéb lottójátékon.

 

Az egész világon elterjedt ez a módszer, a számítógépekkel jobban ellátott területen e-mailben, de Indiában például főként sms-üzenetekben próbálkoznak a csalók különösen olyan vidéken, ahol alacsony az iskolázottság. Jobb az ilyen üzeneteket azonnal törölni, vagy ha telefonon zaklatnak, lehetőség szerint hívószámot cserélni.

 

Címkék: csalás, lottó, veszélyek,